svetkovina

FOTO U svetištu Majke Božje Močilske Ivon Fabijanec održao orugljaški koncert

12:47h
0
Foto: Jelena Grubić

Podravina se, osim prirodnim blagodatima može i mora pohvaliti brojnim nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima. Među važnijima nalazi se i koprivnička barokna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama s cjelokupnim inventarom u koji se ubrajaju i župne orgulje, odnosno pozitiv s osam registara, manualom i pedalom Josipa Otoniča iz 1807. godine.

Orgulje su, zalaganjem župnika, mons. Leonarda Markača, nakon desetljeća šutnje vraćene u funkciju, te i danas služe pri glazbenom oblikovanju liturgijskih slavlja. Iako malen, instrument je izazov svakom orguljašu te zahtjeva pažljivo biranje koncertnog programa. Na inicijativu župnika Markača, župni orguljaš, student treće godine Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, mag. theol. Ivon Fabijanec u predvečerje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije 14. kolovoza 2020. održao je orguljaški koncert.

Djeluje kao orguljaš i zborovođa u svetištu Majke Božje Močilske u Koprivnici, svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu te župi Presvetog Trojstva u Legradu. Izvedena djela poznatih orguljaških majstora i skladatelja J. Pachelbela, G. Muffata, L. Ebnera, J. P. Sweelincka i drugi, te ona manje poznata anonimnih autora koji su djelovali na koprivničkom području nagrađena su gromoglasnim pljeskom publike i željom da je ovakvih koncerata u svetištu Majke Božje Močilske više.

Foto: Jelena Grubić
Foto: Jelena Grubić