Donacija zaklade Zamah Maloj Mučnoj

FOTO Učenici četiriju škola dobili toliko željene knjige i kutak za čitanje, Lea Mrzlečki: Jako volim čitati, imamo foteljicu i tepihić, a najviše volim Petra Pana

Želimo zadržati život u malim lokalnim zajednicama, a svi razumijemo da upravo djeca čine zajednicu, smatra Drago Vručinić.

15:01h
0
Mala Mučna, Biblioceker // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Osnovnoškolci u Područnoj školi Mala Mučna dobili su svoj knjižni kutak u kojemu će odsad moći uranjati u čarobni svijet knjiga.

Oni nisu jedini kojima će to biti omogućeno. Zahvaljujući akciji Biblioceker, koju je financirala Regionalna naklada za lokalni razvoj Zamah, osigurani su knjižni kutci u četiri područne škole općine Sokolovac.

– U područnim školama učenici zaista nemaju nikakvu literaturu koja bi im bila nadohvat ruke. Već nas je nekoliko godina to mučilo, no nikako nismo uspijevali osigurati sredstva. Pojavila se zaklada Zamah koja je prepoznala naše potrebe i donirali su nam 10 tisuća kuna. Nismo samo htjeli opremiti knjižne kutke, nego i osvijestiti lokalnu zajednicu i obitelji o važnosti i vrijednosti poticanja čitanja, a tu nam je pomoglo i Društvo žena Sokolovac koje je provelo aktivnost Priče iz cekera u kojoj su čitali priče djeci u područnim školama. Nevjerojatno je koliko je djeci to značilo – rekla je knjižničarka Nataša Karlovčec.

Srijem, velika mala mućna i veliki botinovac

Ravnatelj Saša Korkut otkrio nam je da su financije najveći problem u opremanju škole, a donacija udruge Zamah uvelike je pomogla.

Mala Mučna, Biblioceker // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Već se godinama borimo s poticanjem čitanja, stalno pokušavamo osmisliti na koji način približiti knjige, čitanje i čitalačku kulturu djeci na selu. Ovo nam puno znači. Godinama u proračunima, bilo države, bilo lokalne uprave, za nas nema sredstava za knjige pa se moramo okrenuti alternativama. Imam informaciju da će ove godine ipak biti sredstava za školsku knjižnicu, no dok smo to čekali, napravili smo ovaj projekt – pojasnio je ravnatelj Korkut.

Tako će deset učenika u Srijemu, Velikoj Mučnoj, Velikom BotinovcuMaloj Mučnoj dobiti toliko željene knjige, a među njima je i Lea Mrzlečki, koja ide u 3. razred i sada će u novom kutku moći čitati svog omiljenog Petra Pana.

– Danas smo dobili foteljicu, učiteljica je donijela tepihić, svi zajedno smo slagali kutak. U njemu ćemo čitati, a prvašići i drugašići će naučiti još bolje čitati. Ja jako volim čitati, sada kada smo dobili lektire, svaki dan smo čitali po dvije stranice – sretno nam je rekla Lea.

Mala Mučna, Biblioceker // Foto: Matija Gudlin
Lea Mrzlečki // Foto: Matija Gudlin

Upravitelj zaklade Zamah Drago Vručinić osobno je došao prisustvovati pravoj maloj proslavi u skromnoj školi i izrazio je zadovoljstvo postignutim.

– Mi se bavimo razvojem filantropije, a to nam je cilj i kod djece. Naglasak stavljamo na škole koje se nalaze u zabačenim mjestima, pogotovo područne škole koje imaju mnoge potrebe. Želimo zadržati život u malim lokalnim zajednicama, a svi razumijemo da upravo djeca čine zajednicu – smatra Vručinić.