OŠ Đuro Ester

FOTO Učenici izrađivali kristale za natjecanje Ljepota kristalnih ploha

Učenici su početkom siječnja od Plive dobili upute za rad i uzorke kemikalija, a prezasićene otopine pripremili su sami. Iz tih su se otopina izlučili mali kristali koje su postavili na konac te pratili njihov rast tijekom dva mjeseca.

09:00h
0
Izrada kristala // Foto: OŠ Đuro Ester

Tijekom protekla dva mjeseca 12 učenika sedmih i osmih razreda Osnovne škole Đuro Ester iz Koprivnice, sudjelovalo je u izradi kristala u sklopu 2. natjecanja Ljepota kristalnih ploha.

Natjecanje organizira Hrvatsko Društvo kristalografa i Pliva iz Zagreba. Troje vrijednih učenika sedmih razreda u kategoriji Rast kristala organske soli su Anja Matovina, Gloria Trubelja i Karla Filipić.

U istoj kategoriji iz osmih razreda bili su Karlo Kuljić, Marko Antonio Cug i Roko Slukić. U kategoriji Rast kristala organske soli iz sedmih razreda sudjelovali su Vanda Žauhar-Henezi, Anja Čavljak i Fran Katinčić, a u kategoriji Izazovni kristal učenici osmih razreda Rocco Nekić, Milan Medved i Marija Markota.

Učenici su početkom siječnja od Plive dobili upute za rad i uzorke kemikalija, a prezasićene otopine pripremili su sami. Iz tih su se otopina izlučili mali kristali koje su postavili na konac te pratili njihov rast tijekom dva mjeseca. U ovome su periodu imali zadatak odstraniti novonastale kristale koji oduzimaju materijal za rast pravog kristala te praćenje svojih aktivnosti i bilježenje promjena u Laboratorijski dnevnik.

Ekipe su svoje kristale i Laboratorijske dnevnike poslali na procjenu u Plivu.

Voditelji ovog projekta su Ana-Marija Bobovčan i Miroslav Kanisek.

čitam...
Loading...