koprivnička OŠ Antun Nemčić Gostovinski

FOTO Učenici obilježili Dan sjećanja na žrtve holokausta

09:30h
0
Dan sjećanja na žrtve holokausta // Foto: OŠ ANG
Dan sjećanja na žrtve holokausta // Foto: OŠ ANG

Za tu priliku, osmaši su zajedno s profesoricom Lidijom Vranar istraživali život i djelovanje Židova u Hrvatskoj i Europi, ali i zločine koje su nad njima provodili nacisti tijekom Drugog svjetskog rata.

Učenici koprivničke osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski prigodnom izložbom obilježili su u srijedu Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Za tu priliku, osmaši su zajedno s profesoricom Lidijom Vranar istraživali život i djelovanje Židova u Hrvatskoj i Europi, ali i zločine koje su nad njima provodili nacisti tijekom Drugog svjetskog rata. U svom istraživanju poslužili su se povijesnom literaturom, materijalima na internetu te materijalima u Muzeju grada Koprivnice.

S obzirom na to da su sudbinu holokausa uz Židove doživjeli i Romi, učenici romske nacionalnosti istražili su stradanja Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj te svojim radom ukazali na strahote koje je njihov narod doživio u logoru Jasenovac. Prema podacima koje su pronašli, u Jasenovcu je stradalo 16.173 romske djece, žena i muškaraca.

Cilj izložbe bio je ukazati na strahote zločina koji su se dogodili tijekom Drugog svjetskog rata, ali i upozoriti na ostale zločine koji su se događali Hrvatima i svim narodima tijekom prošlosti s jasno porukom da se to više nikada ne ponovi.

čitam...