Projekt S energijom pametno!

FOTO Učenici Obrtničke škole dobili su izvanrednu priliku, praksu će obavljati u Frankfurtu i Velenju

Učenici će imati priliku vidjeti kako se postojeće instalacije zamjenjuju novima, energetski učinkovitijima ili kako se u novogradnju implementiraju najnovija tehnološka dostignuća iz područja strojarskih instalacija.

08:00h
0
Podijeli objavu
Foto: Obrtnička škola Koprivnica

Početkom ožujka 22 učenika Obrtničke škole Koprivnica s po dvoje nastavnika u pratnji obavljat će praktičnu nastavu u Velenju i Frankfurtu u sklopu osmog školskog projekta mobilnosti S energijom pametno!, za čiju je provedbu Agencija za mobilnost i programe EU-a odobrila 48000 eura.

Prilika je to koja s ne propušta, a ovakva će im praksa zasigurno biti od koristi i prilikom traženja posla.

Ove će se školske godine tako provoditi dvije mobilnosti. Deset učenika zanimanja vodoinstalater, plinoinstalater te instalater grijanja i klimatizacije od 4. do 18. ožujka provest će dva tjedna u Frankfurtu, dok će od 12. ožujka do 1. travnja u Velenju mobilnost provoditi i 12 učenika zanimanja elektrotehničar i tehničar za računalstvo.

Partnerska ustanova Školi u mobilnosti u Frankfurtu je Kroatische Wirtschaftsvereinigung, Hrvatski gospodarski savez, koji će osigurati tvrtke i obrte za provođenje praktične nastave na kojoj će sudionici mobilnosti upoznati najnovije metode i tehnike u svojim područjima.

Foto: Obrtnička škola Koprivnica

Budući da Njemačka ima višegodišnje iskustvo u provođenju energetske obnove zgrada, učenici će imati priliku vidjeti kako se postojeće instalacije zamjenjuju novima, energetski učinkovitijima ili kako se u novogradnju implementiraju najnovija tehnološka dostignuća iz područja strojarskih instalacija.

U Šolskom centru Velenje sudionici će se upoznati s održavanjem sustava obnovljivih izvora energije za dobivanje električne energije, njihovom dijagnostikom, ali i mogućim napredovanjima sustava. Također, upoznat će i pametne instalacije u kućanstvu, njihovo održavanje, programiranje i upravljanje, programiranje PLC-a i malih sustava automatizacije na najnovijim uređajima koristeći najnovije tehnologije i tehnike koje se koriste u Europskoj uniji i šire.

Upoznajući najnovije tehnologije i tehnike i primjenom već stečenih znanja i vještina tijekom obiju mobilnosti učenici će steći nova znanja, vještine i kompetencije koje će ih učiniti konkurentnijima i nakon završetka obrazovanja, na hrvatskom i europskom tržištu rada, a steći će i nezanemarive socijalne, kulturološke i životne vještine.

Podijeli objavu