Donacija Raiffeisen banke

FOTO Učenici Obrtničke škole kolegama iz Šegrtskog srca rade sendviče, a uz 10 tisuća kuna omogućit će im se još i više od toga

Tijekom tri godine kroz udrugu je prošlo oko 450 tisuća kuna koji su upotrijebljeni baš za to - kupovinu udžbenika, radnih odijela, zdravstvenih pregleda, odjeće, ako nekome treba, i sendviča za prehranu u školi, rekao je Ratimir Ljubić.

15:00h
0
Podijeli objavu
Foto: Matija Gudlin

Udruga Šegrtsko srce Obrtničke škole u Koprivnici već je prepoznata kao vrijedan projekt koji učenicima lošijeg imovinskog stanja omogućuje da u životu imaju neke od pogodnosti kao i njihovi nešto sretniji kolege. Važnost udruge uvidjela je i Raiffeisen banka koja je povodom 10 godina djelovanja poslovnice u Koprivnici danas udruzi donirala 10 tisuća kuna.

Udrugu su prije tri godine osnovali profesori Obrtničke škole kako bi pomogli dijelu učenika, od njih 700-tinjak koliko pohađa školu.

– Profesori su shvatili da jedan dio učenika jednostavno nema osnovne uvjete za školovanje i da nisu svi isti, da ne mogu svi biti jednako obučeni, biti siti i imati udžbenike. Na inicijativu nastavničkog vijeća osnovana je udruga i svi profesori su članovi, uz simboličnu naknadu od 10 kuna. Od te članarine, humanitarnih akcija i donacija brinemo se za naše učenike. Tijekom tri godine kroz udrugu je prošlo oko 450 tisuća kuna koji su upotrijebljeni baš za to – kupovinu udžbenika, radnih odijela, zdravstvenih pregleda, odjeće, ako nekome treba, i sendviča za prehranu u školi, koje smo počeli sami izrađivati u kuhinji – pojasnio je rad udruge ravnatelj Ratimir Ljubić.

Učenici za svoje kolege u školi rade sendviče // Foto: Matija Gudlin

Nedavno su sami učenici počeli raditi spomenute sendviče za svojih 35 kolega kojima treba takva pomoć, čak od toga da sami mijese i peku peciva za njih, što su nam i demonstrirali na licu mjesta. Ravnatelj je otkrio da su uveli i pomalo nepopularnu mjeru uskraćivanja te povlastice određenim učenicima

– Oni koje uhvatimo da puše, nemaju pravo na pomoć. Smatramo da ako netko ima novaca za cigarete, ima i za sendvič. Možda nije popularno, ali pokazalo se dobrim – smatra Ljubić.

Zahvalio je Raiffesen banci na pomoći jer, kako je istaknuo, korisnika Šegrtskog srca nažalost je sve više.

Članica uprave Raiffesen banke Vesna Ciganek-Vuković rođena je Koprivničanka i svoje školske dane provela je u koprivničkoj srednjoj školi zbog čega joj je drago što se učenicima može na ovaj način barem malo olakšati život.

Foto: Matija Gudlin

– Vrlo sam ponosna na to što je ovdje postignuto i na aktivnosti o kojima smo puno čuli. Projekti udruge Šegrtsko srce, kao što je to školski obrok, definitivno utječu na razvijanje svijesti o potrebi i društvenoj korisnosti te izravno utječu na poboljšanje kvalitete života onih kojima je to nužno. Udruga je zaista hvalevrijedan projekt i od srca želim da s istim žarom i motivom nastave raditi i ubuduće – zaključila je ona.

Predstavnici banke imali su priliku vidjeti i na koji način rade vrijedni učenici obrtničke škole pa su tako obišli učionice i praktikume, a posebno ih je oduševio slatki miris kolača koji se širio iz kuhinje pekara i slastičara.

Podijeli objavu