Nisi cool ako voziš brzo

FOTO Udruga Bolje sutra donositelje odluka upozorava na mlade kojima je papučica gasa previše draga

Tako nas često prevari ta papučica gasa. Taj mladi čovjek uvijek nekud žuri, nikad nema vremena i onda završi tako kako završi, i život se samo odjednom okrene naglavačke, upozorava nas M. Mraz.

13:00h
0
Projekt udruge Bolje sutra // Foto: Matija Gudlin

Koprivnička Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra jučer je organizirala okrugli stol pod nazivom “Nisi cool ako voziš brzo”, a kao dio aktivnosti projekta SuPER sigurni u prometu.

Svrha ove konferencije bila je, još jednom skrenuti pozornost na stradavanje mladih ljudi koji su vozači ili na bilo koji način sudionici u prometu.

Kao sudionici na konferenciju su pozvani članovi Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije te svi oni koji izravno ili neizravno brinu za mlade, poput predstavnika srednjih škola i gradski Ured za društvene djelatnosti te predstavnici Županije.

– Pozvali smo sve građane koji misle da mogu nekim svojim doprinosom pridonijeti da se crne brojke smanje na bilo koji način. Ako samo jednu mladu osobu spasimo ovim aktivnostima, učinili smo puno – rekla je predsjednica Udruge Marija Mraz.

Marija Mraz // Foto: Matija Gudlin

Cilj ovog projekta i okruglog stola je poticati na razmišljanje i podizati razinu svijesti oko opasnosti koje su svuda oko nas, a naročito po pitanju prebrze vožnje.

– Tako nas često prevari ta papučica gasa. Zaboravimo na druge sudionike u prometu koji su jako spori, poput starijih ljudi, osoba s invaliditetom i djece. Taj mladi čovjek uvijek nekud žuri, nikad nema vremena i onda završi tako kako završi, i život se samo odjednom okrene naglavačke – upozorava nas M. Mraz dajući do znanja kako se te stvari ne događaju nekom drugome.

Kako kaže, aktivnosti projekta SuPER sigurni u prometu usmjerene su na mlade ljude – sadašnje i buduće vozače, bilo članove Udruge ili pripadnike manjina odnosno udruge Roma Korak po korak.

Što se tiče daljnjih aktivnosti, skupštinari Koprivničko-križevačke županije bit će pozvani 27. veljače da ih se poduči kroz rješavanje problemskih zadataka odnosno problematičnih prometnih točaka na kojima se događaju prometne nesreće te koje stvaraju probleme osobama s invaliditetom.

– Zadat ćemo zadatak onima koji imaju moć da donesu neke odluke da se promijeni nešto u zajednici sa svrhom zaštite mladih osoba. Postoje različita raskrižja i zavoji, pa da vidimo kako će oni to riješiti – zaključila je predsjednica Udruge izrazivši nadu u njihov odaziv.

Ivan Pal // Foto: Matija Gudlin

Dožupan Ivan Pal kao predstavnik županijske vlasti, rekao je kako će Županija pokušati utjecati na ključne momente koje ja nabrojala Marija Mraz.

– Prije svega je važno razvijanje svijesti. Ako smo svjesni samog problema, možemo neke stvari i napraviti – popravljati prometnu infrastrukturu, više poraditi na preventivnim programima u školama i više surađivati sa Savjetom za sigurnost prometa – obećavajuće su dožupanove riječi.

Dodao je kako smatra da bi uključene strane u projektu, poput Korak po korak, IPA-e i Policijske uprave, Županiju mogle potaknuti da nađe mehanizme i alate kojima bi pokušala ublažiti ovaj veliki problem u našem društvu jer, kako je rekao, možda oni kao vlast ne razmišljaju uvijek u pravom smjeru.

Projekt je Udruzi odobrilo Ministarstvo unutarnjih poslova   na natječaju  „Za Nacionalni program sigurnosti  cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020″ za područje Mladi vozači, a uže vezano uz nepropisnu i neprilagođenu brzinu.