vrijedan rad

FOTO Udruga žena grada Đurđevca dovršava dodatno terensko istraživanje o pogače z oreji

No, zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture RH istraživanja o pogači su nastavljena ovoga ljeta i to ne samo na području grada Đurđevca i đurđevačke Podravine, nego i na području Koprivnice i koprivničke Podravine.

11:05h
0
Foto: djurdjevac.hr

Nakon letka koji je dijeljen za vrijeme Picokijade, završen je i bilten koji su u sklopu nastavka istraživanja pogače z oreji bile u obvezi izraditi članice Udruga žena grad Đurđevca.


One su, poznato je, uz potporu Grada Đurđevac i Turističke zajednice grada Đurđevca bile i nositeljice njene zaštite. Pogača z oreji je u travnju 2017. godine (nakon opsežnih terenskih i drugih istraživanja)  dobila Rješenje Uprave za zaštitu kulturne baštine bjelovarskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH, da je POGAČU Z OREJI, kao tradicijski pekarski proizvod, odnosno tradicijski podravski kolač upisana u Registar kulturnih dobara, točnije da je stavljena na Listu preventivne zaštite kao nematerijalno kulturno dobro RH.

Ta činjenica potaknula je velik interes i izazvala posebnu pozornost prema ovoj jednostavnoj poslastici koju na području grada Đurđevca i đurđevačke Podravine priprema  već pet generacija domaćica. Ona je u mnogim podravskim kućanstvima, nekim restoranima  i OPG-ima od tada postala redovna poslastica i time doživjela svoju pravu malu renesansu.

No, zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture RH istraživanja o pogači su nastavljena ovoga ljeta i to ne samo na području grada Đurđevca i đurđevačke Podravine, nego i na području Koprivnice i koprivničke Podravine.

Foto: djurdjevac.hr

– Članice Udruge žena grada Đurđevca održale su u nastavku istraživanja radionice za članice udruga žena Peski i Narcise iz Đurđevca, članice Udruge žena iz Kloštra Podravskog, Svetojanke iz Svete Ane, u Domu za stare i članice Kluba Mariška u Koprivnici, za učenike ugostiteljskog  usmjerenja srednjih škola u Đurđevcu i Koprivnici, i na OPG-u JUŠTA na Belevinama – rekla je Mirjana Mišlin, predsjednica Udruge žena grada Đurđevca, te dodala da  predstoji im još planirana radionica u Gradskoj knjižnici za osnovnoškolce.

-Na dosadašnjim radionicama članice su mogle zamijetiti  da postoji interes za njenu pripremu, ali i da još ima prostora za poučavanje mladih o njenoj jednostavnosti  i posebnosti. Pogotovo sada u sklopu novog školskog kurikuluma „Škole za život“. Letak i brošura koji su tijekom nastavka istraživanja otisnuti, uvelike će pomoći ne samo vidljivosti projekta, nego i istraživanog  objekta-pogače z oreji – naglasila je Anđela Lenhard Antolin, koordinatorica Projekta zaštite pogače z oreji.

čitam...