URUČIVANJE

FOTO Udruge dobile vrijedne ugovore, a prezentirani su i veliki projekti: Koprivnica dobiva društveno poduzeće, obiteljski centar te prihvatilište za beskućnike

Ove godine je Grad Koprivnica za udruge u proračunu imao 1,7 milijuna kuna, iako će na kraju možda iznos biti manji s obzirom na to da su neke manifestacije zbog korone na pauzi, a možda neće biti niti održane.

11:25h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Danas je u Inkubatoru kreativnih industrija smještenom u koprivničkom Kampusu održana prezentacija projekata koje su određene koprivničke udruge prijavile na europske natječaje te uručivanje ugovora za projekte i programe koje su koprivničke udruge uspješno prijavile na ovogodišnje javne pozive Grada Koprivnice za sufinanciranje programa i projekata u 2020. godini.

Prezentaciju svojih projekata na kojima je Grad Koprivnica partner održale su udruge Bolje sutra, Latica, Kopriva te Crveni križ Koprivnica i Centar za socijalnu skrb.

Foto: Ivan Balija
Danijel Rušak // Foto: Ivan Balija

– Centar za socijalnu skrb prijavio je projekt pod nazivom Uspostava podružnica obiteljski centar, a cijela priča ne bi uspjela da nam Grad Koprivnica nije izašao u susret te nam dao zgradu površine 300 kvadrata koja se nalazi na području bivše Vojarne. Ukupna vrijednost projekta je oko 5,5 milijuna kuna, a za adaptaciju je potrebno oko četiri milijuna – rekao je Danijel Rušak, v.d. ravnatelja Centra za socijalnu skrb Koprivnica prilikom prezentacije ovog projekta.

Ovo će biti ustanova koja neće imati javne ovlasti, a provodit će programe obiteljske medijacije za sve ciljane skupine poput djece i mladih bez roditeljske skrbi, s teškoćama u razvoju, odrasle osobe s invaliditetom, starije i nemoćne osobe, trudnice, žrtve obiteljskog nasilja, a dodajmo da će kroz ovaj natječaj biti zaposleno i troje novih ljudi.

Udruzi Bolje sutra je odobren projekt “Deinstitucionalizacijom do prava na neovisan život u lokalnoj zajednici” na natječaju Europskog socijalnog fonda vrijedan 13 milijuna kuna za pokretanje socijalnog poduzeća KopriViTa, pripadajućeg restorana u kojem će gosti moći kušati njihove proizvode kroz razne specijalitete te izgradnju sportskog-rekreacijskog centra u sklopu prostora bivše Vojarne, kao i poslovnog prostora, odnosno ureda za zaposlenike Udruge.

Foto: Ivan Balija
Marija Mraz // Foto: Ivan Balija

– Konačno se naziru rezultati onoga što u udruzi sanjamo već pet godina. Cilj nam je osigurati prostor za rad i boravak osoba s invaliditetom. Ne želim da ovo bude prostor gdje će osobe s invaliditetom biti pasivni korisnici, mi ćemo težiti i dalje da budu aktivni – rekla je Marija Mraz, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra.

Portal ePodravina već je pisao o ovom projektu, a više možete pročitati OVDJE.

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica dobilo je od grada zemljište veličine 2455 m2 za realizaciju novog projekta, Centra za pomoć u kući Koprivnica, vrijednog oko 14 milijuna kuna.

Foto: Ivan Balija
Adela Sočev // Foto: Ivan Balija

– Nama nije cilj dovesti beskućnike i smjestiti ih negdje i tamo ih držati, već nam je cilj beskućnicima pružiti mjesto u kojem će dobiti topli obrok, mjesto za kupanje, ali i razgovor sa stručnjacima – rekla je Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva Crveni križ Koprivnica.

Ciljana skupina projekta su beskućnici, osobe slabijeg imovinskog stanja, oni koji koriste usluge dostave obroka u kuću, umirovljenici i starije osobe, a detaljnije pročitajte OVDJE. Osim prihvatilišta za beskućnike u sklopu ovog projekta izgradit će se i kuhinja, skladišni prostor, dnevni boravak za umirovljenike te će nabaviti dva vozila.

Ispred Udruge Kopriva, projekt KUPID prezentirao je voditelj projekta i tajnik udruge, Alen Kerovec. Koprivničke Udruge Ponovno Imaju DOM, skraćeno KUPID, projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a usmjeren je revitalizaciji Doma mladih u Koprivnici kroz partnerstvo udruge Kopriva, Grada Koprivnice i Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica te suradnju s većim brojem gradskih udruga.

Foto: Ivan Balija
Alen Kerovec // Foto: Ivan Balija

– I mi smo sanjali kako ćemo jednog dana okupiti veći broj udruga i dobiti neki prostor, a to se sad i dogodilo. Revitalizirat ćemo prostor Doma mladih, a trenutno smo u opremanju i adaptaciji prostora – rekao je Alen Kerovec, voditelj projekta KUPID.

Nevenka Fuchs, predsjednica Udruge Latice predstavila je dva projekta koja će se provoditi u narednom razdoblju.

Foto: Ivan Balija
Nevenka Fuchs // Foto: Ivan Balija

– Naša udruga organizira aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s intelektualnim teškoćama, međutim prošle godine se javila potreba da krenemo s novom socijalnom uslugom, a to je pružanje usluge osobne asistencije i upravo to je jedan on naših projekata financiran iz Europskog socijalnog fonda – rekla je Nevenka Fuchs, predsjednica Udruge Latice.

Također, Udruga Latice partner je u projektu koji se bavi inkluzivnim volontiranjem u sklopu kojeg će upravo korisnici udruge volontirati i pokazati zajednici mogućnosti i potencijale koje imaju.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić obratio se svima s nekoliko riječi.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

– Puno projekta se širi van granica Koprivnice, po cijeloj županiji pa čak i šire. Sve su nam udruge jako važne, a po solidarnosti se vidi snaga jednog grada, odnosno društva. Sve ovo što radimo pokazuje koliko smo orijentirani da budemo ruka pomoći našim sugrađanima i sada smo na najboljem putu da ovaj prostor bude prostor novih znanja i inovacije – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Na samom kraju održan je i prvi krugu uručivanja ugovora za projekte i programe koprivničkih udruga, a ove godine je Grad Koprivnica za udruge u proračunu imao 1,7 milijuna kuna, iako će na kraju možda iznos biti manji s obzirom na to da su neke manifestacije zbog korone na pauzi, a možda neće biti niti održane.

Danas su po svoje ugovore došli Forum udruga nezavisne kulture, odnosno FUNK, Folklorni ansambl Koprivnica, Društvo žena Reka, Društvo žena Goričko srce Kunovec Breg, KUD Srce Koprivnica, Jazz klub Koprivnica, Puhački orkestar Grada Koprivnice, Udruga Dobar film, Atelieri Koprivnica, Udruga Kopriva, Ludens teatar, Klub za starije osobe Mariška, Društvo žena Kamengrad i Udruga Latice. 

Spomenimo na kraju, vrijednost projekata u prvom krugu podjele je oko pola milijuna kuna.

 

čitam...