družili se i stvarali voćnjak

FOTO Udružili se i mladi i stariji Koprivničanci i posadili ekološki voćnjak prepun autohtonih sorti

Cilj ove akcije je da djeca iz prakse uče o biljnom svijetu te o važnosti očuvanja našeg okoliša.

12:03h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Brojni mališani, od vrtićke dobi do viših razreda osnovne škole, njihove tete i učiteljice, štićenici Doma za starije i nemoćne osobe, djelatnici Komunalca i Grada Koprivnice, danas su se našli na livadi do Bazena Cerine kako bi kroz akciju Rastimo zajedno zasadili voćke i na taj način stvorili voćnjak. Na “meniju” su se našle sadnice malina, kupina, jabuka, divlje kruške, drena, višnje, šljive, lješnjaka, pitomog kestena i breskve.


Na ovaj su se način Grad Koprivnica i Komunalac kao organizatori akcije pridružili i podržali akciju „Kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj“ koja je pokrenuta s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

– Glavni organizator cijele ove priče je Komunalac i jako mi je drago da je ova priča izazvala jako veliki odaziv i očito je da u Koprivnici imamo svijest koliko je važna ekologija, koliko je važno čuvati prirodu, ali i koliko je važno stvarati neka nova mjesta okupljanja, neke nove parkove, neka nova sjećanja – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Foto: Ivan Balija
Dubravka Horvat // Foto: Ivan Balija

– Naši bazeni su prostor oko kojeg mi već duže vrijeme želimo da se okupljaju naši sugrađani, a akcijom Rastimo zajedno to smo upravo htjeli danas i pokrenuti. Akciju Rastimo zajedno smo osmislili zajedno sa srednjim školama s područja grada, vrtićima, Domom za starije i nemoćne, Gradom Koprivnicom i ponavljati će se odsada svake godine. Prikupili smo 100-tinjak sadnica voćaka, još jučer su djelatnici Komunalca pripremili teren za sadnju, a danas je red da krenemo saditi – rekla je Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalca.

Velik je bio i broj sudionika, ne samo prikupljenih sadnica.

– Imamo tu od sedam do 77 godina, kao što vidite. Ovo je stvarno jedna predivna aktivnost koja će sigurno našim mlađim naraštajima ostaviti u nasljeđe spoznaju da zdrava pluća dolaze kroz biljke, a zdrava hrana doći će upravo iz ovog voćnjaka. Voćnjak će biti čisto ekološki, bez ikakvog špricanja, a planiramo i održavanje Škole u prirode od iduće godine u kojoj će učenici učiti o rastu, rezidbi, oprašivanju voćaka. Radit ćemo na stvaranju zdravog okruženja i zajedništva – za kraj je rekla Dubravka Horvat.

Foto: Ivan Balija
Niko Županić // Foto: Ivan Balija

– Donio sam orah, višnju, šljivu i dren i sad  ćemo to saditi. Važno je saditi drveće jer nam drveće daje kisik, stabla nama pomažu pa trebamo i mi njima  – rekao je Niko Županić, učenik Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski

Foto: Ivan Balija
Vlasta Tušek // Foto: Ivan Balija

– Mi ćemo danas na voćkice stavljati ceduljice kako bi kasnije znali koje je koje stablo. Dosta mi oko Doma isto radimo, pljevimo, sadimo, brinemo se oko cvijeća. A danas smo se našli i s mladima i volimo se družiti s djecom, super je ovo akcija – rekla je  Vlasta Tušek, korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica.

Cilj ove akcije je da djeca iz prakse uče o biljnom svijetu te o važnosti očuvanja našeg okoliša. Voćnjak će postati mjesto škole prirode o kojem će zajedno voditi brigu učenici, učitelji i djelatnici Komunalca tijekom cijele godine. Biti će mjesto edukativnih aktivnosti koji će se tradicionalno svake godine dosađivati novim sadnicama kako bi se sačuvale autohtone sorte našeg podneblja.

čitam...