Ulica Hrvatske državnosti

FOTO Ulica će imati senzore i bljeskalice na pješačkim prijelazima te regulaciju rasvjete radi smanjenja zagađenja i troškova

Bit će to visokoučinkovita LED rasvjetna tijela. Mijenjat će se visoka cestovna javna rasvjeta, ali i rasvjeta na okolnim površinama oko robne kuće, ispred Podravske banke, Doma mladih te na parkiralištu koje se rekonstruira, ispričao je Štubljak.

11:50h
0
Obilazak radova na ulici Hrvatske državnosti u Koprivnici
Radovi u centru Koprivnice // Foto: Mario Kos

Jutros su stručnjaci iz gradskog Odjela za izgradnju grada, predvođeni Mišelom Jakšićem, prošetali razrovanom Ulicom Hrvatske državnosti i pogledali kako napreduju radovi rekonstrukcije i pretvaranja ove frekventne ulice u centru grada u prvu pametnu ulicu u Koprivnici.

Viši stručni suradnik za građenje Nino Štubljak i v.d. gradonačelnika istaknuli su kako je projektna dokumentacija za rekonstrukciju ove ulice izrađena u dogovoru sa stanovnicima grada, kao i same ulice. Naglasili su kako su tijekom izrade dokumentacije organizirani javni uvidi te je na tom temelju ona i izrađena.

Štubljak nas je uputio u budući izgled Ulice Hrvatske državnosti.

– Širina ulice smanjena je s postojećih šest na pet i pol metara, čime se nastoje micati vozila iz centralnog dijela grada te smanjiti brzina kretanja. Nauštrb toga, s obje strane ceste bit će sagrađene staze – sa zapadne pješačko-biciklistička, a s istočne samo pješačka – uputio nas je stručnjak.

Biciklistička će staza prema pravilniku o biciklističkoj infrastrukturi, iznositi jedan metar širine, dok pješačke staze variraju ovisno o raspoloživom koridoru, a ispod prometnih površina, mijenjat će se i podzemna infrastruktura.

– Rekonstruirat će se i dvije parkirališne površine – ona ispred zgrade INA-e te ispred hotela. Nakon toga će biti oko pet mjesta manje nego sad, no to se ne bi trebalo znatno osjetiti, kako ulica obiluje parkiralištima – objasnio je Štubljak.

Obilazak radova na ulici Hrvatske državnosti u Koprivnici
Nino Štubljak // Foto: Mario Kos

Osim prometnih površina, najavljena je i rekonstrukcija javne rasvjete.

– Bit će to visokoučinkovita LED rasvjetna tijela. Mijenjat će se visoka cestovna javna rasvjeta, ali i rasvjeta na okolnim površinama oko robne kuće, ispred Podravske banke, Doma mladih te na parkiralištu koje se rekonstruira – ispričao je Štubljak.

Najavio je i gradnju sustava kojim će se upravljati javnom rasvjetom, a sa ciljem osiguravanja optimalne osvijetljenosti, smanjenja svjetlosnog zagađenja, smanjenja troškova održavanja i troškova električne energije.

U priču o, prema njegovim riječima, jednoj od najfrekventnijih ulica u Koprivnici, ulici u kojoj su brojne institucije, stambene zgrade te koja je jedan od puteva prema središtu grada, v.d. gradonačelnika dao je poprilično osebujan uvod.

– Istaknuo bih da mi je veliko zadovoljstvo što ćemo jednu od posljednjih ulica u gradu koju smo dobili na poklon od ŽUC-a u doista divnom stanju, napokon staviti u funkciju u kakvoj bi trebala biti – ironično je primijetio Jakšić.

Obilazak radova na ulici Hrvatske državnosti u Koprivnici
Mišel Jakšić poveo nas je u obilazak // Foto: Mario Kos

Rekao je kako će Ulica Hrvatske državnosti napokon dobiti oblik i naličje koje će biti na ponos građanima, kao što su to i Esterova, Kolodvorska i Basaričekova.

Dodao je da je vrijednost inveticije oko pet milijuna kuna, od čega je 3,5 milijuna udio Grada, a 1,5 milijun dolazi od Koprivničkih voda.

– Ono što cijelo vrijeme ističemo, ovo će biti prva ulica u gradu koja će ponuditi određena smart city rješenja i aplikacije. Iako to nekima možda izgleda kao apstrakcija, mnogo gradova u Europi i svijetu danas radi na uvođenja smart city tehnologija, jer na taj način stvaraju operativnu gradsku upravu i sustav gradskih poduzeća, ali i kroz neka prometna rješenja podiže standard i sigurnost prometa – Jakšićeve su riječi.

Za primjer, rekao je kako će svi dosadašnji pješački prijelazi, imati senzore koji će upozoravati na nailazak pješaka LED bljeskalicama. Također, bit će tu i senzori za stvaranje poledice na tlu, čime će se dodatno podići sigurnost.

Obilazak radova na ulici Hrvatske državnosti u Koprivnici
Nova ulica suzit će se za pol metra // Foto: Mario Kos

– Nastavit će se i rekonstrukcija drugih ulica po uzoru na ovu, no moramo paziti na dobru povezanost svih segmenata smart city sustava među ulicama, kako ne bismo natrpali sve u jednu ulicu, a nadalje kako budemo mogli – naglasio je Jakšić.

Trajanje prve faze rekonstrukcije ulice najavljeno je do travnja, a druge do kraja svibnja. U prvoj fazi rekonstruirat će se ulica od Florijanskog trga do Taraščica, a u drugoj od Taraščica do Križevačke ulice.

Dotad, građani će se za vrijeme radova morati malo prilagoditi novoj regulaciji prometa, ali nakon toga bi im se, na njihovo zadovoljstvo, strpeljenje trebalo isplatiti.