drago će primiti europsko priznanje

FOTO Unatoč katastrofalnim uvjetima, AK Križevci broje sjajnu godinu i 15 državnih naslova, Palčić: Došlo je pravo vrijeme za novu stazu, sadašnja je rizik za zdravlje

Sezona je sada završila, a kao i mnogo godina dosad i dalje je problem atletska staza u gradu sv. Marka. Uvjeti u kojima treniraju jako su loši, gotovo nepostojeći uvjeti u kojima trenira AK Križevci.

10:00h
0
Foto: Matija Gudlin

U rezultatskom smislu križevački atletski klub posljednjih mjeseci proživljava jako lijepo razdoblje. Kadrovski su se ‘pojačali’, a njihovi puleni drže 15 državnih naslova (tri ekipna i dvanaest pojedinačnih). Sjajni trener Drago Palčić ističe zasluge Tihomira Gudića, izvršnog direktora AK Križevci koji ima veliku ulogu u sjajnim rezultatima kluba. Logistički je podigao sve na višu razinu.

– Ida i svi najbolji su zbrinuti, primaju hranarine, imaju opremu. Neven Krulić je odličan, Veronika Drljačić je odlična, a jako napreduju i obje sestre Gudić. Jedanput tjedno odem u Zagreb kod atletičara koji studiraju pa tamo odradimo trening. Svi oni imaju veliki prostor za napredak. Neven i Veronika stvarno su za velike stvari – rekao je trener Palčić.

Sa svojih 60 godina i 35 godina rada u atletici lijepo se osvrnuti na dosadašnje rezultate, govori Drago Palčić. Zadovoljan je do neba. Više puta primio je svakojake nagrade, a nedavno je dobio sjajno priznanje državnog atletskog saveza za izniman doprinos hrvatskoj atletici. 

Osim priznanja na razini države, Dragi Palčiću bit će uručeno i europsko priznanje za doprinos i razvoj atletike, što je velika čast.

Sezona je sada završila, a kao i mnogo godina dosad i dalje je problem atletska staza u gradu sv. Marka. Uvjeti u kojima treniraju jako su loši, gotovo nepostojeći uvjeti u kojima trenira AK Križevci. Imaju jednu tartan stazu staru preko 30 godina koja je u lošem stanju, a treninge odrađuju u obližnjoj šumi koja im je i u posljednje vrijeme nedostupna zbog radova Hrvatskih šuma. Ipak, čini se da se stvari počinju kotrljati. Izvanredni uspjesi Ide Šimunčić potaknuli su Križevce, ali čak i Županiju na pomak s mrtve točke.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– O atletskoj stazi govori se godinama. Sve je krenulo još sa Brankom Zorkom kada sam ja 1985. godine nabavio jednu stazu tartana. Danas trenirati na toj stazi, to je rizik za zdravlje. Stazu smo ‘pomaknuli’ u treću stazu jer na prvoj su voda i snijeg uništili podlogu, pa da bude koliko toliko ravna. Radimo po toj stazi, radimo strašno puno u šumi, kad je loše vrijeme malo smo tužni, a nekad odemo i na asfalt. Mislim da je došlo pravo vrijeme za atletsku stazu koja košta od milijun pa do milijun i pol kuna. Treba malo odlučnosti da napravi staza – otkriva Drago.

To su okvirni troškovi za atletsku stazu sa šest trkaćih staza, što je Križevčanima sasvim dovoljno. Klubu je bitno da mogu trenirati i održati manja natjecanja, a čak je moguće održati i državno prvenstvo. Najavljena sredstva fondova EU najvjerojatnije neće biti dostupna, ali iz neslužbenih razgovora s gradonačelnikom dolaze informacije da će sredstva za stazu biti u proračunu za iduću ili 2020. godinu.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Strah me ponekad trenirati brzinu na križevačkom stadionu jer je staza loša. Na jednom treningu cure su se skoro potrgale. Ne možeš na tako neravnoj stazi koja to nije trenirati. Unatoč tome, Neven Krulić i Veronika Drljačić nastupili su na Europskom prvenstvu, Ida je bila lani na Europskom prvenstvu, jedna od sestara Gudić ušla je u reprezentaciju. Naročito veseli veliki broj djece koji je došao na treninge. Vratili smo Branka Zorka kao savjetnika u klub i on pripomaže, s nama radi i diplomiranja kineziologinja Anja Šimunčić, inače Idina sestra – govori Drago Palčić.

Unatoč svim neprilikama vezanim uz atletsku stazu i uvjete treniranja, Križevci ostvaruju zavidne atletske uspjehe. Upitan za rezime ove godine, Drago Palčić jednom riječju kaže – izvrsno. 

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

čitam...