Županijska skupština

FOTO Unatoč učestalim napadima Kavgića i M. Vukobratović s govornice, izvještaji su podržani većinom glasova, dok se HSS izjašnjavao kao suzdržan

Nadao sam se da je s tom temom bilo gotovo u predizbornoj kampanji kad je bila atraktivna, a zbog čega sam ja politički gotovo izgubio glavu. Nemojte koristiti neistine i konstrukcije koje ne stoje, a isključivo iz nerazumijevanja teme i na temelju "čuo sam", "navodno" i slično tome, razljutio se Koren oko Piškornice.

16:14h
1
Županijska skupština // Foto: Matija Gudlin

Na drugoj sjednici Županijske skupštine na kojoj se raspravljalo o 48 točaka dnevnog reda, jednoglasnom odlukom članova za drugog potpredsjednika Skupštine, iz reda nezavisnih, izabran je Marijan Ružman. Također, za jesen je najavljeno uvođenje e-sjednica.

Župan Darko Koren obrazložio je izvješće o svom radu za prošlu godinu, koje je prihvaćeno većinom glasova, iako mu Klub SDP-a i laburista nije htio iskazati podršku.

– Nećemo prihvatiti izvješće župana jer nismo zadovoljni stanjem u županiji, prioritetima i smjerom u kojem ona ide. Spadamo u nerazvijene županije. Nismo zadovoljnim lošim financijskim stanjem županije koje je daleko gore nego što smo mislili. Nezadovoljni smo povlačenjem sredstava iz EU, kao i stanjem u poljoprivredi. Po pitanju obrazovanja, najlošije izgledaju škole kojima je osnivač Županija, primjerice Obrtnička škola u Koprivnici i osnovna u Svetom Petru Orehovcu zbog kojeg smo stekli loš imidž županije. Sigurna sam da ćete vi ipak ovo izvješće izglasati zahvaljujući našim dojučerašnjim političkim partnerima – “pecnula” je Marija Vukobratović iz SDP-a.

Klub HSS-a najavio je da će oko većine izvješća glasati suzdržano te je kroz cijelu sjednicu bilo do šest suzdržanih vijećnika.

Usvojeno je i Izvješće o problematici zapošljavanja na području Županije za proteklu godinu, kao i Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna, čije je obrazloženje također dao župan, kazavši kako su unatoč prihodovnom manjku realizirani svi projekti te kako će i nadalje prioriteti ulaganja biti školstvo i zdravstvo, sa ciljem postizanja boljeg standarda.

Marijan Ružman, potpredsjednik je Županijske skupštine // Foto: Matija Gudlin

Većinom su izglasani odnosno usvojeni Izvješće o korištenju sredstava Proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2016. godinu, Izvješće o provođenju mjera prema Programu „Konkurentno gospodarstvo“, Izvješće o provođenju mjera prema Programu „Komunalno gospodarstvo“, Izvješće o provođenju Programa „Vodno gospodarstvo“ te Izvješće o mjerama provođenja Programa održivog gospodarenja energijom.

Po pitanju godišnjeg izvješća o rezultatima provedbe Županijske razvojne strategije, SDP i laburisti su ponovno naglasili kako ga neće podržati te je Marija Vukobratović iznijela niz primjedbi.

– Izvješće je šturo, nedostatno te čisto nabrajanje mjera. Ima dosta odstupanja od plana, ali nema dovoljno obrazloženja zašto je do njih došlo – nezadovoljna je bila M. Vukobratović.

Melita Birčić odgovorila je kako je izvješće sukladno napucima Ministarstva.

– Kao takvog ga se moramo držati. To je zadana metodologija. Danas su ova izvješća na daleko naprednijoj razini, nego što su bila prije. Nadamo se da će to još uznapredovati – obrazložila je Birčić.

Izvješća o radu i financijskom poslovanju PORA-e za proteklu godinu obrazložila je ravnateljica M. Birčić, koja je članove upoznala s provedenim aktivnostima i projektima, posebno u vidu suradnje s jedinicama lokalne samouprave, naglasivši kako je PORA bila nositelj dva temeljna strateška dokumenta – Županijske razvojne strategije 2014. – 2020. te Županijske strategije razvoja ljudskih potencijala. Izvješće je usvojeno većinom glasova, iako vijećnik Siniša Kavgić nije bio zadovoljan priloženim.

– Da smo čekali PORA-u da dobijemo sredstva od EU, nikad ih ne bismo dočekali. Ovo je bio službenički govor, a vi kroz šume papira čekate za stolom tko će vam što donijeti. Nema javnog razvoja bez PORA-e – nezadovoljan je radom ove ustanove Kavgić.

Foto: Matija Gudlin

U tom je kontekstu, spomenuo cestu od Peteranca prema Šoderici gdje su u 21. stoljeću pješaci i kamioni na istoj cesti, neiskorištavanje termalnih voda te zavojitu glavnu cestu kroz središte Virja, nakon čega je županu pukao film.

– Mislim da je uvaženi član prešao jednu crtu bontona i korektnosti, ovo nema veze s točkom dnevnog reda. Upotrijebili ste neke izraze koji nisu primjereni prema ljudima koji su tema točke odn. izvješća. Molim vas da nas poštedite svojih vizija. U svakom sazivu ima vizionara, ali koje ne može ostvariti nitko, a ponajmanje PORA – oštar je bio Koren.

– Da li je moj posao da kao vijećnik raspravljam ili hoćete da izađem van? Je li ovo demokratska država? – odgovorio je Kavgić.

– U pravilniku ništa ne piše o vizijama, izašli ste iz teme – rekao je na to Koren.

U obranu svom klupskom kolegi stala je Marija Vukobratović.

– Uvjeti rada su nam nikakvi, a točke dnevnog reda pretpane, a vi ste radili dnevni red, ne mi. Iako ste većinski bili izabrani od građana, dobili smo i mi dovoljan postotak podrške da iznesemo svoje mišljenje, imamo pravo govoriti i ne može nam to nitko uzeti – raspalila se vijećnica.

Većinom je izglasano i Izvješće o radu Županijske uprave za upravljanje županijskim i lokalnim cestama, koje je predstavio ravnatelj Dragutin Guzalić.

Iako je i Izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom usvojeno većinom ruku u Skupštini, tema je kao i obično skrenula u smjeru Piškornice na koju je Kavgić prozvao Korena, a pridružio mu se i Dejan Kutičić iz Živog zida iznoseći niz informacija o Piškornici koje je čuo.

– Nadao sam se da je s tom temom bilo gotovo u predizbornoj kampanji kad je bila atraktivna, a zbog čega sam ja politički gotovo izgubio glavu. Nemojte koristiti neistine i konstrukcije koje ne stoje, a isključivo iz nerazumijevanja teme i na temelju “čuo sam”, “navodno” i slično tome – razljutio se Koren.

Na sjednici su usvojene i Izmjena i dopuna Proračuna za 2017.godinu, donesena je Odluka o raspoređivanju sredstava Proračuna Koprivničko-križevačke županije za financiranje političkih stranaka koje imaju člana u Županijskoj skupštini. Usvojen je i Izvještaj o korištenju sredstava Proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2017. godinu – Proračunske zaliha, za prvih šest mjeseci.