Županijska skupština

FOTO Unatoč učestalim napadima Kavgića i M. Vukobratović s govornice, izvještaji su podržani većinom glasova, dok se HSS izjašnjavao kao suzdržan

Nadao sam se da je s tom temom bilo gotovo u predizbornoj kampanji kad je bila atraktivna, a zbog čega sam ja politički gotovo izgubio glavu. Nemojte koristiti neistine i konstrukcije koje ne stoje, a isključivo iz nerazumijevanja teme i na temelju "čuo sam", "navodno" i slično tome, razljutio se Koren oko Piškornice.

16:14h
1
Podijeli objavu
Županijska skupština // Foto: Matija Gudlin

Na drugoj sjednici Županijske skupštine na kojoj se raspravljalo o 48 točaka dnevnog reda, jednoglasnom odlukom članova za drugog potpredsjednika Skupštine, iz reda nezavisnih, izabran je Marijan Ružman. Također, za jesen je najavljeno uvođenje e-sjednica.

Župan Darko Koren obrazložio je izvješće o svom radu za prošlu godinu, koje je prihvaćeno većinom glasova, iako mu Klub SDP-a i laburista nije htio iskazati podršku.

– Nećemo prihvatiti izvješće župana jer nismo zadovoljni stanjem u županiji, prioritetima i smjerom u kojem ona ide. Spadamo u nerazvijene županije. Nismo zadovoljnim lošim financijskim stanjem županije koje je daleko gore nego što smo mislili. Nezadovoljni smo povlačenjem sredstava iz EU, kao i stanjem u poljoprivredi. Po pitanju obrazovanja, najlošije izgledaju škole kojima je osnivač Županija, primjerice Obrtnička škola u Koprivnici i osnovna u Svetom Petru Orehovcu zbog kojeg smo stekli loš imidž županije. Sigurna sam da ćete vi ipak ovo izvješće izglasati zahvaljujući našim dojučerašnjim političkim partnerima – “pecnula” je Marija Vukobratović iz SDP-a.

Klub HSS-a najavio je da će oko većine izvješća glasati suzdržano te je kroz cijelu sjednicu bilo do šest suzdržanih vijećnika.

Usvojeno je i Izvješće o problematici zapošljavanja na području Županije za proteklu godinu, kao i Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna, čije je obrazloženje također dao župan, kazavši kako su unatoč prihodovnom manjku realizirani svi projekti te kako će i nadalje prioriteti ulaganja biti školstvo i zdravstvo, sa ciljem postizanja boljeg standarda.

Marijan Ružman, potpredsjednik je Županijske skupštine // Foto: Matija Gudlin

Većinom su izglasani odnosno usvojeni Izvješće o korištenju sredstava Proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2016. godinu, Izvješće o provođenju mjera prema Programu „Konkurentno gospodarstvo“, Izvješće o provođenju mjera prema Programu „Komunalno gospodarstvo“, Izvješće o provođenju Programa „Vodno gospodarstvo“ te Izvješće o mjerama provođenja Programa održivog gospodarenja energijom.

Po pitanju godišnjeg izvješća o rezultatima provedbe Županijske razvojne strategije, SDP i laburisti su ponovno naglasili kako ga neće podržati te je Marija Vukobratović iznijela niz primjedbi.

– Izvješće je šturo, nedostatno te čisto nabrajanje mjera. Ima dosta odstupanja od plana, ali nema dovoljno obrazloženja zašto je do njih došlo – nezadovoljna je bila M. Vukobratović.

Melita Birčić odgovorila je kako je izvješće sukladno napucima Ministarstva.

– Kao takvog ga se moramo držati. To je zadana metodologija. Danas su ova izvješća na daleko naprednijoj razini, nego što su bila prije. Nadamo se da će to još uznapredovati – obrazložila je Birčić.

Izvješća o radu i financijskom poslovanju PORA-e za proteklu godinu obrazložila je ravnateljica M. Birčić, koja je članove upoznala s provedenim aktivnostima i projektima, posebno u vidu suradnje s jedinicama lokalne samouprave, naglasivši kako je PORA bila nositelj dva temeljna strateška dokumenta – Županijske razvojne strategije 2014. – 2020. te Županijske strategije razvoja ljudskih potencijala. Izvješće je usvojeno većinom glasova, iako vijećnik Siniša Kavgić nije bio zadovoljan priloženim.

– Da smo čekali PORA-u da dobijemo sredstva od EU, nikad ih ne bismo dočekali. Ovo je bio službenički govor, a vi kroz šume papira čekate za stolom tko će vam što donijeti. Nema javnog razvoja bez PORA-e – nezadovoljan je radom ove ustanove Kavgić.

Foto: Matija Gudlin

U tom je kontekstu, spomenuo cestu od Peteranca prema Šoderici gdje su u 21. stoljeću pješaci i kamioni na istoj cesti, neiskorištavanje termalnih voda te zavojitu glavnu cestu kroz središte Virja, nakon čega je županu pukao film.

– Mislim da je uvaženi član prešao jednu crtu bontona i korektnosti, ovo nema veze s točkom dnevnog reda. Upotrijebili ste neke izraze koji nisu primjereni prema ljudima koji su tema točke odn. izvješća. Molim vas da nas poštedite svojih vizija. U svakom sazivu ima vizionara, ali koje ne može ostvariti nitko, a ponajmanje PORA – oštar je bio Koren.

– Da li je moj posao da kao vijećnik raspravljam ili hoćete da izađem van? Je li ovo demokratska država? – odgovorio je Kavgić.

– U pravilniku ništa ne piše o vizijama, izašli ste iz teme – rekao je na to Koren.

U obranu svom klupskom kolegi stala je Marija Vukobratović.

– Uvjeti rada su nam nikakvi, a točke dnevnog reda pretpane, a vi ste radili dnevni red, ne mi. Iako ste većinski bili izabrani od građana, dobili smo i mi dovoljan postotak podrške da iznesemo svoje mišljenje, imamo pravo govoriti i ne može nam to nitko uzeti – raspalila se vijećnica.

Većinom je izglasano i Izvješće o radu Županijske uprave za upravljanje županijskim i lokalnim cestama, koje je predstavio ravnatelj Dragutin Guzalić.

Iako je i Izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom usvojeno većinom ruku u Skupštini, tema je kao i obično skrenula u smjeru Piškornice na koju je Kavgić prozvao Korena, a pridružio mu se i Dejan Kutičić iz Živog zida iznoseći niz informacija o Piškornici koje je čuo.

– Nadao sam se da je s tom temom bilo gotovo u predizbornoj kampanji kad je bila atraktivna, a zbog čega sam ja politički gotovo izgubio glavu. Nemojte koristiti neistine i konstrukcije koje ne stoje, a isključivo iz nerazumijevanja teme i na temelju “čuo sam”, “navodno” i slično tome – razljutio se Koren.

Na sjednici su usvojene i Izmjena i dopuna Proračuna za 2017.godinu, donesena je Odluka o raspoređivanju sredstava Proračuna Koprivničko-križevačke županije za financiranje političkih stranaka koje imaju člana u Županijskoj skupštini. Usvojen je i Izvještaj o korištenju sredstava Proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2017. godinu – Proračunske zaliha, za prvih šest mjeseci.

Podijeli objavu
  • Siniša Bosanac

    Kao i obicno zupan gorljivo izbjegava odgovore na pitanja. Zasto je to tako mozemo pretpostaviti. No valja napomenuti slijedece. Piskornica je pretvorena u mega smetliste zahvaljujuci zupanu i njegovim smetlarskim pajdasima. Uz to zacudjuje zasto zavod za javno zdravstvo nije mjerio oneciscenje podzemnih voda nizvodno od piskornice?
    Uz to jasno je kako je Jozinovic lagao oko kolicina natrpanog smeca na piskornici za ukupno 25000 tona.
    Na kraju nadam se da ce svoj ured postaviti na vrh nove bilogore kako bi imao pogled na cijelu podravinu.