FOTO // Uprava RK Podravke: Dugovi su preveliki, ne možemo zadržati Damnjanović i Tatari

23:09h
0
Navijači u razgovoru sa članovima klupske Uprave // Foto: Koprivnica.net

Više od tri sata navijači Podravke Kronikusi strpljivo su ispred gimnazijske dvorane čekali završetak sastanka Upravnog odbora Rukometnog kluba Podravka na kojem se raspravljalo o teškoj financijskoj situaciji.


Nakon 20 sati četvorica predstavnika navijača zajedno s novinarima i fotoreporterima pozvani su u klupske prostorije kako bi porazgovarali sa članovima Uprave.

Prvi im se obratio predsjednik kluba Jorn Pedersen.

– Podravka i Belupo bili su glavni sponzori kluba kroz mnogo godina, Podravka i Belupo nastvaljaju sa sponzoriranjem kluba. Ono o čemu smo danas razgovarali je da moramo i dalje čistiti stvari iz prošlosti i to stavlja veliki pritisak na našu financijsku situaciju. Znamo koliko je ovaj klub važan za Koprivnicu, ali klub je isto tako važan i za Podravku i Belupo. Zbog toga imamo zajednički interes da napravimo ono za što vjerujemo da je najbolje za klub – rekao je predsjednik Pedersen.

Potom je govorio Hrvoje Kolarić, potpredsjednik kluba i predsjednik Uprave Belupa.

– Kao prvo, žao mi je što je došlo do ovog nesporazuma. Niti u jednoj trenutku ni Podravka ni Belupo nisu razmišljali odustati od onoga što su preuzeli sa sponzorskim ugovorima za ovu godinu. Nije bilo niti razgovora o tome. Ne znam otkud te informacije i žao mi je da se njima manipuliralo, jer očito je. Druga stvar, ova sadašnja Uprava naslijedila je stanje dugovanja kluba koje je premašilo iznos godišnjeg sponzorstva glavnih sponzora. Ako uzmemo u obzir da se s godišnjim sponzorstvom mahom financira klub, cijeli pogon, ova Uprava se trudi, i vjerujem da ćemo uspjeti, podmiriti dugovanja i osigurati održivost natjecateljske sezone do kraja ove godine i naravno, vidjet ćemo kako ćemo u sljedeću godinu ući. Ali i doma možete potrošiti ono kaj imate. Možete ući u minus, ali ne u beskonačni dug. Znači, mi ćemo u ovoj godini praktički osigurati sredstva za dvije godine proračuna. Dug će biti podmiren, a za drugi dio godine, odnosno za novu sezonu, u jesen, vidjet ćemo što i kako možemo dalje. U odnosu na prošlu godinu povećali smo sponzorske ugovore, ispunit ćemo ih do kraja. Ova Uprava daje sve od sebe i podmirit će dugovanja iz prošlosti, i trebamo napraviti plan kako da opet u sljedećih par godina igramo značajnu ulogu na nivou na kojem svi to želimo. Mi ne odustajemo od toga da igramo značajnu ulogu, ali treba biti svjestan svoje pozicije. Svima nam je želja da konsolidiramo klub, da imamo zdravi klub za kojeg će navijati i naša djeca, da bude održiva ta sportska tradicija koja je tu od pedesetih godina – rekao je Kolarić.

Nadovezao se član Uprave Josip Nakić-Alfirević.

– Prije dvije godine imali smo dva puta veći dug od iznosa koji je potreban za jednu sezonu. Tko je doveo do toga, to je zaista pravo pitanje. Ne želimo ništa skrivati, želimo da poslovanje kluba bude transparentno, i da se zna istina. Želimo da Koprivnica nikad ne bude grad bez ženskog rukometa. Kad se u obitelji naiđe na problem, kad postoje dugovi, problem se pokušava rješavati racionalizacijom. Prijašnja Uprava uspjela je smanjiti velik dio tih dubioza, ali su one još tako velike da zahtjevaju strahovite rezove. Baš zato bismo u vama htjeli imati i saveznika – kazao je Nakić-Alfirević.

U razgovoru nije bilo riječi o brojkama, no neslužbeno doznajemo da bi za drugi dio godine, odnosno za sljedeću sezonu, moglo ostati vrlo malo novca, koji bi bio dovoljan tek za pokrivanje troškova natjecanja, ali ni u kom slučaju za ostanak dvije najbolje igračice, Mirande Tatari i Sanje Damnjanović. Njih dvije će, po svemu sudeći, krenuti u potragu za novim klubovima, a za njima vrlo vjerojatno i ostale reprezentativke, jer na ljeto im gotovo svima ističu ugovori.

Navijači su tražili da ljudi iz Uprave nastoje zadržati Tatari i Damnjanović, čak su predložili da se za to prenamijene sredstva namijenjena sponzoriranju teniskog turnira u Umagu ili Blanke Vlašić. No, potom im je objašnjeno da je sponzor već za ovu godinu povećao iznos sponzorstva, ali da za zadržavanje najboljih igračica jednostavno nema novca.

U Upravi se nadaju da bi u novu godinu mogli ući bez dugova, čime bi se otvorila mogućnost za novi početak, odnosno građenje nove ekipe. Navijači su obećali podršku aktualnoj ekipi u doigravanju, a traže da ekipa za sljedeću sezonu bude konkurentna u domaćim okvirima i da se u Europi ne mora bojati, primjerice, čeških ili slovačkih klubova. To im, međutim, nitko nije mogao obećati, jer je veliko pitanje kako će izgledati Podravkin kadar za novu sezonu.

Osim toga, navijači su tražili i odgovornost onih koji su klub doveli u ovakvo stanje, no tu aktualna Uprava ne može napraviti ništa, a poznato je da policijska istraga traje.

Po završetku razgovora svi su se mirno razišli pod budnim okom jakih policijskih snaga koje su bile nazočne pred dvoranom, a iz kluba su obećali da će o trenutnoj situaciji uskoro detaljno izvijestiti javnost na konferenciji za novinare.

{vsig}sport/rukomet/03-2013/galerija-podravka{/vsig}

čitam...