Ruka pomoći

FOTO Uspješno završen projekt pružanja pomoći starima i nemoćnima, ali i zapošljavanja gerontodomaćica

11:00h
0
Voditeljica projekta Valentina Čadavec // Foto: Martina Maloča

Kao najvažnije krajnje korisnike Valentina Čadavec istaknula je starije i nemoćne osobe, prvenstveno iz ruralnih područja županije, kojima je neophodna tuđa pomoć, a koje dosad nisu uspjele ostvariti pravo na pomoć u kući po drugoj osnovi.

U koprivničkom Domu za starije i nemoćne održana je završna konferencija projekta Ruka pomoći, apliciranog na natječaj EU socijalnog fonda kao mjera pružanja socijalnih usluga u zajednici, čime se željelo nastaviti i poboljšati socijalne usluge koje se provode od 2006. godine.

Osim pružanja usluge gerontodomaćice kao pomoći u kući za starije i nemoćne osobe, kao i brige o ovisnom obiteljskom članu, u sklopu ovog projekta, cilj je bio bio smanjiti nezaposlenost na području županije razvojem socijalnih usluga, i time unaprijediti mogućnost zapošljavanja osoba uključenih u projekt, a koje ujedno i same skrbe o ovisnom članu.

Nositelj projekta je Klub za starije osobe Mariška, a partneri na projektu su PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Gradsko društvo Crvenog križa Križevci te Koprivničko-križevačka županija.

Za projekt je odobreno 1.319.000 kuna bespovratnih sredstava za razdoblje provedbe od 14 mjeseci.

Više o samom projektu isptičala je Valentina Čadavec, predsjednica Kluba Mariške.

Partneri u projektu Ruka pomoći // Foto: Martina Maloča
Partneri u projektu Ruka pomoći // Foto: Martina Maloča

– Ciljana skupina bilo je 35 žena koje skrbe o ovisnom članu svoje obitelji, podijeljene u dvije podskupine. Jednu čini 12 dugotrajno nezaposlenih žena s područja županije, odabrane u suradnji s koprivničkim HZZ-om. Drugu skupinu činile su zaposlene 23 gerontodomaćice u Klubu Mariška i GD CK Križevci te se tako uspjelo zadržati njihovo zaposlenje – pojasnila je V. Čadavec.

Kao najvažnije krajnje korisnike istaknula je, starije i nemoćne osobe, prvenstveno iz ruralnih područja županije, kojima je neophodna tuđa pomoć, a koje dosad nisu uspjele ostvariti pravo na pomoć u kući po drugoj osnovi. Time je od početka godine dosad uspješno obuhvaćeno 228 korisnika što je, kako kaže, i više od planiranog.

Župan Darko Koren čestitao je partnerima na uspješnom završetku programa.

– Značajan uspjeh projekta je stopostotno financiranje sredstvima Europskog socijalnog fonda, a koje podupire cjelokupni javni sektor kako bi se koristilo što više novca EU-a u ovakve namjene. Isto tako, bitno je da se kroz ovaj projekt rješava jedan od najvećih problema Hrvatske – nezaposlenost, jer omogućava zapošljavanje određenom broju ljudi – rekao je župan i napomenuo da se planira nastaviti s istim aktivnostima, bez obzira na to što je to završna konferencija projekta.

Melita Birčić iz PORA-e osvrnula se na početke objavljenih prvih natječaja iz EU socijalnog fonda, rekavši da tada nisu bili baš optimistični, jer je svima to bilo novo.

Županija podržava apliciranje na europske projekte // Foto: Martina Maloča
Županija podržava apliciranje na europske projekte // Foto: Martina Maloča

– Ipak, entuzijazam i suradnja doveli su nas nas do prvih pozitivnih rezultata vezano uz aplikaciju projekta te njegove uspješne provedbe. Nije bilo lako zadovoljiti kriterije, ali na kraju smo bili među prvoodobrenim projektima u ovom programu. Već s nestrpljenjem očekujemo novi natječaj kako bismo opravdali održivost odnosno provedbu ovoga sada. Želja nam je sredstva iz EU fondova dovesti u županiju na korist cijeloj zajednici – optimistična je M. Birčić, a u osvrtu na projekt priključila se i Đurđica Trbus, ravnateljica križevačkog i Gradskog društva Crvenog Križa.

– Mi programom pružanja usluga gerontodomaćica pokrivamo područje Križevaca i općine Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno. Gdje god se naše društvo Crvenog križa pojavljuje, čuje za našu županiju i razvijanje programa skrbi za osobe u potrebi – izjavila je Đ. Trbus uime križevačkog partnera u projektu, zahvalivši Županiji i Gradu Križevcima na financijskoj pomoći u programu, u nadi da će se Ruka pomoći održati na ovom području.

Kako smo doznali na predstavljanju, aktivnosti u projektu obuhvaćale su edukacije “Kako se predstaviti poslodavcu”, radionica “Start UP” odnosno kako započeti vlastiti posao te Stručno osposobljavanje za gerontodomoćice po verificiranom programu.

Gerontodomaćice su odradile najteži dio posla // Foto: Martina Maloča
Gerontodomaćice su odradile najteži dio posla // Foto: Martina Maloča

– U ovo osposobljavanje bilo je uključeno 12 nezaposlenih žena koje su stekle certifikat koji im se upisuje u e-radnu knjižicu, čime one postaju konkurentnima na tržištu rada – uputila nas je predsjednica Mariške.

Nadalje, kao rezultate ovog projekta navela je osiguranje pomoći u kući u 20 općina i dva grada, opremu i sredstva za rad gerontodomaćica poput radno-zaštitne odjeće i obuće, šest bicikala i dvije kosilice, potom unaprjeđenje znanja i kompetencija ciljane skupine, čime im se podiže konkurentnost na tržištu, čak i onima koje brinu o ovisnom članu, a gerontodomaćicama daje i priliku da same pokrenu svoj posao.

– Dio gerontodomaćica koje su završile osposobljavanje uspjeli smo zaposliti u suradnji s HZZ-om, putem programa javnih radova. Zadovoljni smo i zahvalni gerontodomaćicama zaposlenima u Klubu. Bile su sjajne, iznoseći ovaj cjelokupni projekt na svojim leđima te odradivši najteži dio posla – zaključak je V. Čadavec, uz izraženu želju da barem na određeno razdoblje zaposle i one nezaposlene.

 

čitam...