4.6 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
blagdanski ukras

FOTO Varviri su uzgojili 30 tisuća božićnih zvijezdi, kažu da su šarene ove godine najtraženije: Nama cvijeće nije samo posao, nego velika ljubav i motivacija
F

Voli toplinu i svjetlost, ali ne i previše direktne svjetlosti. Zbog toga je prvo treba sat ili dva ostaviti, primjerice, u hodniku da se aklimatizira. Dakle, treba ju postupno unositi u kuću i redovito zalijevati. Ako jednom ostane suha, onda joj lišće počne padati, savjetuju

Ne propustite

Božićna zvijezda, blagdanski ukras koji je stekao popularnost zbog kontrasta zelenih i crvenih listova, jedan je od simbola zime i blagdanskog raspoloženja pa u ovo radosno vrijeme ova biljka uljepšava brojne domove. Stoga je na OPG-u Varvir u Župancu, u Općini Mali Bukovec, prilično živahno i šareno. Na čak 18 tisuća kvadratnih metara vanjskog i unutarnjeg prostora uzgajaju raznoliko cvijeće kroz čitavu godinu, a u jeku je pakiranje božićnih zvijezda.

- Oglas -

Riječ je o obiteljskom poslu, a vlasnici, braća Tomislav i Tihomir Varvir, od malih nogu okruženi su cvijećem. No, prve retke ove cvjetne priče ispisali su njihovi roditelji Franjo i Ruža prije 30 godina. Kasnije su se u ‘cvjetni posao’ uključile i supruge Marina i Jožica, a sad imaju i najbolje pomagače – svoju djecu.

– Najprije smo uzgajali i prodavali povrće, no supruga me poticala da se okušamo u cvjećarstvu te smo počeli s jednim plastenikom. Početak je bio težak, tijekom godina povećavali smo proizvodnju te smo sada na vrhuncu – govori začetnik ovog impresivnog OPG-a, umirovljenik Franjo Varvir,koji još povremeno pomaže obitelji, a tu je i četvero radnika koji su složna ekipa pa je svakodnevni rad lakši i ugodniji.

OPG Varvir
Foto: Ivan Balija

Napominje kako je cvjećarstvo sve, samo ne jednostavan posao. Biljke zahtijevaju cjelodnevnu njegu pa nema ni satnice, niti blagdana, mora se o njemu brinuti svaki dan.

- Oglas -

– Božićna zvijezda je tradicionalno crvene boje, ali blagdansku krasoticu uzgajamo i u drugim nijansama: bijeloj, ružičastoj i šarene koje su ove godine najtraženije – govori Franjo.

Okolica Ludbrega je, naime, vodeći kraj po količinama uzgojenog cvijeća u Hrvatskoj. Doista, utkano je puno odricanja i ideja radišnih podravskih ljudi u njegovu proizvodnju pa, tako, OPG Varvir kroz čitavu godinu ima što ponuditi.

– Započinjemo s ranim proljetnicama, pelargonijama, begonijama, nastavljamo s vrtnim cvijećem, sredinom lipnja sadimo multiflore, zatim kreće jesenska sezona, a završavamo s božićnom zvijezdom. Za našu obitelj studeni i prosinac su posebni. Posebnom pažnjom brinemo o ovoj biljci koja unosi božićni duh u svaki dom – ističe Franjina snaha Marina.

OPG Varvir
Marina Varvir // Foto: Ivan Balija

Kod kuće, božićna zvijezda najbolje će se osjećati na temperaturi između 15 i 18 Celzijevih stupnjeva, na svjetlom mjestu, ali koje nije izloženo izravnoj sunčevoj svjetlosti.

– Inače, voli toplinu i svjetlost, ali ne i previše direktne svjetlosti. Zbog toga je prvo treba sat ili dva ostaviti, primjerice, u hodniku da se aklimatizira. Dakle, treba ju postupno unositi u kuću i redovito zalijevati. Ako jednom ostane suha, onda joj lišće počne padati – savjetuje.

Božićne zvijezde prodaju na kućnom pragu, a kako su članovi Poljoprivredne zadruge Varaždinski cvijet, čije je sjedište u Ludbregu, najveći dio proizvodnje plasiraju u trgovačke centre ne samo u Hrvatskoj, nego i u Sloveniji.

OPG Varvir
Marljive snahe Marina i Jožica // Foto: Ivan Balija

– Već dvije godine ponosni smo nositelji certifikata GlobalGAP koji proizvođačima omogućuje vjerodostojnost na tržištu, izvornost i tržišnu zaštićenost, a potrošačima provjerenu kvalitetu – kaže snaha Jožica te otkriva da su ove godine uzgojili 30 tisuća teglica ovog osjetljivog cvijeta, čiji oblik listova simbolizira zvijezdu repaticu, a grimizna boja Kristovu krv koju je prolio na križu.

Cijena ove zanimljive biljke kreće se od 15 kuna na više, ovisno o veličini. Uz božićne zvijezde, trenutno, nude i božićnu pšenicu koju su posijali u posudice.

OPG Varvir
Jožica Varvir // Foto: Ivan Balija

Obitelj Varvir kaže kako je lijepo vidjeti kako biljke rastu, napreduju, kada se sve zazeleni i postane šareno.

– Cvijeće iziskuje brigu, puno truda, ljubavi i pažnje. Nama cvijeće nije samo posao, nego velika ljubav i motivacija. A glamurozan i svečan izgled božićne zvijezde podsjeća nas na eleganciju, crvena boja je sama po sebi upadljiva te donosi vedrinu i duh Božića – istakle su na kraju marljive dame Marina i Jožica Varvir.

OPG Varvir
Foto: Ivan Balija
OPG Varvir
Foto: Ivan Balija
OPG Varvir
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

ZONA KOPRIVNIČKI IVANEC

Pored Danice ‘niče’ polje solarnih panela, prije dvije godine kupila ga je tvrtka iz Vinkovaca, pitali smo ih u kojoj je fazi izgradnja i...

Prije desetak dana pisali smo o tvrtki iz Koprivničkih Bregi, koja je u Poduzetničkoj zoni Koprivnički Ivanec kupila jedno...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti