Požar

FOTO Vatrogasci intervenirali u Basaričekovoj ulici

19:34h
0
Požar dimnjaka
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Večeras oko 17.30 sati koprivnički vatrogasci su intervenirali u Basaričekovoj ulici.

Obiteljska kuća se ispunila dimom, naročito tavanske prostorije, srećom, bez plamena i velike opasnosti.

Neslužbeno doznajemo kako je došlo do zapaljenja dimnjaka, odnosno, čađe u dimnjaku koji vjerojatno nije bio kvalitetno očišćen. Požar je uzrokovao manju količinu dima u samoj kući, kao i jak miris paljevine.

Koprivnička vatrogasna postrojba je lokaciju i dimnjak sanirala i osigurala. Na mjesto požara je stigla i policija kako bi izvršila očevid. Ozlijeđenih srećom nije bilo.

Veliki broj vatrogasnih postrojbi na svojim stranicama navodi kako požar dimovodnog kanala, sam po sebi ne predstavlja veliku opasnost. Ako je dimnjak ispravan i kvalitetno napravljen čađa u dimnjaku izgorjet će bez posljedica. Moguća opasnost kod požara dimnjaka prijeti od leta iskri iz grla dimnjaka koje lete po krovu i mogu zapaliti druge zapaljive materijale u okolici. Opasno je i zagrijavanje zidova uzrokovano prijenosom topline kojima je ozidan dimnjak.

Ovom prilikom podsjećamo kako je dimnjak potrebno, zajedno s ostalim dimovodnim uređajima, redovito održavati. Kod loženja na tvrda i tekuća goriva dimnjak je potrebno čistiti jednom mjesečno. Kod plinovitih goriva dvaput u sezoni grijanja. Dimnjak mora čistiti ovlašteni dimnjačar, koji obavlja i pregled dimnjaka i upozorava na moguća oštećenja.