projekt EDORA

FOTO ‘Važno je poticati ekološku osviještenost kod najmlađih’

17:30h
0
Potpisivanje sporazuma // Foto: Matija Gudlin
Potpisivanje sporazuma // Foto: Matija Gudlin

Potrebno je učiti djecu o održivom razvoju i zaštiti okoliša s naglaskom na ekološke, energetske i sigurnosne učinke u prometu te na integrirani javni prijevoz – dodao je Ante Klečina, projekt menadžer saveza za željeznice.

Ugovor o provođenju projekta EDORA – Edukacija upotrebom javnog prijevoza do održivog razvoja potpisali su danas, u ponedjeljak, Darko Koren, koprivničko-križevački župan, i Branko Kreš, predsjednik Saveza za željeznicu koji je izvođač edukativnog dijela projekta.

Nositelj je Koprivničko – križevačka županija, a partneri su Srednja škola Koprivnica i Srednja škola Đurđevac. Uz to, projekt će se provoditi i u 14 osnovnih škola kojima je Županija osnivač.

Branko Kreš // Foto: Matija Gudlin
Branko Kreš // Foto: Matija Gudlin

– Zahvaljujem Županiji što je prepoznala važnost poticanja ekološke osviještenosti i obrazovanja najmlađih o integriranom javnom prijevozu – rekao je Kreš.

S njime se složio i Koren, ali smatra da razvijanje svijesti ipak nije najveći problem.

– Problem je u dostupnosti javnog prijevoza i to ćemo i dalje razvijati. Naša Županija među vodećima je po ulaganju vlastitih sredstava u prijevoz učenika. Godišnje za sufinanciranje prijevoza izdvajamo 6,5 milijuna kuna, a nismo ni najveća niti najbogatija županija – kazao je.

Objasnio je kako se time pomaže roditeljima i potiče upotreba javnog prijevoza, što je ujedno i cilj ovog projekta, jer bi u suprotnom roditelji trebali sami organizirati prijevoz svoje djece, što bi podrazumijevalo još veću upotrebu osobnih automobila.

Ante Klečina // Foto: Matija Gudlin
Ante Klečina // Foto: Matija Gudlin

– Prometni problemi su veliki, a djelomično smo sami za to odgovorni i stvari treba mijenjati na bolje kako bi naše društvo postalo manje ovisno o osobnim automobilima. Neki od takvih problema su parkiranje, buka, nesreće, zagađenje okoliša i veliki troškovi koji na razini Europske unije iznose 510 milijardi eura godišnje. Čak 93 posto štete, odnosno 474 milijarde eura, proizvede cestovni prijevoz – istaknuo je Ante Klečina, projekt menadžer Saveza za željeznice.

Dodao je kako je cilj ovog projekta informirati i educirati učenike, koji će uskoro postati mladi ljudi koji će odlučivati kakav prometni sustav trebamo, o tome kako održivi sustav prijevoza treba izgledati.

– Potrebno je učiti ih o održivom razvoju i zaštiti okoliša s naglaskom na ekološke, energetske i sigurnosne učinke u prometu i na integrirani javni prijevoz – dodao je Klečina.

Projekt će provesti dvije dvodnevne radionice za edukaciju 20 srednjoškolaca da postanu volonteri-edukatori za teme o prednostima javnog prijevoza i integriranom javnom prijevozu koji će tada uz projektne stručnjake držati predavanja u srednjim i osnovnim školama za 300 učenika.

Vladimir Šadek // Foto: Matija Gudlin
Vladimir Šadek // Foto: Matija Gudlin

– Prihvaćena sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznose 90.000 kuna, od čega će Fond financirati 80 posto – zaključio je Vladimir Šadek, voditelj Odsjeka za međunarodnuu suradnju i europske fondove.

Projekt EDORA dio je Master plana Sjever na kojem uz Koprivničko-križevačku, sudjeluju Varaždinska i Međimurska županija, a kojem je cilj stvoriti integrirani javni prijevoz, odnosno, generalnu prometnu studiju kao podlogu za privlačenje sredstava iz Europske unije.