križevački štatuti

FOTO Velika martinjska špelancija u Križevcima ponovo oduševila, meštri otišli u svijet širiti vinovjeru

Dobra zabava nastavila se dugo u noć uz festival dobre kapljice i tamburaše pod šatorom na Strossmayerovom trgu.

19:40h
0

Već tradicionalna 13. Velika martinjska špelancija održana je danas u Križevcima. Martinjski običaji i obnašanje tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama u veselim društvima po vinogradima i ugostiteljskim objektima u tome kraju imaju dugu povijest.

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije već je tradicionalno organizirala Veliku martinjsku špelanciju – sastanak pedesetak meštri martinjskog ceremonijala iz cijele Hrvatske.

Redovne godišnje VINODE počele su uz pucnjeve koprivničkih kuburaša, a dočekani su i martinjski meštri zamjenik gradonačelnika Marijo Martinčević i župan Darko Koren koji su pozdravili sve prisutne.

Dobošari, kuburaši, martinjski meštri, Križevačka djevojačka straža, Gruntovčani i vinski vitezovi sudjelovali su u tradicionalnoj povorci Vinode kroz grad.

Oni su između sebe izabrali Velikog meštra martinjskog ceremonijala, prvog među jednakima, kojemu su predali pečat i kapu simbole vinovlasti.

Veliki meštar martinjskog ceremonijala zatim je izabrao ime pod kojim će obnašati svoj vinifikat narednih godinu dana, propisao je od kada do kada se održava Martinje, po kojim pravilima te izdao testemoniume meštrima martinjskog ceremonijala da idu u svijet širiti vinovjeru.

Po jedinstvenom ritualu na kraju su krstili mošt u vino i vlasniku izdali krsni list kao dokaznicu da je poganin mošt preveden u finu vinsku kapljicu koja se bude rado pila.

Osim u programu posjetitelji su mogli uživati i u dobroj kapljici koju su im na degustaciji ponudili eminentni vinari iz Hrvatske i inozemstva te članovi udruga vinogradara i vinara iz Koprivničko-križevačke županije.

Dobra zabava nastavila se dugo u noć uz festival dobre kapljice i tamburaše pod šatorom na Strossmayerovom trgu.