Ulaganje Županije u školstvo

FOTO Velika škola sa sportskom dvoranom i igralištem sagrađena u nadi da će se popraviti demografska slika Legrada

16:00h
0
Službeno je otvoren ulaz u školu // Foto: kckzz.hr

Za ovu je školsku godinu upisano 112 učenika uz dodatak u područnim školama, a prema Sabolićevim riječima, kako je kapacitet škole mnogo veći od popunjenoga, moći će se ispoštovati europski standardi od 15-ak učenika na jednog učitelja.

Ulazak u novu školsku zgradu i službeni početak godine, iako svečano, mali Legrađani malo su pričekali na samom ulazu pod kišobranima dok župan nije prerezao vrpcu, velečasni blagoslovio novu školu, a načelnik općine i ravnatelj škole poželjeli sreću školarcima.

– Škola se napokon otvara, a radi se o projektu koji je trajao možda i 15-ak godina te je Općina Legrad kroz njega doživjela najveću investiciju u svojoj povijesti. Uvjeti u školi koju danas zatvaramo, a u koju sam i sam išao, bili su katastrofalni. Škola je bila iz 19-og stoljeća, prokišnjavali su krov i prozori, počeli su se stropovi urušavati, a wc-i su od glavne zgrade bili udaljeni 50-ak metara – ispričao je Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad.

Za ovu je školsku godinu upisano 112 učenika uz dodatak u područnim školama, a prema Sabolićevim riječima, kako je kapacitet škole mnogo veći od popunjenoga, moći će se ispoštovati europski standardi od 15-ak učenika na jednog učitelja.

Ravnatelj Osnovne škole Legrad Dragutin Marcinjaš nadovezao se još nekim brojkama.

Unutrašnjost OŠ Legrad // Foto: Valentina Blažek
Unutrašnjost OŠ Legrad // Foto: Valentina Blažek

– Zgrada škole s dvoranom iznosi nešto više od 3000 kvadrata te je namijenjena za jednosmjensku nastavu. Zgrada je funkcionalna i uvjeti za rad su idealni. Nadamo se da će s vremenom školu pohađati više učenika kako bismo školu popunili, jer je njen kapacitet do 200 učenika, a zaposlenika imamo oko 30 – ravnateljeve su riječi, uz informaciju da prvašića u matičnoj školi ove godine ima sedam, dok ih je zajedno s područnima 11.

Župan Darko Koren rekao je da se radi o najvećem školskom objektu financiranom zadnjih godina iz proračuna Županije gotovo u cjelosti, izuzev 470.000 kuna pristiglih iz Ministarstva regionalnog razvoja.

– Škola je građena u pet etapa, a investicija je iznosila oko 17 milijuna kuna te držim da je ovo ogledni primjerak kako bi jedna škola trebala izgledati – informirao nas je Koren i rekao da su ulaganja u projekte poput ovoga i škole i dvorane u Sokolovcu vrijednih 12 milijuna kuna, najbolje investicije u demografski napredak i opstanak života na selu. Ispričao je nešto i o budućim planiranim ulaganjima.

Karini se sviđa prostranost nove škole // Foto: Valentina Blažek
Karini se sviđa prostranost nove škole // Foto: Valentina Blažek

– Osam projekata planiramo kandidirati u sklopu modela javno-privatnog partnerstva – tri srednjoškolska objekta, te nekoliko osnovnih škola i dvorana, gdje je osnovna škola u Koprivničkom Ivancu prioritet – rekao je Koren i dodao da se nada da će nova Vlada iznaći nove modele financiranja u školstvu, jer trenutno ne postoji takav kroz koji bi se gradnja mogla financirati iz EU fondova.

Staru i novu školu usporedila je učenica sedmog razreda Karina Kučan.

– U bivšoj školskoj zgradi imali smo samo četiri učionice i sve je bilo staro. Nova škola i dvorana sviđaju mi se, jer su vrlo prostrane i nove, naravno – podijelila je s nama dojmove 13-godišnjakinja.

Velečasni je školu blagoslovio na nekonvencionalan način poželjevši malim štrumfovima i štrumfetama štrumfastične školske dane u novoj zgradi, a otvorenje je popraćeno svečanim programom u novoj sportskoj dvorani i obilaskom škole.

čitam...