Svećenik Varaždinske biskupije

FOTO Veliko mnoštvo vjernika na oproštaju od mons. Blaža Horvata

14:25h
0
Oproštaj od mons. Blaža Horvata // Foto: Varaždinska Biskupija
Oproštaj od mons. Blaža Horvata // Foto: Varaždinska Biskupija

Mons. Horvat u koprivničkoj Župi sv. Nikole biskupa bio je na službi od 2002. do 2008. godine.

Na varaždinskom groblju pokopan je mons. Blaž Horvat, svećenik Varaždinske biskupije, kanonik i rektor varaždinske katedrale u miru. Mons. Horvat u koprivničkoj Župi sv. Nikole biskupa bio je na službi od 2002. do 2008. godine.

Preminuo je na Veliki petak, 25. ožujka, u svećeničkom domu Varaždinske biskupije, nakon teške bolesti u 78. godini života i 52. godini svećeništva.

Sprovodne obrede na varaždinskom groblju i svetu misu zadušnicu u katedrali Uznesenja Marijina, mjestu njegove posljednje službe, jučer, u utorak, predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu sa stotinjak svećenika, među kojima su bili i brojni iz podravskih župa.

U velikom mnoštvu vjernika koji su se došli oprostiti od mons. Horvata bilo je i stotinjak Koprivničanaca koji su u Varaždin išli organizirano.

“Rođen je 31. siječnja 1939. g. u Donjoj Dubravi u Međimurju od oca Franje i majke Marije, rođ. Žinić. U Donjoj Dubravi pohađao je pučku školu, a 1957. g. maturirao je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, te je iste godine započeo Bogosloviju i Bogoslovski fakultet, s prekidom radi vojske 1959.-1961. Zaređen je za svećenika na Petrovo 1964. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera.

U svećeničkom poslanju djelovao je kao kapelan u župi sv. Nikole biskupa u Varaždinu (1965.-1966.), te kao župnik u župi Belec do 1971., u župi Sveti Juraj u Trnju do 1987., u župi Kotoriba do 2002. g. i u župi sv. Nikole biskupa u Koprivnici do 2008. godine kada je imenovan rektorom varaždinske katedrale, te je na toj službi bio do 31. siječnja ove godine kada je umirovljen. Godine 1998. imenovan je kanonikom Zbornog kaptola Čazmansko-varaždinskog. Također je obnašao službe donjomeđimurskog dekana, voditelja pastorala obitelji u Varaždinskoj biskupiji te člana zbora savjetnika i biskupijskog Prezbiterskog vijeća, a 1. veljače 2014. godine papa Franjo imenovao ga je kapelanom Njegove svetosti. U svim župama, uz redovnu svećeničku službu, posebnu je pozornost posvećivao crkvenoj glazbi i liturgijskom pjevanju te je i sam bio član crkvenih zborova”, o životu mons. Horvata izvijestila je Varaždinska biskupija.