POVIJESNA ULOGA ČAMCA

FOTO Veslačke vještine Kumovima donijele pobjedu na tradicionalnom Dravskom veslu

Razvija se i gastronomska ponuda, izložbeni prostor ispunjavaju izlagači svojim uradcima i proizvodima OPG-ova, a događaje prate profesionalni snimatelji i fotografi.

11:32h
0
dravskoveslo md
Foto: Udruga Konak

Povijesna uloga čamca ili čona u stvaranju ljudskih naselja uz rijeku Dravu bila je veoma važna. Jedno od tih naselja jest i Novo Virje. S vremenom je, zbog promjena u načinu života, regulacije toka rijeke Drave, izgradnje nasipa i prelaska na intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju čamac izgubio svoje izvorno značenje, postavši rijetko viđenim predmetom.

Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine Novoga Virja Konak prepoznala je vrijednost i značenje čona u identitetu žitelja Novoga Virja te je 2009. godine po prvi put organizirala natjecanje u vožnji autohtonih drvenih čamaca na drvena vesla pod nazivom Dravsko veslo. Cilj je očuvati tradiciju veslanja i čamaca te prenijeti znanje i vještinu veslanja na mlađe naraštaje. Tijekom 11 godina održavanja izmijenilo se više od 300 veslačica i veslača.

Na ovogodišnjem Dravskom veslu sudjelovalo je osam muških ekipa. Treća je bila ekipa Dravskih gusara, druga ekipa imena Lako ćemo, dok su se titulom osvajača okrunili Kumovi. Pobjednici su ostvarili i najbolje vrijeme tijekom natjecanja, prošavši stazu od stotinu metara s okretom nakon 50 metara za jednu minutu i devet sekundi. Najboljim veslačima, Goranu Žufiki i Vjekoslavu Kopričancu tako su pripale zlatne medalje i nagradni bonovi u iznosu od stotinu kuna, iskoristivi u poduzeću Stara Drava u Novom Virju. Drugoplasirani su dobili bon iste vrijednosti od knjižare K. Ž. M iz Novog Virja, a treće je donijelo brončane medalje i med OPG-a Dokuša Franje i Ferdinandovca.

Uz veslačke vještine, razvija se i gastronomska ponuda, izložbeni prostor ispunjavaju izlagači svojim uradcima i proizvodima OPG-ova, a događaje prate profesionalni snimatelji i fotografi.