POVIJESNA ULOGA ČAMCA

FOTO Veslačke vještine Kumovima donijele pobjedu na tradicionalnom Dravskom veslu

Razvija se i gastronomska ponuda, izložbeni prostor ispunjavaju izlagači svojim uradcima i proizvodima OPG-ova, a događaje prate profesionalni snimatelji i fotografi.

11:32h
0
Foto: Udruga Konak

Povijesna uloga čamca ili čona u stvaranju ljudskih naselja uz rijeku Dravu bila je veoma važna. Jedno od tih naselja jest i Novo Virje. S vremenom je, zbog promjena u načinu života, regulacije toka rijeke Drave, izgradnje nasipa i prelaska na intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju čamac izgubio svoje izvorno značenje, postavši rijetko viđenim predmetom.

Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine Novoga Virja Konak prepoznala je vrijednost i značenje čona u identitetu žitelja Novoga Virja te je 2009. godine po prvi put organizirala natjecanje u vožnji autohtonih drvenih čamaca na drvena vesla pod nazivom Dravsko veslo. Cilj je očuvati tradiciju veslanja i čamaca te prenijeti znanje i vještinu veslanja na mlađe naraštaje. Tijekom 11 godina održavanja izmijenilo se više od 300 veslačica i veslača.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Na ovogodišnjem Dravskom veslu sudjelovalo je osam muških ekipa. Treća je bila ekipa Dravskih gusara, druga ekipa imena Lako ćemo, dok su se titulom osvajača okrunili Kumovi. Pobjednici su ostvarili i najbolje vrijeme tijekom natjecanja, prošavši stazu od stotinu metara s okretom nakon 50 metara za jednu minutu i devet sekundi. Najboljim veslačima, Goranu Žufiki i Vjekoslavu Kopričancu tako su pripale zlatne medalje i nagradni bonovi u iznosu od stotinu kuna, iskoristivi u poduzeću Stara Drava u Novom Virju. Drugoplasirani su dobili bon iste vrijednosti od knjižare K. Ž. M iz Novog Virja, a treće je donijelo brončane medalje i med OPG-a Dokuša Franje i Ferdinandovca.

Uz veslačke vještine, razvija se i gastronomska ponuda, izložbeni prostor ispunjavaju izlagači svojim uradcima i proizvodima OPG-ova, a događaje prate profesionalni snimatelji i fotografi.

čitam...