FOTO-VIDEO 1. Belupo triatlon // Mladi Koprivničanac Pleše sjajan na Šoderici

12:21h
0
Start utrke // foto: Mario Kos
Triatlon start utrke // Foto: Mario Kos

 

Denis Pleše i Matija Avirović // foto: Mario KosNastupilo je 62 natjecatelja, a u 250 metara plivanja, 10 kilometara vožnje biciklom i dva i pol kilometra trčanja (supersprint triatlon) najboljim se pokazao Matija Avirović (21) u vremenu 28:54 minuta. Pleše (17) je kasnio samo 12 sekundi. Kod djevojaka najbrža je bila Zara Baković (13) iz Zagreba (36:01).

Na jezeru Šoderici danas je održan 1. Belupo triatlon. Nastupilo je 62 natjecatelja, a u 250 metara plivanja, 10 kilometara vožnje biciklom i dva i pol kilometra trčanja (supersprint triatlon) najboljim se pokazao Matija Avirović (21) u vremenu 28:54 minuta. Varaždinac u dresu Triatlon kluba Swibir iz Zagreba triatlonom se aktivno bavi pet-šest godina, a ovogodišnji najbolji plasman mu je titula viceprvaka na državnom prvenstvu u aquatlonu (plivanje i trčanje). Od važnijih dosadašnjih rezultata izdvaja i osmo mjesto među seniorima na državnom prvenstvu u olimpijskom triatlonu i drugo mjesto u kategoriji do 23 godine.

Priznaje da je utrku na Šoderici doživio više kao trening utrku.

– U punom sam treningu, pripremam se za jedan polu ironman. Zadovoljan sam prvim triatlonom na Šoderici. Organizatori su se jako potrudili, utrka je super organizirana. Nemam nikakvu zamjerku, jako mi se svidjelo – rekao je Avirović i dodao kako je triatlon scena u Hrvatskoj u odnosu na druge europske i svjetske zemlje relativno skromna, no vidi se, kaže, određeni napredak iz godine u godinu, možda ne toliko u kratkom triatlonu, ali u dugom sigurno.

Triatlon na Šoderici organiziran je na inicijativu koprivničkog reprezentativnog triatlonca Denisa Plešea i njegova trenera Alena Maroševića te cijele njihove logističke ekipe, Sportske udruge za osobe s intelektualnim poteškoćama Veliko srce iz Koprivnice, uz suorganizatora Turističku zajednicu Koprivničko-križevačke županije.

Mladi Pleše (17), koji nastupa za Triatlon klub Zrinski iz Zagreba, osvojio je drugo mjesto u muškoj konkurenciji sa samo 12 sekundi zaostatka za pobjednikom Avirovićem.

– Zadovoljan sam s vremenom. Nekoliko sekundi zaostatka za Matijom koji je četiri godine stariji od mene pokazatelj mi je da mi je forma u usponu. Jako mi je drago da se i Matija pojavio na Šoderici, pokazali smo da ova utrka može prerasti u nešto ozbiljnije. Stvarno sam oduševljen, svi koji su bili ovdje mogli su vidjeti da je utrka na ozbiljnijoj razini. Nadam se da će triatlon na Šoderici postati tradicija, s puno više natjecatelja kao što smo Matija, ja i Igor Goričanec (osvojio treće mjesto s vremenom 29:55, op. a.), ali i da će dolaziti sve više i više rekreativaca. Želja mi je da oživimo triatlon u Koprivnici i Podravini i da postanemo triatlonski grad – rekao je Pleše.

Zara Baković // foto: Mario KosNaglasio je kako ga je oduševio i broj natjecatelja te velik broj amatera. Smatra da je to odličan putokaz za osnivanje triatlonskog kluba u Koprivnici.

Otkrio je i planove za buduće utrke.

– Nadam se nastupu na Europskom kupu u Bledu za dva tjedna i da ću tamo pokazati što trenutačno mogu. Vjerujem da sam i danas pokazao da sa 17 godina mogu konkurirati dečkima puno starijim od sebe – rekao je Pleše, višestruki prvak Hrvatske i osvajač Kupa u više triatlonskih disciplina u mlađim dobnim kategorijama, sa zapaženim rezultatima i na europskim natjecanjima.

U ženskoj konkurenciji u vremenu 36:01 minuta prva je kroz ciljnu ravninu prošla 13-godišnja Zara Baković iz Zagreba, natjecateljica Triatlon kluba Petar Zrinski.

– Organizacija je super i jako sam zadovoljna s time kako sam odradila utrku – rekla je ona i dodala kako joj je životna želja nastupiti na Olimpijskim igrama mladih u Argentini 2018. godine, a potom i na nekim od “pravih” Olimpijskih igara.

Drugo mjesto kod djevojaka pripalo je Viktoriji Subotičanec, a treće Diani Rijetković iz Zagreba (41:59).

Za sve natjecatelje osigurane su bile medalje, hladna voda, sok, lubenica i ručak.

Pobjednici i pobjednice 1. Belupo triatlona:

M:

  1. Matija Avirović
  2. Denis Pleše
  3. Igor Goričanec

Ž:

  1. Zara Baković
  2. Viktorija Subotičanec
  3. Dijana Rijetković

Više o rezultatima na Šoderici pogledajte ovdje – https://www.facebook.com/events/722152791241397/

foto-video: Mario

>> Kompletna fotogalerija // foto: Mario Kos

čitam...