Postali prijatelji s Garešnicom

FOTO VIDEO Atraktivnim programom Ludbreg obilježio Dan centra svijeta

13:04h
0
Dan_Centra_svijeta_Ludbreg_MK__068
Foto: Mario Kos

Posebno mi je drago što danas službeno postajemo prijatelji s gradom Garešnicom. Gradovi su sličnih veličina, potencijala i imamo slične interese te naša buduća suradnja može samo biti još bolja – rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Legenda kaže da se Ludbreg nalazi u središtu koncentričnih krugova koji spajaju brojne svjetske gradove. Upravo na glavnom gradskom trgu bili su zamišljeni krugovi zemaljski, a na njihovim obodima velike metropole. Tu je priču sasvim slučajno potvrdio švicarski povjesničar umjetnosti dr. Erasmus Weddigen.

Iz toga razloga Ludbreg od 1996. godine 1. travnja obilježava Dan centra svijeta, a već tradicionalno na taj dan postaju prijatelji s nekim gradom.

Jučer je to bila Garešnica te je na trgu već brojnim gradovima dodana nova pločica s imenom grada Garešnice, koju su zajedno postavili gradonačelnici dvaju gradova.

– Posebno mi je drago što danas službeno postajemo prijatelji s gradom Garešnicom, jer sam dio svog života proveo baš tamo, gdje mi još uvijek živi dio obitelji. Gradovi su sličnih veličina, potencijala i imamo slične interese te naša buduća suradnja može samo biti još bolja – rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Velimir Žunac, gradonačelnik Garešnice, istaknuo je da suradnja s Ludbregom već dugo traje, a sada će se nastaviti u još većem intezitetu.

– Za Ludbreg sam vezan sportom i sretan sam što ćemo se danas svojim programom predstavljati na vašem trgu – rekao je on.

Brojna publika na gradskom je trgu pratila nastup udruge KAM-HRAM iz Splita, akrobata i uličnih performera, koji su svojim atraktivnim nastupom posebno razveselili mališane.

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom predstavila se Garešnica, nastupom folklornog ansambla Zdenac, Mješovite vokalne skupine MedjuWodje te tria Martinić.

Na Dan centra svijeta inače se obilježava i Ludbergin rođendan, a riječ je o prelijepoj vinogradarki prema kojoj je grad dobio ime, a proizvodila je nadaleko poznato čuveno slatko vino.

Program je vodio nezaobilazni  čarobnjak Antipodius, gradski notar je ubilježio novo prijateljstvo, a na kraju slavlja točilo se Ludbregino vino iz gradske fontane.

Organizatori programa bili su Grad Ludbreg i Turistička zajednica grada.

čitam...