Blue Moon Husky

FOTO/VIDEO Blue je zvijezda YouTubea! Život križevačkog sibirskog haskija prate tisuće ljudi, a nedavno je dobila preslatke štence

Vlasnica Martina prezentirala nam je kako su njezini psi pod redovnim veterinarskim nadzorom, nešto što je jako bitno za potencijalne buduće vlasnike. Cijepe ih, vode na tretmane i hrane najboljom hranom, ne kućnim ostacima. Izdataka, očigledno, ima. Ali, ispoštujete li sve zadatke, odlasci veterinaru bit će jako rijetki, uvjerena je.

11:58h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Kako izgleda dresura tri mjeseca starog sibirskog haskija, pitate se? Zanima vas na koji način mnogima omiljena pasmina doživljava šetnju, ribolov i kampiranje? Ili tražite rješenje za učestalo linjanje vašega ljubimca? A možda vas zanima i kako izgleda natjecanje u ljepoti pasa? Sve to, pa i puno više, možete pratiti na YouTube kanalu Blue Moon Husky. 

Otkako je Blue kao štene povećala broj članova križevačke obitelji, Martina Sokač Sačarić uz sina Bornu i supruga Dragutina dijeli njezin život s auditorijem koji broji 1200 redovnih pratitelja, uz klipove koji su dosegnuli i 13 tisuća pregleda.

Isprva su snimali za sebe, za uspomenu. Preraslo je u veću, ujedno edukativnu priču sastavljenu od obostranih savjeta – kako od Martine gledateljima, tako i od gledatelja Martini.

– Kanal prati život i odrastanje Blue, sve dobro i loše – kaže Martina, jasno dajući do znanja kako joj, uz Blue glavnoj zvijezdi videa, nije teško stati pred kameru.

Foto: Ivan Balija
Guraju se, skaču, igraju, papaju // Foto: Ivan Balija
Prije kupovine, Martina je dobro upoznala pasminu

Ispratite li svaki video, od samoga početka, proći ćete putem čiji je cilj zdrav i lijep haski. Blue će uskoro proslaviti drugi rođendan, povodom čega joj Martina danima traži odgovarajuću, pseću tortu. Bit će to velika proslava, ne sumnjamo, gotovo kao onoga dana kada su se zaputili u Slavonski Brod i kupili je od prvotne vlasnice Anite Odobašić.

Uslijed razgovara s Martinom, na pamet nam je pao Dubravko Stipanić, koprivnički stručnjak o kojemu smo pisali sredinom rujna. Između ostaloga, istaknuo je važnost educiranosti vlasnika pasa koji moraju biti svjesni obaveze koju natovaraju na svoja leđa odluče li udomiti čovjekova najboljeg prijatelja.

Martina je ostavila dojam baš takve osobe. Dolasku Blue u njihovu kuću prethodili su tjedni, čak i mjeseci, učenja. Čitala je, posjećivala i proučavala haskije na izložbama, usvajajući tuđa iskustva. Tek kada je bila sigurna, kupili su psa.

– Mnogi naknadno shvate u kakvim su problemima. Haskiji su mali i slatki, no kao štenci znaju raditi razne nepodopštine. Taj ih period prođe. Drže li se u stanu, valja ih redovno šetati. Ako su, pak, u dvorištu, ono mora biti dobro ograđeno, mogu prokopati ili preskočiti. Ne rade to jer su zločesti, već znatiželjni. Vole proučavati, istraživati nešto novo – priča Martina.

Foto: Ivan Balija
Blue je brižna majka // Foto: Ivan Balija

S godinu i pol Blue je prošla uzgojni pregled, odnosno razne zdravstvene testove kojima je utvrđeno kako ne boluje od nasljednih bolesti. U njezinu savršenost uvjerio se i kinološki sudac. Nagrađena je odličnim ocjenama, čime su bili spremni za pokretanje vlastite uzgajivačnice. Učinila je to, tvrdi, iz gušta. Obožava pse. Ne planira od toga živjeti s obzirom na to da ima stalan posao.

– Ponekad provode vrijeme na suncu, hladeći se dahtanjem. Prije ljeta odbacuju dlaku i podlaku pa izgledaju manje. S druge strane, mogu spavati i u snijegu – svjedoči Martina, uvjeravajući nas kako, iako ih smatramo psima hladnoće, nemaju problema s temperaturnim promjenama.

Jednog štenca prodat će po cijeni od 5500 kuna

Na sami spomen haskija, sjećanje nam je prizvalo scene filma Ostavljeni na Antarktici s Paulom Walkerom u glavnoj ulozi. Zapravo, glavnu ulogu imaju Maya, Old Jack, Shorty, Dewey, Truman, Shadow, Buck i Max, od kojih samo Old Jack i Dewey nisu preživjeli okolnosti nemilosrdnog kontinenta na kojemu su ostavljeni uslijed nemogućnosti povratka zbog ekstremnih vremenskih neprilika. Barem tako kaže scenarij film, utemeljen na stvarnim događajima. Bilo kako bilo, bit je u tome da su haskiji sposobni preživjeti u divljini, ponajprije u čoporu. Aktivni su i vole društvo, veli Martina, zbog čega su Blue nabavili prijateljicu Maju, sada staru sedam mjeseci, uz koju je vidno sretnija.

– Izmoren haski je zadovoljan haski – ističe Martina.

Foto: Ivan Balija
Da, znamo, preslatki smo, ne morate nam govoriti // Foto: Ivan Balija

Odnedavno, njih dvije nisu jedine čije korake ukućani osluškuju na parketu. Blue, koja je i sama primila razna priznanja na izložbama, u paru s mužjakom iz Kikinde dobila je pet malih i naoko slatko-zbunjenih štenaca. Gledajući ih, ne moguće je ne ispustiti jedan dugi: “Aaaaaaa.” Osvoje vas toliko da im oprostite što su se upravo popišali po parketu, što je ekipa pred našim očima učinila.

– Prvo i osnovno, ljudi moraju znati u što se upuštaju. Štenac će kad-tad narasti, više neće izgledati kao igračka. Postat će puno veća briga. Važno je proučiti karakter, shvatiti koja im pasmina najbolje odgovara ovisno o tome gdje žive i tko im čini obitelj. Pas je naš suputnik 10-15 i više godine. Nije korektno uzeti ga i za dvije odbaciti. Teško im pada prilagođavanje novoj obitelji, a da ne govorimo o odlasku u azil ili puštanju na ulicu – poručuje potencijalnim kupcima.

Osam tjedana provest će u njihovu domu. Za to vrijeme, bit će socijalizirani za svoju dob, cijepljeni, očišćeni od parazita i čipirani. Imat će rodovnicu kao garanciju zdravoga štenca. Kupite li jednoga za 5500 kuna, imat ćete čast odabrati mu ime, s time da mora biti na slovo A. Praksa je, objašnjava Martina, štencima iz istoga legla dati imena koja započinju određenim slovom.

Foto: Ivan Balija
Kako Blue ne bi bila usamljena, doveli su joj prijateljicu Maju // Foto: Ivan Balija
Vole djecu, ali moraju biti pod nadzorom, kaže vlasnica

Dobrih savjeta nikada dosta. Uz to što svakodnevicu Blue možete pratiti putem YouTubea, Martina nam prezentira kako su njezini psi pod redovnim veterinarskim nadzorom. Cijepe ih, vode na tretmane i hrane najboljom hranom, ne kućnim ostacima. Financijskih izdataka samim time očigledno ima. Ali, ispoštujete li sve zadatke, odlasci veterinaru bit će jako rijetki, uvjerena je.

– Ni s jednom se pasminom ne preporučuje ostaviti djecu. Nikad se ne zna što mogu napraviti. No, postoje određene vrste koje su karakterom drugačije. Haski nikada neće napasti nepoznatu osobu. Vole djecu, ali moraju biti pod nadzorom – zaključuje.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija