dan grada đurđevca

FOTO/VIDEO Bogatom svečanom sjednicom Đurđevac obilježio svoj dan, Lacković: Radimo jedan vrlo vrijedan posao, gotovo sve odluke donijeli smo jednoglasno

Veliki salon utvrde Stari grad danas je ugostio svečanu sjednicu Gradskog vijeća povodom Dana grada Đurđevca.

17:32h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Veliki salon utvrde Stari grad danas je ugostio svečanu sjednicu Gradskog vijeća povodom Dana grada Đurđevca.

Sat vremena prije sjednice u grad je stigao Milan Bandić, netom proglašeni počasni građanin grada Đurđevca koji je popio kavu s građanima i posjetio Udrugu Mali princ u pratnji domaćina Željka Lackovića i Hrvoja Jančija.

Poznata imena iz političkog života, iz javnog života, iz poduzetničkog svijeta lijepo su popunili prostor Velikog salona. Između ostalog, stigli su saborski zastupnici Damir Felak i Branko Hrg, Mladen Mađer, general Mladen Markač, župan Darko Koren i dožupan Darko Sobota, župan susjedne županije Damir Bajs, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, dogradonačelnica Koprivnice Melita Samoborec, načelnici susjednih općina Danijel Zvonar, Siniša Pavlović, Mirko Perok, Branko Mesarov, Vjekoslav Maletić, načelnik Drnja Petar Dombaj i mnogi renomirani ljudi.

Nakon Lijepe naše koju je izveo ženski vokalni sastav Đurđevčice, okupljenima se obratio Željko Lacković.

– Zamolio sam da nam se za potrebe današnjeg dana izvadi statistika koju uvijek čujem u ovakvim prigodama. Zanimalo me koliko smo odluka kao Gradsko vijeće donijeli jednoglasno. Gradsko vijeće od početka mandata održalo je 19 sjednica, a donesene su 264 odluke. Njih 232 doneseno je jednoglasno. Gotovo 90 posto odluka doneseno je jednoglasno i to je pokazatelj da svi zajedno koji su upregnuli snage da Đurđevac bude ljepši i bolji grad, da radimo jedan vrlo vrijedan posao. Povlačimo sredstva Europske unije, imamo prijatelje na važnim mjestima, možemo se osloniti na svako ministarstvo – tada se vide rezultati. Vjerujem da svi koji sudjeluju u ostvarenjima ovih rezultata mogu biti zadovoljni, kao i naši građani. Čestitam svim građanima grada Đurđevca naš dan – rekao je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Okrenuli smo se privlačenju sredstava EU fondova ne bi li na taj način stvorili uvjete i preduvjete koje svaki grad mora imati. Poseban naglasak stavili smo na socijalnu ulogu grada. Znamo sve što želimo učiniti u Đurđevcu, sve što nam je potrebno i pokušavamo maksimalno ostvariti zacrtane ciljeve. U protekloj godini u Đurđevcu je ostvareno 34 projekata vrijednih 99 miljuna kuna. Najznačajniji projekti su energetske obnove dvije školske zgrade, energetska obnova Doma kulture, zatim zgrade MUP-a u centru grada i nadogradnja škole za osiguranje jednosmjenske nastave – podsjetio je gradonačelnik Janči.

Nadodao je kako je u tijeku izgradnja poduzetničkog inkubatora u samom centru grada, inkubatora koji će pružiti dom starim i novim poduzetnicima koji žele razvijati svoje ideje. Također, opremit će se poduzetnička zona od 23 hektara s insfrastrukturom.

– Rekonstruirana je nerazvrstana cesta Mičetinac – Čepelovac i naši vinogradari uz asfalt dobili su najbolje moguće uvjete za bavljenje turizmom. Tu je i projekt Prirodne baštine koji uključuje i opremanje posjetiteljskog centra Đurđevački pijesci i hostela. Grade se i bedemi ispred Starog grada. Imamo pomoćnike u nastavi, osigurali smo besplatnu prehranu za djecu u riziku od siromaštva, produženi boravak u školi, u vrtiću, a naši vrtićarci imaju na izbor najveći broj programa na razini države – osvrnuo se Janči.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U gradu Đurđevcu provodi se i projekt gerontodomaćica. Petnaest žena brine o stotinu korisnika. Projekt Picoki za sport uključuje nabavku sportske opreme, opremanje teretane i to je projekt na koji su u Gradu veoma ponosni. Najnovija vijest je izgradnja teniskog kompleksa te projekt besplatnog interneta na javnim mjestima.

– Radili smo i na pripremi novih projekata, prijavljeno je njih deset u vrijednosti od 11 milijuna kuna. izdvojio bih ŠRC, to je projekt koji smo financirali vlastitim sredstvima. Djelovanje grada nije ostvareno samo kroz proračun i projekt, brinemo o kompletnom izgledu grada, obnavljamo plinsku mrežu, pješačku stazu, pripremaju se energetske obnove više zgrada. Najvrjedniji je svakako projekt Aglomeracije koji je u visokoj fazi spremnosti. U Đurđevcu se konstantno radi na turističkoj ponudi, Muzej je prošle godine imao najveću posjetu u povijesti, a prošle godine naša Picokijada obilježila je dvije velike obljetnice, između ostalog onu 50 godina od prvo uprizorenja – poentirao je gradonačelnik Janči, istaknuo projekt Podravinoteke i na kraju se zahvalio se svim vijećnicima i građanima na radu oko poboljšanja Grada Đurđevca.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Otkad sam ja u Županiji, 12 gradonačelnika prodefiliralo je našim gradovima. Svaki ima svoju epohu i etapu, vrijeme koje će ga sigurno obilježiti. Možemo se suprostavljati na političkoj pozornici, no moram priznati da se vidi značajan pomak i energija u gradu Đurđevcu zahvaljujući ljudima koji ga vode. Treba im čestitati i poželjeti da taj put ide dalje – kazao je župan Koren i pridružio se čestitkama.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn iskoristio je priliku da čestita Dan grada i naglasio je kako je prekrasna godina iza njih, godina puna projekata, ali i dodao kako zna da je još puno projekata u pripremi.

U sklopu svečane sjednice dodijeljena su i javna priznanja Grada Đurđevca. Zlatna plaketa Sveti Juraj dodijeljena je nogometnom klubu Graničar Đurđevac koji je nedavno proslavio 100 godina kluba, također svečanom sjednicom. Isto priznanje dobili su i KUD Petar Preradović i Udruga vinogradara i voćara Grada Đurđevca.

Javno priznanje Povelja Grada Đurđevca dodijeljena je OPG-u Kandučar, članovima Udruge Sveti Juraj Robertu Rodmanu i Kreši Vujčiću, Martinu Švaci, Đuri Jančiju i Ivanu Kolareviću koji nas je nedavno napustio.

– Hvala Hrvoju Jančiju i gosp. Lackoviću. Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli da dobijemo priznanje. Ovo nije priznanje samo meni, već i mojoj obitelji. Ovo je priznanje mojoj supruzi koja je odrađivala većinu posla dok sam ja radio svoje. Hvala ljubiteljima moje umjetnosti, vi ste dolazili na moje izložbe, hvalili me dok mi je išlo i kudili me dok nije bilo ‘Bog zna kaj’ – zahvalio se Petar Topljak u ime svih okupljenih.

Počasnim građaninom Grada Đurđevca proglašen je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba koji se tom prilikom zahvalio svima na dodijeljenom priznanju.

– Srce više vidi od očiju, srcem se gleda. Podravci su vrijedni, mudri i razboriti ljudi. Hvala vam od srca – rekao je Bandić i zaradio pljesak.

Svečana sjednica grada Đurđevca

Gepostet von Epodravina.hr am Donnerstag, 25. April 2019