Svečano otvorenje

FOTO-VIDEO Brza cesta prema Križevcima otvorena je za promet uz obećanja za nastavak gradnje prema Koprivnici i Bjelovaru

15:08h
0
Otvorenje brze ceste Gradec - Križevci
Foto: Mario Kos

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture proglasio je brzu cestu Gradec – Križevci otvorenom te zajamčio nastavak gradnje prema Koprivnici i Bjelovaru.

Veliko mnoštvo okupilo se danas na povijesnom otvorenju brze ceste. Osim direktora Hrvatskih autocesta Josipa Draženovića, koji je objasnio sve tehničke detalje, križevačkog gradonačelnika Branka Hrga i koprivničko-križevačkog župana Darka Korena, na otvorenju su se pojavili gotovo svi političari Podravsko-prigorskog kraja te kandidati s izbornih lista.

Otvaranju su svjedočili i građani, kojima će ova dionica olakšati svakodnevnicu, a nadaju se da će donijeti i gospodarski napredak, te izvođači radova, projektanti i mnogi drugi.

Dionicu je blagoslovio mons. Vjekoslav Huzjak, biskup Bjelovarsko – križevačke biskupije.

– Zahvaljujem svima koji su pomogli u ostvarenju gradnje brze ceste, a sve što nije bilo dobro, treba zaboraviti. Ovo je prilika da pošaljemo poruku da bez obzira tko sjedio u Saboru, kada dođe trenutak glasanja, da svi dignemo ruke za nastavak gradnje prema Koprivnici i Bjelovaru. Križevci nisu imali ovakvu infrastrukturalnu investiciju od pruge 1873. godine – rekao je vidno uzbuđen Branko Hrg te poručio ministru kako ga drži za riječ da gradnja ide dalje.

Župan Darko Koren nadovezao se riječima kako mu je iznimno drago što je sudionik jednog ovako važnog događaja koji simbolizira sve što su svi zajedno prošli.

Napomenuo je kako će cesta doprinijeti gospodarskom razvoju i sveukupnom razvoju ovoga kraja, podići cijene nekretnina i opću vrijednost ovoga prostora te privući ulagače.

– Svima koji smo ovdje, bez obzira iz koje opcije, je zadatak da se nastavi gradnja, a ja želim nabrojiti ljude koji su za ovo zaslužni. To je bivši župan, pokojni Josip Friščić, koji je ovaj projekat stavio na mjesto da danas ovdje stojimo, zatim Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade i možda će mi neki zamjeriti, ali i bivši ministar Siniša Hajdaš Dončić  – rekao je Koren.

Dodao je kako otvaranje brze ceste doživlajava s puno emocija te poželio da se provozamo gledajući prema naprijed i u bolju budućnost.

Oleg Butković, ministar prometa je zahvalio svima koji su gradili cestu te napomenuo da ova dionica ima velik značaj za ovaj kraj.

– Hrg je inzistirao da požurimo, stisnemo, jer će cesta građanima 20 minuta skratiti put do Zagreba, a to je puno vremena u današnjem užurbanom svijetu. Prioritet nam je da se gradnja nastavi dalje prema Koprivnici i Bjelovaru, bez obzira na izbornu kampanju i ishode izbora i već se radi na tom projektu. Ja vam jamčim da ćemo nastaviti gradnju – rekao je Butković te proglasio cestu otvorenom.

Svoje zadovoljstvo što je cesta otvorena nakon 12 godina, izrazili su i dožupan Darko Sobota, Damir Felak te europarlamentarka Ivana Maletić te istaknuli kako su uvjereni da će se gradnja nastaviti, kao što je danas Butković i obećao.

Brza cesta Gradec-Križevci poddionica je brze ceste DC 10 koja će, jednom kada bude finalizirana, uključivati čvor. Sv. Helena – Vrbovec – Križevci – Koprivnica –granica R. Mađarske. Dužina predmetne poddionice Gradec-Križevci je 12,5 km, dok njena ukupna investicijska vrijednost iznosi 595 milijuna kuna.

Na poddionici Gradec-Križevci izgrađeno je 15 objekata, šest mostova, tri vijadukta, nadvožnjaci, podvožnjak i prolaz za životinje.

Cesta će službeno biti otvorena od 16 sati, a sudionici otvaranja mogli su je odmah isprobati.