PODRAVSKO MORE

FOTO/VIDEO Čamac-kosilica Resica pobrinut će da kupače na Šoderici ne ometa ružno bilje, provozali smo se i uvjerili kako će raditi

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić prisjetio se vremena u kojima je na Šodericu dolazilo dvadesetak tisuća ljudi.

12:35h
0
Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Na Šoderici, ispred Plavog labuda, predstavljen je čamac za košnju vodenog bilja.  Načelnik općine Legrad Ivan Sabolić kazao je kako ih je mučila tzv. resa, odnosno vodeno bilje koje je negativno utjecalo na ljetnu sezonu. No, pronašli su rješenje kojim će problem biti riješen. Riječ je o čamcu za košnju vodenog bilja hrvatske tvrtke Flammifer čiji je rad predstavio direktor Goran Žugec. Vrijednost lizinga, rekao je Sabolić, jest 473 tisuće kuna, što će se otplačivati tijekom pet godina, dok je korisnik tvrtka Lekom grad d.o.o. koja se, između ostaloga, bavi uređenjem Šoderice.

– Drago nam je što nas je općina prepoznala kao partnera u rješavanju problema rese. Inače, naša tvrtka proizvodi vatrogasna vozila, aluminijske brodice i razne nadogradnje. Čamac-kosilica vodenog bilja složeni je proizvod, omogućava košnju vodenog bilja na dubini od dva metra. Izrađen je od brodske aluminijske legure, može se upotrebljavati u slatkoj i slanoj vodi, ima sve dozvole zaštite na radu – objasnio je, između ostaloga, Žugec, dodavši kako čamac koristi biorazgradivo hidrauličko ulje čime s ekološkog aspekta zadovoljava sve nametnute zahtjeve.

Foto: Ivan Balija
Ivan Sabolić // Foto: Ivan Balija

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić prisjetio se vremena u kojima je na Šodericu dolazilo dvadesetak tisuća ljudi.

Foto: Ivan Balija
Goran Žugec // Foto: Ivan Balija

– Šoderica je, nažalost, zbog rata i objektivnih okolnosti zamrla. Čestitam načelniku na trudu i želji da joj vrati stari sjaj, dosadašnja ulaganja to pokazuju. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije s općinom Legrad organizira Ljeto na Šoderici, svake je godine sve više ljudi. Vjerujem da će čamac doprinijeti uređenijim plažama. Rese nisu opasne, ali su neugodne. Bit će ljepše – rekao je Ljubić.

Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

Pomoćnica direktora županijskog TZ-a Kristina Sočev uputila je, također, čestitke glede ulaganja.

Foto: Ivan Balija
Kristina Sočev // Foto: Ivan Balija

– Ljeto na Šoderici ove godine očekuje šesto izdanje. No, zbog koronavirusa malo kasne planovi. Ipak, vjerujem da će i to krenuti. Trava nije opasna, ali izgledom nije privlačna. Glavni motiv dolaska na Šodericu jest voda, to je naše podravsko more, a čamac će doprinijeti izgledu – kazala je K. Sočev.

Na kojem će principu raditi Resica, što je naziv čamca, pogledajte u priloženom videozapisu te na fotografijama.

Testna voznja, Soderica dobila brod za kosnju rese

Gepostet von Epodravina.hr am Mittwoch, 20. Mai 2020