happy preppy

FOTO/VIDEO Da bi naučila kako ih zašiti, Suzana Zidarić rastavila je sinove cipele, a danas kroji cipelice za bebe nehodače kakve još niste vidjeli

Oduvijek sam nešto šivala. Gledala sam baku kako šiva pa shvatila da mi se to sviđa. Šivala sam si čak i maturalnu haljinu. Svako malo nešto prepravljam, uređujem... Išla sam čak tako daleko da sam si i čizme prekrajala. Baš u tome uživam. Prvu šivaču mašinu mi je kupio tata još prije 15 godina. I dan danas je u pogonu, evo šivam cipelice na nju, ispričala nam je S. Zidarić.

08:00h
0

Nema ničeg ljepšeg nego kad uspiješ u onome što voliš, kad ideju uspiješ pretočiti u stvarnost i na kraju si ponosan na ono što dobiješ.

Upravo to se dogodilo Križevčanki Suzani Zidarić (32) koja se bavi dizajniranjem i šivanjem kožnih cipelica za bebe nehodače.

Posebne su po tome što su ručno krojene, inspirirane daškom prošlih vremena. Nose naziv ‘Happy Preppy‘. U prijevodu bi to značilo ‘Veseli šminker’. Njezina ljubav prema šivanju i kreiranju seže daleko u prošlost.

– Oduvijek sam nešto šivala. Gledala sam baku kako šiva pa shvatila da mi se to sviđa. Šivala sam si čak i maturalnu haljinu. Svako malo nešto prepravljam, uređujem… Išla sam čak tako daleko da sam si i čizme prekrajala. Baš u tome uživam. Prvu šivaču mašinu mi je kupio tata još prije 15 godina. I dan danas je u pogonu, evo šivam cipelice na nju – ispričala nam je S. Zidarić.

Happy Preppy // Foto: Matija Gudlin
Predivne cipelice s daškom prošlih vremena // Foto: Matija Gudlin

S obzirom na to da njezin kreativni um nikad ne prestaje raditi, došla je na ideju izrade cipelica. Tako je rastavila jedne cipelice od sina da bi mogla naučiti kako ih skrojiti. Prve su nastale još prije dvije godine. No, nije baš išlo kako je zamislila pa je jedno vrijeme odustala.

– Ajme, koliko sam kartona izrezala, kože bacila… Trebalo je znati složiti model, povećati ili smanjiti kalup, napraviti obuću po brojevima. Pa bi mi jedna cipelica bila manja od druge. Jednostavno nije išlo. Perfekcionist sam i na ništa manje nisam pristajala pa sam onda radije odustala. No, uporna sam i došao je dan kad sam opet rekla samoj sebi da neću odustati i pokušala opet. Na kraju sam uspjela složiti kalupe i krenulo je. Puno sam ih poklonila prijateljicama, a onda sam došla na ideju da bih mogla pokrenuti biznis – rekla nam je ova poduzetnica.

Happy Preppy // Foto: Matija Gudlin
Njezin kreativni um nikad ne miruje // Foto: Matija Gudlin

Ovih je dana otvorila svoju tvrtku. Svoj proizvod je i zaštitila. Važno je i naglasiti da je samouka majstorica. Sve što radi, naučila je sama, uloživši u to puno ljubavi i volje. Inače je diplomirana ekonomistica. Ponosna je majka sina Aleksandra (4) i trogodišnjih blizanki Sofie i Julie.

Noćna je ptica, pa dok svi odu spavati, ona se povuče u svoju radnu sobu, ‘baca’ na posao i radi do u gluho doba noći.

– Najkraće traje šivanje, ali treba dobro iskrojiti te izrezati. Nisam nikad vremenski mjerila koliko mi treba za izradu kad radim napreskokce, s obzirom na obaveze kakve inače jedna majka ima – priča nam.

U tome što radi podršku obitelji ima. Oduševljeni su njezinom idejom te izgledom cipelica kojih zaista ima u svakakvim bojama. Jednog dana željela bi proširiti ponudu, planova već ima, no nije nam željela otkriti što sprema.

Happy Preppy // Foto: Matija Gudlin
Najteže je napraviti kalup, jednostaviji je posao zašiti ih // Foto: Matija Gudlin

– Stvarno si ne mogu zamisliti da se kreativno ne izražavam. Osjećam se sretno i ispunjeno kad radim nešto što volim i kad to ispadne lijepo. Ne bih htjela da jednog dana kažem da sam znala šivati, sašiti cipele, ali sam odustala.  Želim reći da sam u tome uspjela. Cijene će biti od 220 do 280 kuna, ovisi o modelu. Mislim da će cijena biti svima prihvatljiva, uzimajući u obzir da su kožne i ručni rad, a svaki model je limitiran i ovisi o dostupnosti određene boje kože – ističe naša sugovornica.

čitam...