iz dnevnika istraživača

FOTO/VIDEO Divote plitvičkih jezera u jesen

Riječ je o neponovljivu spoju vode i krša uklopljenom u divljinu šuma.

16:00h
0

Plitvička jezera lijepa su u svim sezonama, no jesen nudi posebne draži. Pogledajte kratak video Plitvička jezera u jesen.

Plitvička jezera naš su najpoznatiji nacionalni park, kojeg godišnje posjeti preko milijun turista. U čarobnom zelenilu vode, jezerskog bilja i drveća te šume koja ne prekriva samo najstrmije litice niže se šesnaest srebrnih stuba Plitvičkih jezera. Smještena na dodiru Like i Korduna, jezera su nastala u brdovitu području gustih šuma između Male Kapele i visoke Plješivice, čiji se vrh bijeli još dugo pošto u njezinu podnožju okopni snijeg.

Zaljubljenici u prirodu davno su otkrili ljepotu tog fenomena dugog gotovo deset kilometara, čije značenje prelazi lokalne, pa i državne okvire.

Foto: Goran Šafarek

Riječ je o neponovljivu spoju vode i krša uklopljenom u divljinu šuma. Ni znanstvenici nisu mogli odoljeti tim jezerima: biolozi, geolozi i kemičari otkrili su jedinstvenu povezanost živog i neživog. Zaključili su i da je taj složen sustav ranjiv na mnoge čovjekove aktivnosti te su na temelju toga Plitvička jezera zajedno sa širokim šumskim pojasom 1949. godine proglašena nacionalnim parkom kao predjelom naročite prirodne ljepote.

Mnogi stručnjaci i posjetitelji ustvrdili su da ništa slično ne postoji u svijetu te ih je UNESCO 1979. godine uvrstio na Popis svjetske prirodne i kulturne baštine.

Svaka je sezona lijepa. Zimi se zalede i zabijele slapovi, u proljeće buja i voda i zelenilo, ljeti se nekako smiri, a u jesen jezera opet ožive. U listopadu se zarumene javori i bukve, te slapovi i jezera se okite pravom jesenskom čarolijom!

U jesen su i ipak manje gužve, nije tako vruće, ali je i češća kiša pa treba uzeti čvršće cipele, kabanicu ili kišobran.

čitam...