Vatreni kovači naziv je televizijske emisije u kojoj se sudionici natječu izrađujući oružje. Isključivo ručno stvarajući sjekire, mačeve, noževe i druga borbena sredstva, oslanjaju se na svoje umijeće, znanje, dosjetljivost i, uostalom, fizičku snagu. Gledajući Forged in Fire, što je originalan naziv emisije, Ivan Mlinar došao je na ideju – mogao bi i sam pokušati izraditi nož.

– Ne zanimaju me moderne stvari. Poludim nakon pet minuta za računalom. S obzirom na to da volim raditi rukama i obrađivati materijale, odlučio sam baviti se time – tvrdi Ivan koji je guglajući pronašao potrebne informacije, konzultirao relevantne izvore te napravio prvu peć od cigle i zemlje, u nju stavio ugljen i potom materijal.

Kako kaže, puno je sretniji u svojoj radionici smještenoj iza obiteljske kuće, okružen užarenim metalom, aparatima, strojevima, čekićima i ostalim alatom koji koristi u izradi, nego da je u zatvorenom uredu.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Uvijek sam tjerao nešto svoje – uz smijeh kaže dvadesetogodišnjak iz Reke.

S materijalom pronađenim na otpadu, napravio je svoj prvi nož. Iako je, s obzirom na neiskustvo, puknuo napola, uspješno ga je dovršio. Naravno, na valu zadovoljstva i znatiželje, entuzijazam je porastao, pa je već drugi bio znatno bolji. A kako bi treći, četvrti, peti i onaj nakon toga bili još oštriji, čvršći i kvalitetniji, kontaktirao je Kylea Royera, poznatog bladesmitha, odnosno kovača noževa, iz Sjedinjenih Američkih Država. Uz par savjeta, Ivan je shvatio kako valja ići korak po korak, od jednostavnijih prema kompleksnijim noževima. I, naravno, pritom je naletio na pojedince koji su podcjenjivali njega i njegov rad. Hitiš komad željeza u vatru i počneš lupati, nerijetko je ulazilo u Ivanove uši.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Nije tako. Svaki nož ima svoje specifičnosti, ovisno o tome je li namijenjen, primjerice, lovu, ribolovu, kuhinji ili sječi drva. Proces izrade, dug tjedan ili čak i više od mjesec dana, podrazumijeva kovanje, kaljenje, opuštanje i stvrdnjavanje metala te brušenje, kao i balansiranje oštrice, sastavljanje drške ili možebitnu ugradnju skupocjenih elemenata poput zlata ili mamutove kljove. 

Dio je American Bladesmith Society, a nedavno je otvorio i vlastiti obrt

Usto što je već dugo među mušketirima haramijama te sudjeluje na Renesansnom festivalu u Koprivnici, Ivan je član American Bladesmith Society, organizacije koja kovačima pomaže s promocijom i tradicijom. Kako biste postali njezin dio, nužno je oslanjati se na tradicionalnu izradu bez CNC strojeva. I dok samo uključivanje podrazumijeva teorijski dio koji je ovaj Podravac apsolvirao putem interneta, za više stupnjeve njegov će nož – koji će, možda, morati izraditi na licu mjesta, ispred tzv. master bladesmitha – proći razne testove.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Iako je tek nedavno, u prosincu, otvorio obrt za izradu sječiva i vršenje usluga oštrenja i popravljanja noževa, tvrdi kako interes raste iz dana u dana. Izložbe u Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj, a uskoro Austriji, Srbiji i Njemačkoj, koristi kako bi predstavio svoje radove. Glede prodaje, više je noževa već otputovalo u Veliku Britaniju.

Uvjerivši se u vatrenu volju koju ima, ne sumnjamo kako će do kraja ustrajati u ostvarivanju svojih želja. Za početak, plan je izraditi vlastitu stranicu, snimati i montirati videe te ih postaviti na YouTube. A zato mora sjediti pred računalom, što mu je mrsko.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...