udruga zelena piškornica

FOTO/VIDEO Ivica Jakupić na prosvjedu pred Piškornicom: Ovdje će biti sedam Marišćina, okupili smo se da bi i štetan RCGO bio predizborna tema

Jakupić je kazao da je sada na odlagalištu otprilike 2 i pol milijuna smeća, a kad se RCGO otvori, to će biti 2 milijuna tona godišnje.

18:39h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Zabrinuti za očuvanje svog zdravlja, okoliša i prirode koje, kažu, ugrožava smetlište Piškornica danas je u Koprivničkom Ivancu ispred ulaza na Piškornicu, udruga Zelena Piškornica održala mirni prosvjed pod nazvom “SAD BIRAŠ – RCGO Piškornica smeće iz 6 županija – ili – Čista Podravina bez megasmetišta”. Ispred udruge Zelena Piškornica potaknuo ga je dr. Ivica Jakupić.

– Ovdje se misli dovoziti smeće iz više županija, što znači da će ovdje biti sedam Piškornica, odnosno sedam Mariščina, a neki očito imaju svoj privatni interes, a zašto to hoće, zato jer će očito od toga imati veliku korist. Radi se bespotrebni, štetni, moralno upitni projekt. Pitali smo ih što će nam to ako recikliramo, no oni očito misle s onim dijelom stanovništva koji ne misle reciklirati. Ako imaju posla, sigurno nemaju za šest županija – kazuje Jakupić.

Jakupić kaže da je to dobro za zdravlje ljudi, to bi si već gospodin Čačić uzeo.

Kazao je da je sada na odlagalištu otprilike 2,5 milijuna tona smeća, a kad se RCGO otvori, to će biti 2 milijuna tona godišnje.

– Naša misija je, kao i protekle četiri godine, da kažemo da se s tim ne slažemo, jer je to štetno, nepravedno, nehumano i vrijeđa nas Podravce. Nas nitko nije pitao hoćemo li to ili nećemo – govorio je.

Foto: Ivan Balija
Ivica Jakupić // Foto: Ivan Balija

Dodao je kako je to ekološki problem koji se stvarao na odlagalištu otpada Piškornica posljednjih 40-ak godina. Sve to posljedično utječe na kvalitetu zdravlja svih stanovnika iz okruženja budućeg RCGO Piškornica.

– Htjeli smo napraviti prosvjed baš pred izbore, da bi RCGO bio predizborna tema, a strankama poput Mreže, HDZ-a i SDP je poručio da oni s time ne slažu, a oni nek i dalje uvjeravaju ljude da je to dobro, lijepo i isplativo.

– Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija imaju pravo tu dopelati 22,5% svog otpada, toliko su vlasnici i za to cijenu dobiju novac. Kad se to jednom ostvari, nazad neće biti moguće – kazao je kako je to neprihvatljivo.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Također se osvrnuo i na količine otpada koje su na odlagalištu te izrazio sumnju u zakonitost dovoženog smeća.

– Mi smo banana država, dozvola za dovođenje otpada iz drugih županija na ovaj deponij jednostavno ne postoji. Pravni okvir ne postoji. Oni nemaju lokacijsku dozvolu koja je ispravna, građevinsku dozvolu, od dokumentacije nemaju ništa, u tišini su progurali studiju izvedivosti. Znači, na tu studiju izvedivosti nitko od zainteresiranih strana, pa ni mi, nismo mogli izraziti neke svoje prijedloge, zamjerke, opservacije ili zatražiti amandman da se u toj studiji nešto popravi. Kako su je napisali, tako je i ostala i tako je misle i provoditi – kazao je.

Napominje da je ovo što rade prema potoku Gliboki zločin, a za eko incident s pomorom riba prijavili su ih DORH-u, dok, kaže, oni uvijek okrive nekog drugog, a ovakvo brdo preplavi sve lagune i sve istječe u Gliboki.

– Ovo je na krivom mjestu, a oni tu hoće napraviti sedam puta veći deponij za smeće, iako kažu da će tu biti moderne tehnologije. Rekli smo prije četiri godine da će naša borba biti duga i teška, da je to borba na dugi rok, a mladi ljudi to ne doživljavaju kao svoj problem – zaključio je Jakupić.