Građanske inicijative

FOTO/VIDEO Jozinović je smijenjen, no aktivisti ne posustaju, evo koji su njihovi zahtjevi u vezi Piškornice

Predstavnici inicijativa iznijeli su svoje zahtjeve, a kao što su rekli, briga u vezi utjecaja Piškornice na okoliš ne prestaje te Jozinovićev bonus nije glavni problem tog odlagališta.

15:30h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Nneposredno uoči izvanredne skupštine na kojoj je smijenjen direktor Piškornice Mladen Jozinović, ispred zgrade županije okupili su se predstavnici Građanske inicijative Koprivnica kakvu zaslužujemo i Zelena Piškornica.

Građanska inicijativa je u petak zatražila da sjednica bude otvorena za javnost, uz čemu ih je podržao i načelnik općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović, no ona to nije bila.

Predstavnici inicijativa iznijeli su svoje zahtjeve, a kao što su rekli, briga u vezi utjecaja Piškornice na okoliš ne prestaje te Jozinovićev bonus nije glavni problem tog odlagališta.

Ivica Jakupić iz Inicijative skupina Udruge Zelena Piškornica predstavio je njihove zahtjeve, za koje smatra da su konstruktivni i izvedivi.

– Želimo trenutni prekid dovoza smeća na Piškornicu, što bržu provedbu Uredbe Vlade RH o razvrstavanju otpada na kućnom pragu, hitnu nabavu kanti za pojedine vrste otpada i mobilnih sortirnica, hitnu sanaciju deponija na Piškornici na način da se postojeće smeće izmjesti na četvrtu plohu deponija, hitan odabir i gradnju novog deponija inertnog otpada županije na novoj lokaciji, poštujući sve standarde očuvanja okoliša i prirode, da četvrta ploha bude privremeno odlagalište samo do kraja 2020., kontinuiranu mjesečnu kontrolu kvalitete zraka, podzemnih voda i tla te vodotoka potoka Gliboki, završnu sanaciju deponija Piškornica tzv. sarkofagom i potpuno zatvaranje deponija Piškornica do kraja 2020. – rekao je Jakupić.

Siniša Bosanac ponovio je da su godinama upozoravali na situaciju na Piškornici i na odgovornost vladajućih.

– Skoro dvije godine upozoravamo na pogubnost djelovanja direktora Piškornice i njegovih političkih mentora. Danas smo svjedoci kako je to postala tema od nacionalne važnosti. Posljednje vijesti nisu nas iznenadile jer smo bili svjesni da se iza tovarenja desetina i stotina tisuća tona smeća krije obična pohlepa. Jedino nismo znali na koji način se izvlače novci iz tvrtki. Sada smo saznali. Pored neosporne odgovornosti župana koprivničko križevačke županije smatramo sve osnivače jednako odgovornima jer su svojim nečinjenjem i prepuštanjem odlučivanja samo županu Korenu također odgovorni. Smatramo da je zdravlje i ekonomski opstanak stanovnika ovog dijela Podravine ozbiljno ugrožen – poručuju iz inicijative.

Građanska inicijativa i Živi zid uoči skupštine o Piškornici

Posted by Epodravina.hr on Sonntag, 19. November 2017

 

čitam...