talent

FOTO/VIDEO K. Šifkorn: Teniski klub Koprivnica u samom je državnom vrhu, ispred jednog Zadra, Rijeke i Osijeka. Apsolutni smo vladari regije, no nedostaje nam prostora

Stalno se nalazimo među petnaestak klubova u Hrvatskoj, od 130, 140 koji postoje. Postoji relevantna ljestvica koju vodi HTS. Mi smo za prošlu godinu čini mi se 14. ili 15. klub u Hrvatskoj, od 140 vrednovanih, rekao je Krešimir Šifkorn.

15:00h
0
Teniski klub Koprivnica // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Nacionalni Stožer dopustio je nedavno sport i rekreaciju na otvorenom, a u to spada i tenis. Ovu vijest s velikim veseljem nakon dva mjeseca zatišja dočekali su u Teniskom klubu Koprivnica. Apsolutno zatišje vladalo je na teniskim terenima grada Koprivnice puna dva mjeseca. Da je bilo dosta lutanja u mjerama Stožera slaže se i tajnik kluba Krešimir Šifkorn s kojim smo razgovarali o cijeloj situaciji, no naglašava kako i razumije te ljude.

– Krenuli smo s treninzima. Djeci smo dali naputke da probaju doma vježbati koliko tko može, koliko je vrijeme dozvoljavalo. Imamo 130 polaznika škole tenisa, a lijepo je za reći da su se svi vratili, nema nikakvih odustajanja, dapače, ima uputa i za nekakve nove aktivnosti s obzirom na to da smo jedna od rijetkih aktivnosti koja je dozvoljena. Činjenica jest da smo mi epidemiološki gledano najsigurniji, dovoljno je prostora za sve na ovoj kvadraturi – govori Šifkorn.

Dodaje kako se pridržavaju svih mjera, kao što su radili i ranije, te ističe kako oni nikad nisu bili nekakvo žarište, nema saznanja da se netko zarazio na tenisu. Teniski klub Koprivnica broji pet (zemljanih) terena, a u zimskom periodu dva su natkrivena balonom. Baloni funkcioniraju na principu da se sav zrak unutra promijeni za 20 minuta kroz ventilaciju.

Grad Koprivnica sufinancira klub koji se uglavnom pokriva donacijama i članarinama. Kako se kaže, pokrivaju se s onoliko koliko imaju, nema nikakvih ‘zaostataka’.

Teniski klub Koprivnica // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Treninzi počinju od jutra, od osam sati. Balon pune prema turnusima, oni koji su popodne u školi dolaze ujutro na trening i obrnuto. Cijeli kapacitet balona se puni, a iza 17 sati dolazi rekreacija na red koja traje do 22 sata, do kad radi klub. S druge strane, ona najjača, seniorska momčad TK Koprivnica, nastupa u Drugoj ligi, jedinstvenoj hrvatskoj.

– Stalno se nalazimo među petnaestak klubova u Hrvatskoj, od 130, 140 koji postoje. Postoji relevantna ljestvica koju vodi HTS. Mi smo za prošlu godinu čini mi se 14. ili 15. klub u Hrvatskoj, od 140 vrednovanih. Jako smo visoko, imamo jako lijepe prostorije, imamo jako lijep pogon djece, imamo dobre rezultate. Ono što nam nedostaje trenutno jest prostor.

Naši su kapaciteti puni i mi bi se trebali širiti, i u zimskom i u ljetnom dijelu. Da imamo više terena postojala bi mogućnost da organiziramo neke turnire višeg ranga, a onda bi mogli privući više članova, interes postoji. Međutim, mi ih nemamo kud smjestiti. Preraspodjelom postojećih terena dalo bi se smjestiti njih još – govori Šifkorn stariji.

Teniski klub Koprivnica // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

O snazi i kvaliteti rada TK Koprivnica govori i činjenica da samo zagrebački klubovi, kad dečki odu na fakultet ili u zagrebačke klubove radi razvoja skupe ekipu bez problema, Koprivničanci se tu ubace u vrh, u samu završnicu gdje nema jednog Splita, Osijeka, Zadra, Rijeke.

Balon koji imaju i koji trenutno pokriva dva terena star je 25 godina. U pogledu posebno zimskog perioda postoji mogućnost da se tri terena natkriju s novim balonom koji bi trošio i manje energije zbog novih tehnologija, kao što su LED rasvjeta, bolja izolacija, duple opne.

Teniski klub Koprivnica // Foto: Ivan Balija
Krešimir Šifkorn // Foto: Ivan Balija

– Tenis je definitivno sport u kojem je dovoljno naći samo jednog protivnika. Primjeren je uvjetima i stanju, igraju ga svi, od 7 do 77 godina. To su neke glavne preporuke – kaže on. Danas si svatko može priuštiti igranje tenisa. Skup je natjecateljski tenis, ozbiljan međunarodni natjecateljski tenis, to je druga priča. No ne treba vam puno da dođete igrati tenis s prijateljem.

Vladari regije

– Naše mlađe dobne kategorije trenutno postižu fantastične rezultate. U posljednje dvije, tri godine mi smo apsolutni vladari regije. Kad kažem da smo ispred jednog Varteksa iz Varaždina, ispred jednog Franje Punčeca iz Čakovca, ispred takvih gradova, onda to nešto govori. Prošle godine u listopadu na ekipnom prvenstvu regije od 10 ekipa naše tri ekipe bile su prve tri. Znači apsolutna dominacija – priča nam tajnik kluba.

Teniski klub Koprivnica nedavno je obnovio svoje klupske prostorije vlastitim sredstvima i s tim pothvatom su jako sretni. Ipak, primarni cilj i želja jest povećati postojeće kapacitete da mogu privući još više ljudi.

– U tenisu je izuzetno velika konkurencija, a mi uspijevamo. Važno je odricanje svakog djeteta, roditelja. Podravci i Podravke su jako talentirani za tenis, mislim da mi izvlačimo maksimum od ovog što imamo – rekao je za kraj Krešimir Šifkorn, taman prije negoli je otišao trenirati još jednu skupinu mladih nada.