Susret s poduzetnicima

FOTO/VIDEO Kolinda Grabar-Kitarović: Naše tvrtke i obrti motor su razvoja lokalnih zajednica, vidim da župan, gradonačelnici i načelnici zajednički rade na istoj misiji

Osvrnula se i na razne administrativne i birokratske prepreke koje poduzetnicima, pogotovo onima koji tek kreću, otežavaju poslovanje.

10:55h
0
Foto: Matija Gudlin

Današnji program posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u koprivničko-križevačkoj županiji počeo je sastankom s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, poduzetnicima i obrtnicima iz Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

Predsjednica se s njima sastala u koprivničkom Kinu Velebit, gdje su razgovarali o aktualnoj situaciji u gospodarstvu i problematici te grane u Hrvatskoj.

– Želja mi je bila izravno se susresti s obrtnicima i poduzetnicima, ovakvi susreti su izvrsna prigoda na skretanje pozornosti na gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo, obrtništvo i poljoprivredu. Uravnotežen razvoj teško se može postići bez razvoja i rasta naših tvrtki i obrta, koji otvaraju nova radna mjesta i motor su razvoja lokalnih zajednica. Vidljivo je da su svi u lokalnoj samoupravi, od župana pa do gradonačelnika i načelnika uključeni u ostvarenje zajedničke misije, a to je olakšati poduzetnicima i obrtnicima poslovanje i stvoriti poticajno investicijsko okruženje – rekla je predsjednica na početku sastanka.

Osvrnula se i na razne administrativne i birokratske prepreke koje poduzetnicima, pogotovo onima koji tek kreću, otežavaju poslovanje. S njom su se složili i poduzetnici, koji bi također željeli manje papirologije, a izrazili su i želju da se učenici obrazuju za zanimanja koja su potrebna na tržištu rada.

Okupljenima su se obratili i župan Darko Koren i Mirko Habijanec, koji su se također osvrnuli na gospodarsku situaciju u županiji i državi.

– Dobila sam uvid u stanje na terenu i probleme, često su oni administrativni, problematična je komunikacija s ministarstvima, agencijama, tu je i sustav PDV-a, povlačenje sredstava iz europskih fondova, naplata od dobavljača, monopol na tržištu, kako plasirati svoje proizvode u inozemstvo i tako dalje. Mi ćemo napraviti preporuke ministarstvima i nadam se da će to biti dobra podloga – dojmovi su predsjednice nakon sastanka.

Zadovoljan sastankom je i župan Darko Koren, koji ne sumnja na predsjednica može olakšati poduzetnicima njihove poteškoće.

– Zadovoljni smo posjetom predsjednice, ukazuje to na njenu temeljnu rečenicu da je država tamo gdje su ljudi. O problemima ljudi treba se govoriti tamo gdje oni postoje. Uvjeren sam da će institucija predsjednica doprinijeti rješavanju problema – rekao je koprivničko-križevački župan.

U nastavku dana, predsjednica će posjetiti galeriju u Hlebinama, tvrtku Rasco u Kalinovcu, Đurđevac, Križevce i ponovno Koprivnicu na otvorenju Koprivničke bajke.

Predsjednica Kolinda na sastanku s poduzetnicima i gospodarstvenicima

Posted by Epodravina.hr on Donnerstag, 14. Dezember 2017

 

čitam...