Uspješna godina

FOTO/VIDEO Koprivnički Ivanec proslavio svoj dan, načelnik Švegović: Ulažemo ogromne napore da pokrenemo općinu, na dobrom smo putu

12:00h
0

Općina Koprivnički Ivanec obilježava svoj dan, a tom prigodom u Društvenom domu održana je svečana sjednica s brojnim gostima i uzvanicima.

Svečanoj sjednici prisustvovali su, između ostalih, dožupan Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković, saborski zastupnik Branko Hrg, v.d. predsjednik županijskog HNS-a Goran Pakasin, predsjednik županijskog SDP-a i načelnik općine Kalnik Mladen Kešer, načelnik općine Drnje Petar Dombaj i drugi gospodarstvenici, političari, poduzetnici, predstavnici udruga i osobe iz javnog života županije i općine.

Mario Švegović, načelnik općine Koprivnički Ivanec, osvrnuo se na brojne projekte i uspjehe u protekloj godini koji su podigli standard života stanovnika. Neke od njih, nažalost, spriječila je ili usporila pandemija koronavirusa i novonastale okolnosti.

Foto: Ivan Balija
Mario Švegović // Foto: Ivan Balija

– Mnogo se radilo prošle godine, međutim, no početak radova ove godine spriječila je korona i dio poslova je zaustavljen. U prvom redu ću izdvojiti projekt „Izgradnja dječjeg vrtića u Koprivničkom Ivancu“, za koji smo pokrenuli postupak izrade projektno-tehničke dokumentacije te smo predali zahtjev za ishođenjem građevinske dozvole. Vrtić bi bio kapaciteta 70 do 75 djece u pet skupina. Ukupna planirana vrijednost izgradnje vrtića je oko 3,2 milijuna kuna. U istom smo trenutku pokrenuli i izradu izmjena i dopuna Glavnog projekta i ishođenje Izmjena i dopuna Građevinske dozvole za projekt izgradnje „Osnovne škole Koprivnički Ivanec, sa pripadajućom sportskom dvoranom“. Očekujemo da će se u novom programskom razdoblju Europske unije 2021. – 2027., iznaći sredstva za izgradnju iste putem europskih fondova – započeo je načelnik.

Spomenuo je i izgradnju pješačko-biciklističke staze koja uključuje i postavljanje stupova javne rasvjete na dijelu između naselja Koprivnički Ivanec i Goričko, a projekt je vrijedan oko 3 milijuna kuna. Rekonstruira se i društveni dom u naselju Goričko, a krenulo se i u sanaciju nerazvrstanih cesta u Koprivničkom Ivancu, Goričkom, Kunovcu, Botinovcu i Pustakovcu. Mnogo se ulaže i u naselje Botinovec, od sporta pa do infrastrukture. Tako se počelo ulagati u obnovu sportskog objekta kod nogometnog igrališta NK „Rudar“ pa su tako do sada izvedeni radovi na zamjeni vodovodne opreme u cijelom objektu s ugrađenim filterom te potrebni limarski radovi na krovištu istoga.

– Ove godine planiramo za potrebe istoga izdvojiti 30.000 kuna iz proračuna Općine. Ove godine planiramo započeti postupak izrade projektno-tehničke dokumentacije i ishođenja građevinske dozvole za nadogradnju društvenog doma u naselju Botinovec. Tom bi se nadogradnjom izgradila garaža za vatrogasnu cisternu, prostorije potrebne udruzi žena iz Botinovca te DVD-u Botinovec – rekao je Švegović. Gradi se i u Pustakovcu, obnavlja se sportski objekt i gradit će se kanalizacija.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Sufinancira se program za pomoć u kući starijim osobama u suradnji s Klubom Mariška, a gerontodomaćice u sklopu projekta “Zaposli pa pomozi” obilaze 25 osoba u općini.

– Puno se radilo i po pitanju zaštite okoliša. Ove godine, što se do sad nije dogodilo, Općina je sanirala dva ogromna divlja odlagališta ukupne površine 4,5 hektara. Vrijednost te sanacije je oko 90 tisuća kuna. Spomenuo bih i da je Općina ušla u partnerstvo s Gradom Koprivnica i još osam drugih općina s područja naše županije (općine Drnje, Đelekovec, Hlebine, Koprivnički Bregi, Legrad, Novigrad Podravski, Rasinja i Sokolovac) na projektu sufinanciranom od strane Europske unije „Otpad pametno odvoji – dobre navike usvoji!“, a kojemu je cilj povećati informiranost svih stanovnika općine u području gospodarenja otpadom – rekao je Švegović.

Pokrenula se i zamjena rasvjete novim LED rasvjetnim tijelima, na igralištu NK Bratstva postavila se umjetna trava, a ulagalo se i u prometnu infrastrukturu. Tako su postavljeni uspornici prometa kraj igrališta u Kunovcu, planiraju se postaviti rubnjake na zelenom otoku kod Kapele sv. Barbare, a u naselju Koprivnički Ivanec planiraju ograditi i osposobiti dvije prostorije za udruge s područja Koprivničkog Ivanca, jednu prostoriju za Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, a drugu prostoriju za Udrugu hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– I ove smo godine, kao i svake do sada, financirali trošak školske kuhinje polaznicima Osnovne škole Koprivnički Ivanec te prijevoz učenika u suradnji s tvrtkom „Čazmatrans d.o.o.“ iz Čazme. Općina redovito financira studente studentskim kreditima te svu novorođenu djecu na području općine, po principu 2.000 kuna za prvo dijete, 3.500 kuna za drugo dijete i 5.000 kuna za treće i svako iduće dijete. Sufinanciramo boravak djece u vrtiću za svu djecu, a Socijalno vijeće općine redovito odobrava jednokratne novčane pomoći našim mještanima slabijeg imovinskog stanja. Raspisan je natječaj za pomoć mladim obiteljima do 45 godina za kupovinu nekretnine, uređenje postojeće nekretnine ili za ishođenje građevinske dozvole do 20 tisuća kuna. Natječaj traje do iskorištenja sredstava u iznosu od 150 tisuća kuna.Općina redovito isplaćuje financijska sredstva udrugama i društvima koje su dostavile svoje planove rada putem natječaja – rekao je Švegović.

Živnula je i gospodarska situacija u općini, a došli su i investitori.

– U poslovnoj zoni poduzeće „Unija beton d.o.o.“ iz Zagreba započelo je sa izgradnjom postrojenja betonare na svojem zemljištu u Poslovnoj zoni Koprivnički Ivanec, a čiji se dovršetak očekuje tijekom 2020. godine. Odmah po završetku radova na izgradnji betonare, a nakon ishođenja uporabne dozvole, očekuje se i početak njihovog poslovanja. Ista firma javila se na natječaj za dodatnih 5000m kvadratnih, a za isto smo dobili suglasnost općinskog Vijeća. Tvrtka „Auto – Aktiv d.o.o.“ iz Koprivnice je u postupku izrade Glavnog projekta i ishođenja građevinske dozvole za izgradnju svojih objekata, a koje se očekuje tijekom 2020. godine. Od ove godine imamo još jednog poslovnog subjekta koji je odlučio kupiti parcelu u našoj Poslovnoj zoni i ovdje započeti sa svojim poslovanjem. Radi se o poduzeću „Bihor d.o.o.“ iz Botinovca koje je kupilo parcelu površine 5.926 m², a na kojoj planiraju graditi postrojenje za proizvodnju opreme za instalaciju grijanja, hlađenja, sprinkler sistema i ventilacije – opisao je Švegović.

Na kraju je zaključio da, unatoč nepovoljnoj situaciji zbog koronavirusa, Koprivnički Ivanec živi i napreduje.

– Ulažemo ogromne napore da pokrenemo općinu koja se uspavala u proteklim godinama, kada se nije vodilo dovoljno brige o razvoju i unapređenju životnog standarda.Na dobrom smo putu – vjeruje načelnik Mario Švegović.

Foto: Ivan Balija
Petar Dombaj // Foto: Ivan Balija

Prisutnima se u ime svih načelnika obratio načelnik Drnja Petar Dombaj, koji je bio pun pohvala za vodstvo općine Koprivnički Ivanec i njihovu viziju razvoja.

– Potvrđuje se teza koja me prati od škole, da su Ivančani jako vrijedni ljudi. Vodstvo vodi brigu o svakom segmentu, ova ekipa na čelu s načelnikom bori se da život ovdje bude čim bolji. Bore se da mladi ljudi ostanu tu, projekti su se usmjerili na što bolje uvjete za mlade, od izgradnje vrtića do uređenja i gradnje novih škola. Kada pogledamo i sve ostalo, ulaganje u sportske sadržaje, gospodarstvo, prometnu povezanost i ceste, brigu o socijalnom aspektu i mještane… Imali su viziju od prvog dana, puno su još toga pripremili, ali zbog situacije u državi, puno toga još nije ostvarilo, ali bude. Želim vam od srca da uspijete u svemu što ste planirali – rekao je Dombaj.

S njime se složio i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, koji je pozvao na jedinstvo i upozorio na važnost međusobnog ‘čuvanja leđa’.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

– Čestitam na svemu što ste uspjeli u godinu dana. Svima nama je korona značajno izmijenila život i planove, ali i okvir društvenog funkcioniranja. Uspjeli ste ustrajati na putu razvoja općine i bez obzira na sve loše i što ne znamo ni danas smjer kojim ćemo ići, zadržali ste pozitivu. I danas je ovaj dom pun, ljudima je stalo do općine. Ne bojim se da će općina ići dobrim smjerom naprijed i osmišljavat ćemo zajedničke projekte da povezujemo Koprivnički Ivanec i Koprivnicu. Moram reći da duboko vjerujem da u svima nama, bez obzira na političku opciju, prevladava mišljenje da je potrebna decentralizacija zemlje i drago mi je da prevladavaju takvi tonovi i zadnje vrijeme. Moramo shvatiti da nam nitko neće pomoći ako si ne pomognemo sami, moramo se boriti sami i dodatno se truditi da shvatimo da nam treba pozitivne drskosti i bezobrazluka i dok nećemo se znati ‘tući’ za svoje, neće ni nitko drugi – rekao je Jakšić.

Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

U ime županije dožupan Ratimir Ljubić čestitao je općini njihov dan i pozvao ih da nastave u tom smjeru.

– Ovo je mala općina, ali dokaz da može i mala općina puno toga napraviti. Lijepo je čuti da imate viziju, pogotovo ako je to ulaganje u mlade, koje znači prosperitet općine – smatra Ljubić

Foto: Ivan Balija
Željko Lacković // Foto: Ivan Balija

Željko Lacković je ponovio da je važno da se stanovnici Koprivničko-križevačke županije drže zajedno kako bi svima bilo što bolje.

– Moramo se držati zajedno, navijati za naše ljude i biti složni. Vjerujem da kada počnemo podržavati svoje ljude imat ćemo više sredstava, više novaca i moći ćemo graditi jednu prosperitetnu sredinu za mlade, da tri generacije žive zajedno i da ne postoji potreba tražiti posao izvan naše prekrasne Podravine – zaključio je Lacković.

Nakon svečane sjednice i večere, mještani i gosti uživali su u paljenju krijesa i zabavi uz glazbu i ples.

čitam...