svečana sjednica

FOTO/VIDEO Koprivnički Ivanec slavi svoj dan, načelnik Vrabelj: S velikim entuzijazmom krećemo u realizaciju planova i projekata za bolji standard života naših mještana

19:44h
0

Općina Koprivnički Ivanec obilježava svoj dan, a tom prigodom u Društvenom domu održana je svečana sjednica s brojnim gostima i uzvanicima.

Svečanoj sjednici prisustvovali su, između ostalih, župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i drugi gospodarstvenici, političari, poduzetnici, predstavnici udruga i osobe iz javnog života županije i općine.

Zoran Vrabelj, HSS-ov novoizabrani načelnik općine Koprivnički Ivanec, kazao je kako sa svojim suradnicima s velikim entuzijazmom kreće u realizaciju zacrtanih planova i projekata kako bi se podigao standard života mještana.

– U prvom bih redu spomenuo dugo vremena najavljivanu izgradnju dječjeg vrtića u Koprivničkom Ivancu. Za izgradnju dječjeg vrtića, ali i za izgradnju pješačko-biciklističke staze na potezu Koprivnički Ivanec-Goričko u proteklom je mandatu potpisani Ugovor o dugoročnom kreditnom financiranju sa Zagrebačkom bankom. Iznos kredita je 13 milijuna kuna, a rok otplate 13 godina. Kao što i sami znate, u svojoj sam se kampanji zalagao za financiranje izgradnje dječjeg vrtića iz sredstava europskih fondova, a ne iz sredstava dugoročnog kredita koji ćemo godinama svi mi morati otplaćivati.

Nažalost, Ugovor o kreditu je već sklopljen u proteklom mandatu i nije ga moguće poništiti. Uslijed svega navedenoga sretan sam najaviti da uskoro krećemo s izgradnjom dječjeg vrtića (javna nabava za izvođača radova je već raspisana, ukupna procijenjena vrijednost izgradnje iznosi 11 milijuna kuna), ali sam malo i zabrinut vezano uz otplatu spomenutog kredita.

Foto: Dominik Smolak

Ono što je jako pozitivno u cijeloj toj priči je da su natječaji europskih fondova ponovno krenuli, te da s 16. srpnja 2021. godine ponovno kreće mjera 7.4.1., natječaj europskih fondova koji raspisuje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a na koji ćemo svakako prijaviti izgradnju dječjeg vrtića. Najveći iznos koji možemo prijaviti je 1 milijun eura, a postotak sufinanciranja je između 80 % i 100 %. To je svakako vijest koja nas raduje, jer ćemo na taj način pokušati povratiti veći dio novca uloženog u gradnju dječjeg vrtića iz sredstava kredita – započeo je načelnik.

Uz spomenuti dječji vrtić, a većim dijelom iz sredstava kreditnog zaduženja, kreću u izgradnju pješačko-biciklističke staze u Vinogradskoj ulici u Koprivničkom Ivancu, preko naselja Goričko, pa sve do naselja Kunovec.

– Ukupna procijenjena vrijednost spomenutog projekta iznosi 3 milijuna kuna, od čega se 2 milijuna kuna namjerava financirati iz sredstava kredita, a 1 milijun kuna iz vlastitih sredstava. Navedeni projekt uključuje izgradnju pješačko-biciklističke staze, postavljanje betonskih stupova javne rasvjete na cijelom potezu te postavljanje LED rasvjetnih tijela – rekao je Vrabelj.

Foto: Dominik Smolak

Spomenuo je izgradnju nogostupa na dijelu ulice Matije Gupca, realizaciju projekta izgradnje malonogometnog igrališta s rekonstrukcijom popratnih postojećih prostorija. Za dva projekta (staze Vinogradska ulica i ulica Matije Gupca) raspisana javna nabava za odabir izvođača radova.

– Rekonstrukcija postojećeg objekta nikako ne znači da odustajemo od svojeg predizbornog obećanja o pokretanju postupka izgradnje novog sportskog objekta u Koprivničkom Ivancu. Ove nam je godine u planu izrada dokumentacije, a iduće godine planiramo krenuti s izgradnjom. Projekte je potrebno provoditi, staze i dječji vrtić izgraditi te pametno rasporediti financijska sredstva koja su nam na raspolaganju kako ni u jednom trenutku ne bismo doveli u pitanje opstojnost općinskog proračuna – istaknuo je.

Cilj je, napokon, dovršiti izradu IV. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Koprivnički Ivanec kako bi mogli izraditi potrebnu projektnu dokumentaciju i ishoditi Građevinsku dozvolu za proširenje društvenog doma u naselju Botinovec. Još ove godine namjeravaju izdvojiti određena sredstva za daljnje uređenje sportskog objekta kod nogometnog igrališta u Botinovcu. U naselju Kunovec namjeravaju pokrenuti izradu dokumentacije za proširenje parkirališta kod groblja, ali i izradu dokumentacije za asfaltiranje postojećeg parkirališta kod nogometnog igrališta, zatim s predstavnicima ŠRK Patuljan utvrditi planove i program za daljnji razvoj postojećeg ribnjaka u naselju Pustakovec. U naselju Goričko planiraju izgraditi pješačko-biciklističke staze do naselja Kunovec koji uključuje i postavljanje stupova javne rasvjete na mjestima gdje ih nije bilo.

Foto: Dominik Smolak

– Već radimo i planove za naredne godine koji uključuju dovršetak rekonstrukcije društvenog doma, postavljanje autobusne nadstrešnice te oživljavanje objekta na nogometnom igralištu, ali i samog igrališta. U Koprivničkom Ivancu je započeta rekonstrukcija društvenog doma, s kojom namjeravamo nastaviti i dalje. U prvom redu, čekamo dovršetak izrade projektno-tehničke dokumentacije za zamjenu krovišta te za izgradnju novog sanitarnog čvora, a uskoro će biti i dovršen postupak parcelacije katastarske čestice koju namjeravamo putem Javnog natječaja staviti na prodaju u svrhu izgradnje nove trgovine mješovitom robom – opisao je načelnik Zoran Vrabelj koji vjeruje kako će uspješno odraditi sve zacrtane ciljeve te opravdati povjerenje na izborima.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić prilikom svečanosti svima je čestitao na svemu dobrome i novome što je učinjeno.

Foto: Dominik Smolak

U ime svih načelnika obratio se načelnik Gole Stjepan Milinković koji je bio pun pohvala za vodstvo općine Koprivnički Ivanec i njihovu viziju razvoja.

– Ovo je sredina koja brine o svojim vrijednostima, koja je srce našega domoljublja. Obvezni smo brinuti od najmanjh do najstarijih, poštovati sve, a to možemo zajedništvom i prijateljstvom – poručio je Milinković.

Župan Darko Koren je zahvalio svima na suradnji. Kazao je da se općina gospodarski razvija, no važan je i društveni segment.

Foto: Dominik Smolak

– Na tragu inicijative i s bivšim načelnikom, obećali smo gradnju nove škole u Koprivničkom Ivancu. To je jedan od 11 projekata koji je u našem investicijskom ciklusu na vrlo visokom mjestu i uvjeren sam da ćemo to u narednom mandatu realizirati. Mi smo partneri i prijatelji općine i garancija da ćemo zajedno realizirati naše planove. Siguran sam da ćemo zatomiti antagonizme i staviti glave skupa koliko je to moguće i činiti dobro za općinu Koprivnički Ivanec – poručio je župan.

Nakon svečane sjednice i večere, mještani i gosti palit će krijes uživati na zabavi uz glazbu i ples.

Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
čitam...