OŠ Braća Radić Koprivnica

FOTO-VIDEO: Luka Nižetić kuhao na Podravkinom Zdravom odmoru

16:00h
0

‘Djeca su naše blago i budućnost, a mi kao prehrambena industrija imamo znanje i kompetencije da se uključimo, a ujedno i brinemo o svojim potrošačima i najmlađima. Krenuli smo zahvaljujući entuzijazmu Podravkine nutricionistkinje Davorke Gajari’ istaknula je Dunja Milošić Odobašić, voditeljica projekta.

Luka Nižetić, pjevač i vrsni kuhar danas, u srijedu, sudjelovao je na Spikaonici o zdravoj prehrani u koprivničkoj osnovnoj školi Braća Radić koja se priključila projektu Zdravi odmor kojeg provodi Podravka uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

– Naša škola priprema zdrave jelovnike uz pomoć Podravkinih stručnjaka i nutricionista. Broj djece koja koriste školsku kuhinju se povećava i danas kuhamo 580 obroka dnevno – istaknuo je ravnatelj škole Krešo Grgac.

Dunja Milošić Odobašić, voditeljica projekta objasnila je kako školska prehrana nije na zadovoljavajućoj razini i da je cilj na ovaj način promovirati zdravu prehranu i zdrave školske obroke.

Dunja Milošić Odobašić // Foto: Matija Gudlin
Dunja Milošić Odobašić // Foto: Matija Gudlin

– Djeca su naše blago i budućnost, a mi kao prehrambena industrija imamo znanje i kompetencije da se uključimo, a ujedno i brinemo o svojim potrošačima i najmlađima. Krenuli smo zahvaljujući entuzijazmu Podravkine nutricionistkinje Davorke Gajari. Povezali smo odjel marketinga i sektor razvoja senzorike i nutricionizma i odlučili provesti projekt na razini cijele države i to putem internetske stranice projekta i Spikaonice kojima želimo privući što više škola da se uključe – istaknula je i dodala da im je cilj obići sve hrvatske regije.

Svoje znanje o zdravoj prehrani učenici zagrebačke škole Zapruđe i koprivničke Braća Radić su, uz Nižetića i D. Gajari, demonstrirali u žustroj debati.

Spikaonica // Foto: Matija Gudlin
Spikaonica // Foto: Matija Gudlin

Lucija, Leonarda i Marko iz Zagreba zagovarali su tezu da se zdravim obrocima u školi neće nužno promijeniti prehrambene navike učenika jer sve dolazi od roditelja i obitelji. Tvrdili su da ono što se nauči u ranom djetinjstvu ostaje za cijeli život. S druge strane, Koprivničanci Karlo, Lorena i Anet tvrdili su da svako dijete ima pravo na zdravi obrok u školi i da će oni educirati svoje roditelje o zdravoj prehrani.

– Škola je mjesto učenja i djeca u njoj provode najveći dio svoga vremena. Važno je da ih educiramo o zdravoj prehrani i da im pokažemo da je dobro hraniti se zdravo jer sve boleštine dolaze iz nezdravog načina života koji uključuje i lošu prehranu – istaknuo je Nižetić.

Objasnio je da djeca zelenjavu doživljavaju kao nešto strašno, a najgori neprijatelj im je brokula.

– Djecu je teško uvjeriti i zato im na zanimljiv i zbavan način pokušavamo objasniti da ne moramo jesti sirovu ili kuhanu bezukusnu brokulu već da od nje možemo napraviti nešto fino poput zdrave pizze. Bitno je približiti im načine na koje se zdrava hrana može pripremiti – dodao je.

I D. Gajari zaključila je da je važno razgovarati o zdravoj i pravilnoj prehrani i poručila djeci da moraju pozitivno djelovati jedni na druge i međusobno se poticati na isprobavanje zdrave hrane.

Brojni učenici koji su pozorno slušali zanimljivu i napetu debatu složili su se s afirmacijskom skupinom i pokazali da su shvatili važnost pravilne prehrane, iako je bilo želja da se u njihovoj školskoj kuhinji na meniju nađu palačinke, krvavice i grah s kobasicama.

Nakon zanimljive rasprave, dobrih argumenata i pitanja, Nižetić je sa svojim malim pomoćnicima Eugenom i Sarom i uz pomoć Zlatka Sedlanića, Podravkinog promotora kulinarstva, pripremio zdravu poslasticu – rižoto s puretinom i paprikama.

– Mi smo kompanija sa srcem i želimo djeci u školi pružiti nešto što ne mogu dobiti kod kuće jer roditelji najčešće nemaju vremena zbog svojih poslova i obaveza – zaključio je Sedlanić.

čitam...