PRVA ŽENA NA ČELU KOMPANIJE

FOTO/VIDEO Martina Dalić pred Podravkom: Velika mi je čast voditi kompaniju ovakve dimenzije, cilj su rast i razvoj. Hvala NO-u, Vladi i premijeru Plenkoviću

Danima se govorilo o potencijalnim kandidatima. Među njima bili su predsjednik HGK Luka Burilović, čelni čovjek Cromarisa Goran Markulin i sadašnji član Uprave Podravke za financije Davor Doko. No, ono o čemu se danima pričalo, posebice jučer, upravo je dobilo svoju potvrdu. 

14:42h
0
Inicijalno obraćanje Martine Dalić, nove predsjednice uprave Podravke
Foto: Ivan Balija

U Upravnoj zgradi Podravke, u Starčevićevoj ulici u Koprivnici, u 13 sati započeo je, a maloprije završio sastanak Nadzornog odbora kompanije na kojemu je odlučeno tko će naslijediti prerano preminulog predsjednika Marina Pucara.


Danima se govorilo o potencijalnim kandidatima. Među njima bili su predsjednik HGK Luka Burilović, čelni čovjek Cromarisa Goran Markulin i sadašnji član Uprave Podravke za financije Davor Doko. No, ono što se najavljivalo, upravo je dobilo svoju potvrdu.

Martina Dalić, bivša potpredsjednica prve Vlade premijera Andreja Plenkovića te ministrica gospodarstva u istoj, nova je predsjednica Uprave Podravke! Podsjetimo, bila je, u konačnici, i jedina kandidatkinja za ovu poziciju. Na sastanak Nadzornog odbora, pisali smo, stigla je u Nissan Jukeu.

– Nadzorni odbor Podravke donio je jednoglasnu odluku, a na prijedlog dioničara o imenovanju nove predsjednice Podravke. Kompanija se nalazi u trenutku kada se razvija novi petogodišnji strateški plan koji zahtjeva jačanje kompanije, rast kompanije na novim tržištima i tehnološku obnovu – rečeno je uvodno od strane predsjednika Nadzornog odbora Želimir Vukina koji je uz Vedrana Šimunovića s Martinom Dalić izašao iz Podravkine sedmerokatnice.

Obratila se, potom, i Martina Dalić.

Inicijalno obraćanje Martine Dalić, nove predsjednice uprave Podravke
Vedran Šimunović, Martina Dalić i Želimir Vukina // Foto: Ivan Balija
Postavljeno joj je pitanje o aferi Borg.

– Velika mi je čast što sam imenovana. Podravka je regionalna, koprivnička kompanija. Iznimna mi je čast voditi kompaniju ovakve dimenzije. To je velika odgovornost. Razgovarala sam sa svim dioničarima koji su mi potvrdili da je zajednički cilj rast i razvoj Podravke. Vjerujem da to odgovara očekivanjima Podravkaša, poslovnih partnera. Veselim se radu s mojim timom, radnicima Podravke. Nadam se da će mi pomoći u ostvarivanju cilja koji pred nas stavljaju dioničari. Želim se zahvaliti Nadzornome odbore, Vladi RH, na iskazanom povjerenju. I premijeru Plenkoviću – izrekla je, između ostaloga, M. Dalić.

Postavljeno joj je pitanje kako je tekao proces dolaska na čelo kompanije.

– U ovome trenutku Podravku vidim kao kompaniju s još jačim izvozom, koja koristi nove tehnologije. Podravka je na određeni način sinonim inovativnosti. Željela bih da taj njezin inovativni duh bude snažno izražen kroz razvoj proizvoda. Ovo je vrijeme u kojemu puno govorimo o zelenim investicijama, očuvanju i zaštiti okoliša. Veliku energiju uložit ću da Podravka bude predvodnik u tim segmentima, jedna od hrvatskih kompanija koja će koristiti prednosti koje nam stoje na raspolaganju iz europskih fondova. Željela bih usku povezanost s poljoprivredom. Nastojat ćemo povećavati udio hrvatskih proizvoda. Najveća vrijednost Podravke su ljudi, nitko ništa ne može sam. Marljivost, predanost Podravkaša temeljna je energija koja će meni i suradnicima omogućiti otvaranje razvojnog puta Podravke – odgovorila je.

Inicijalno obraćanje Martine Dalić, nove predsjednice uprave Podravke
Foto: Ivan Balija

– Mogu reći da mi je osobno drago što je moj prijedlog iskazao najveći pojedinačni dioničar – Vlada RH. Ne mogu komentirati proces mog dolaska u Podravku.Za mene to predstavlja dodatnu odgovornost. Država puno očekuje od kompanije – nastavila je.

Upitali su je, također, o aferi Borg zbog koje je, podsjetimo, otišla s mjesta potpredsjednice Vlade. Na to je M. Dalić upitala što se podrazumijeva pod aferom Borg.

– Objasnila sam razloge i pri njima još stojim. I na ovome mjestu mogu iskazati veliko zadovoljstvo što je proces uspio, što je poslovanje Agrokora uspjelo. Država ni proračun nisu snosili posljedice, čije sam boje branila. Posao koji je u Agrokoru obavljen, koji sam u velikoj mjeri vodila, predstavlja veliko iskustvo i referencu za ovaj posao. To je ekonomski proces koji je uspio, njime smo pokazali kako se možemo nositi s velikim ekonomskim problemima – riječi su M. Dalić.

Inicijalno obraćanje Martine Dalić, nove predsjednice uprave Podravke
Foto: Ivan Balija
“Planiram u vrijeme radnih dana boraviti u Koprivnici.”

Svjesna je, nastavila je, važnosti koju Podravka ima za naš kraj.

– Planiram u vrijeme radnih dana boraviti u Koprivnici, cijeli dan, živjeti u Koprivnici tijekom tjedna kako bih ubrzala upoznavanje kompanije, ljudi, lokalnih odnosa – najavila je.

– Temeljem Statuta Podravke moj se mandat nastavlja na mandat pokojnog gospodina Pucara. Mandat traje do veljače iduće godine. Moji prvi potezi, što ću prvo raditi, bit će upoznavanje suradnika i kompanije, susret s predstavnikom radnika, i to više sastanaka. U tijeku je priprema novog srednjoročnog strateškog plana. Dolazim s ciljem dovršetka procesa koje moramo dovršiti. Razmišljanja o rekonstrukciji Uprave nisu samo moja. Trenutno o tome ne razmišljam. Razmišljam kako u što kraćem roku vratiti dinamiku, nadoknaditi dok se čekao izbor novog predsjednika Uprave – kazala je.

– Kompanija će komunicirati, dostaviti moj životopis. Kada ga pogledate, donesite svoj sud. Podravka je, barem ja mislim, prevažna za Hrvatsku, ovaj kraj i Koprivnicu da bi ijednom dioničaru palo na pamet razmišljati na taj način. Takva su razmišljanja potpuno promašena – odgovorila je na posljednje novinarsko pitanje, a koje je glasilo kako je njezin dolazak na čelo Podravke političko uhljebljivanje.

čitam...