Pisanice od srca

FOTO/VIDEO Mnoštvo prelijepih pisanica krasi koprivnički trg, Zlatko Štrfiček: U Rimu, Parizu i Bratislavi ljudi ih obožavaju, ovo je velika promocija naive

Pisanice od srca, projekt županijske Turističke zajednice s potporom Koprivničko-križevačke županije, namijenjen je promociji i popularizaciji tradicionalne umjetnosti, a velike pisanice bogato ukrašene prizorima iz podravskog života idealne su za to.

13:28h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Prelijepe pisanice s motivima naivne umjetnosti 11. godinu zaredom u doba Uskrsa krase glavni koprivnički trg.

Pisanice od srca, projekt županijske Turističke zajednice s potporom Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, namijenjen je promociji i popularizaciji tradicionalne umjetnosti, a velike pisanice bogato ukrašene prizorima iz podravskog života idealne su za to.

– Na ovaj način promoviramo naivnu umjetnost, po kojoj je naša županija i poznata. Posjetitelji će ove godine na Zrinskom trgu moći uživati u čak 13 velikih pisanica i devet manjih. Isto tako, uz potporu Hrvatske turističke zajednice, naše pisanice će krasiti trgove europskih gradova Brna, Bratislave, a jedna će biti poklonjena Csurgu u Mađarskoj – rekla je pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev.

Foto: Matija Gudlin
Zlatko Štrfiček // Foto: Matija Gudlin

I ove godine osam je umjetnika sudjelovalo u izradi pisanica, a jedan od njih je i dobro poznati Zlatko Štrfiček.

– Svaka pisanica oslikana je u maniri naivne umjetnosti, no na svakoj je isto tako nekoliko detalja iz destinacije na koju ona putuje. Veliko zadovoljstvo i ponos nam je sudjelovati u ovome već 11 godina jer je ovo velika promocija županije, grada Koprivnice, ali i Hlebinske škole umjetnosti. Što se tiče nas starijih umjetnika, mi smo boravili i u velikim centrima umjetnosti kao što su Rim, Pariz, Bratislava, i tamo smo upoznavali mnoge ljude kojima je ovaj način slikanja primamljiv i vesele se svakoj našoj pisanici. Kada smo u Rimu radili za Papu, došlo je mnogo japanskih i kineskih turista i bili su oduševljeni – prisjetio se Štrfiček.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić istaknuo je kako ova izložba i projekt mnogo znači za cijeli kraj.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Ovo je spoj promicanja tradicije, kulture i naive u sklopu velikog brenda, ali i Koprivničko-križevačke županije. Svake godine imamo i sve više gostiju u Koprivnici koji dolaze zbog pisanica, a sve je to jedna velika promocija ovog kraja – rekao je Ljubić.

Na službenom otvorenju bili su i gradonačelnik Mišel Jakšić, njegovi suradnici iz Gradske uprave, kao i mnogi političari, uglednici, građani, vrtićarci i svi ostali znatiželjnici.

Ovogodišnje pisanice postale su dio sve veće kolekcije koja već sada broji više od 90 pisanica oslikanih kroz godine. Izložba na Zrinskom trgu otvorena je do 27. ožujka, nakon čega svaka pisanica ima svoju destinaciju na koju putuje.

Prelijepe pisanice krase koprivnički trg

Posted by Epodravina.hr on Freitag, 9. März 2018

 

Dobra zabava s pisanicama od srca 🙂

Posted by Epodravina.hr on Freitag, 9. März 2018

 

čitam...