SHARE MUSIC

FOTO/VIDEO Na Prvom glasu, natjecanju na kojem je davno pobjeđivala Vanna, danas se predstavilo 15 talentiranih pjevača

hrvatski sudionici dobili zadatak naučiti mađarsku pjesmu Tavaszi szél vizet áraszt, a mađarski sudionici pjesmu Čula jesam.

13:47h
0
Foto: Sonja Badalić

Danas je u koprivničkom Domu mladih održano muzičko natjecanje Prvi glas (First voice) koje je ujedno bila i posljednja aktivnost u sklopu projekta Share music, koji su zajedničkim snagama 16 mjeseci provodili učenici iz mađarskog Heviza i Koprivnice. U današnjoj aktivnosti, odnosno natjecanju, sudjelovalo je 15 učenika.

Aktivnost je zbog pandemije koronavirusa realizirana na specifičan tzv. hibridan način. Naime, sudionici iz Koprivnice sudjelovali su uživo na natjecanju, a istovremeno su se povezali s mađarskim sudionicima putem Zoom platforme.

Osnovna ideja natjecanja Prvi glas je nadarenoj djeci i mladim ljudima iz područja pjevanja, djeci zaljubljenoj u pjesmu i pjevanje, pružiti priliku da pokažu svoje talente, da se povežu uz glazbu, ali i da osjete natjecateljski duh.

Darija Kivač, bila je u projektu angažirana kao voditelj pjevanja, i od kolovoza do danas radila je s osam koprivničkih učenika.

– Uvježbavali smo njihove pjesme imali zajedničke probe na kojima smo pak uvježbavali tradicijske mađarske pjesme, a kolege iz Mađarske našu hrvatsku. Poanta projekta je da nas glazba spaja, da se putem nje bolje upoznajemo, učimo o Mađarima, njihovim pjesmama, oni o našima, da pratimo međusobno naše nastupe i bodrimo se – pojasnila je.

Darija Kivač, glazbena voditeljica // Foto: Sonja Badalić

Samom natjecanju prethodile su pripreme u trajanju od mjesec dana, a svaki partner organizirao je u svom gradu vježbe pjevanja za sudionike natjecanja uz vodstvo profesionalnog pjevača. Svaki sudionik otpjevao je pred stručnim žirijem jednu pjesmu na engleskom, hrvatskom ili mađarskom jeziku, a pobjednik i sudionici natjecanja prigodno su nagrađeni.

Tijekom priprema za natjecanje hrvatski i mađarski sudionici imali su zadatak upoznati čari i raznolikost hrvatskog i mađarskog jezika putem glazbe. Tako su hrvatski sudionici dobili zadatak naučiti mađarsku pjesmu Tavaszi szél vizet áraszt, a mađarski sudionici pjesmu Čula jesam.

Organizator natjecanja je Grad Koprivnica, a partner na projektu je Grad Hévíz.

Uoči natjecanja sudionicima obratila se zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž koja im je poželjela puno sreće te dodala kako je pobjednica upravo ovakvog natjecanja pred nekoliko desetljeća bila Vanna te dodala kako je moguće da upravo netko od današnjih pjevača nastavi njenim stopama i sagradi uspješnu glazbenu karijeru.

Projekt, kao i događaj, financira se uz pomoć Europske unije, INTERREG V- A Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. i službeno završava u veljači 2022. godine.