LIJEPO, HRVATSKO DRVO

FOTO/VIDEO Nova stabla krasit će OŠ A. N. Gostovinski, Jakšić: Kada će botanički vrt biti u punini? Vjerojatno nikad, stalno ćemo ga nadopunjavati

Kao što je vidljivo na fotografijama, osnovnoškolci ANG-a sudjelovali su u današnjoj sadnji stabala, lipi koja će, kazali su nam, izrasti u visinu od 10-12 metara te biti širine pet metara.

11:17h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Stara stabla lipe ispred Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski u Koprivnici izvađena su zbog bolesti. No, na njihovo mjesto stižu nova. Danas je, povodom toga, održan medijski događaj kojim je popraćena sadnja novih stabala lipe koja će odsad krasiti pročelje koprivničke škole.

– Stara stabla srušili smo jer su bila bolesna i od agresivne vrste koja se rasijala posvuda. Dobro je što smo ih uklonili. Lijepo je što su djeca vidjela kako se sadi novo drvo kada se staro sruši. Posadit ćemo naše lipe, hrvatsko, staroslavensko lijepo drvo. Riječ je o posebnoj, sitnolisnoj vrsti, lijepo će mirisati. Svojom veličinom uklopit će se ispred škole, neće zakloniti, neće svojim gabaritima nadrasti prostor – kazala je ravnateljica škole Gordana Gazdić Buhanec.

Podsjetimo, prije par dana održan je sastanak čija je tema bila izgradnja botaničkog vrta u Koprivnici kojemu su, uz ravnateljicu, prisustvovali gradonačelnik Mišel Jakšić, pročelnik konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milan Pezelj i ovlaštena krajobrazna arhitektica s Agronomskog fakulteta u Zagrebu Ivan Rechner Dika. Gradsko vodstvo objasnilo je kako će služiti za edukaciju i rekreaciju te se prostirati između škola i Domoljuba. Planiraju, također, izgraditi paviljon za prirodu, biologiju i geografiju, a svoje će mjesto, kažu, pronaći i prostor za razne glazbene i kulturne manifestacije.

Foto: Ivan Balija
Gordana Gazdić-Buhanec // Foto: Ivan Balija

– Imamo sredstva koja smo kao škola zaradili raznim projekta za projektnu dokumentaciju. Nakon toga ići ćemo na fondove, a nešto imamo i planirano za iduću godinu. No, to sigurno nije dovoljno. Najveća stavka bit će, eventualno, ograda koju konzervatori nisu skloni staviti, ali bismo je postavili zbog devastacije i otuđivanja. Biljke ćemo pokušati dobiti od botaničkih vrtova. Pitanje je kakav ćemo koncept napraviti. Vrt će sigurno biti konceptualni, kako bi imao priču, kako bi djeca u njemu naučila te se odlično osjećala u njemu – dodala je G. Gazdić Buhanec, izrazivši nadu kako će botanički vrt doći sljedeće godine.

Kao što je vidljivo na fotografijama, osnovnoškolci ANG-a sudjelovali su u današnjoj sadnji stabala, lipi koja će, kazali su nam, izrasti u visinu od 10-12 metara te biti širine pet metara. Pridružio im se koprivnički gradonačelnik Jakšić.

Foto: Ivan Balija
Gordana Gazdić-Buhanec i Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

– Hvala ravnateljici i suradnicima te učenicima koji idu u školu što su potaknuli inicijativu cjelovitijeg i strukturiranijeg uređenja okoliša škole koja nam puno znači. Svojom zgradom i okolišom daje pečat cijelome gradu. Ovdje će se posaditi nove lipe umjesto agresivnog drveća koje smo imali. Isto tako, ovih dana potpisali smo ugovore i pokrenuli projektiranje budućeg malog botaničkog parka. Doista lijepa priča, kao što se spremaju izmjene staza i svega što imamo oko škole – rekao je Jakšić, potom odgovorivši na pitanje o trenutku u kojemu bi botanički vrt mogao biti završen.

– Sve što možemo pokrenut ćemo ovoga ljeta. A kada će biti u punini? Vjerojatno nikada jer će se uvijek nešto nadosađivati – izjavio je gradonačelnik.

čitam...