Svečana sjednica

FOTO/VIDEO Općina Kalinovac slavi svoje dane uz brojne sadržaje, načelnik Zvonar: Brinemo i za stare i mlade, gradit ćemo novi vrtić, nabavili smo vrijedno vozilo za održavanje javnih površina čime dižemo kvalitetu života

Općine Kalinovac ne bi bilo bez ljudi, a svi oni su zaslužni za razne događaje koje smo imali u protekloj godini, rekao je načelnik.

07:00h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Općina Kalinovac svečano je proslavila svoj dan. Svečana sjednica općinskog vijeća, okupljanje i druženje održali su se u prekrasnom novoređenom prostoru Društvenog doma Kalinovac, koji je ovom prigodom i svečano otvoren od ruke načelnika Zvonara i dožupana Sobote.

Posebni gosti stigli su iz Podstrane, Bogdanovaca u Makedoniji i Balatonboglara iz Mađarske. Načelnici ovih triju općina svojim prisutstvom uveličali su svečanu proslavu te općini Kalinovac poželjeli sve najbolje.

Načelnik Danijel Zvonar iskoristio je ovu priliku da se osvrne na poteze u dosadašnjoj godini, pa je tako podsjetio da se općina Kalinovac brine i nastavlja brinuti o potrebama i problemima svojih stanovnika, a uredno brine o mladima, starima, bolesnima i socijalno ugroženima.

Foto: Jurica Karan
Načelnik Danijel Zvonar // Foto: Jurica Karan

– Ulagali smo u naše mlade, učenike, studente, vatrogastvo i razne udruge. Općina sufinancira vrtić s milijun kuna godišnje, vrtić za prvo dijete iznosi 200, za drugo 100 kuna, a za treće i više je besplatan. Za svako novorođeno dijete isplatimo 5000 kuna. Pomažemo u nabavi udžbenika s 200 kuna, prvašići su na prvi dan nastave dobili torbe sa slatkišima, kabanice i majice. Sufinancira se besplatna prehrana u školi, osiguravaju se sredstva za druge izvannastavne aktivnosti. Studenti dobivaju bespovratnu pomoć u iznosu od 400 kuna mjesečno. Starijima i umirovljenicima krajem godine bit će isplaćena jednokratna pomoć – kazao je načelnik općine Kalinovac, nezavisni Danijel Zvonar.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Dodao je kako su svi oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa koji se plaća prilikom gradnje, rekonstrukcije i legalizacije objekta. Nabavljeno je i novo vozilo za održavanje javnih površina na području općine, a koje pridonosi podizanju kvalitete života u Kalinovcu. Pribavljeni su i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada koji će biti podijeljeni domaćinstvima.

– Prijašnji projekt za izgradnju novog dječjeg vrtića nije prošao, tako da je prijavljen novi, onaj za manji vrtić. Njega će moći pohađati tri odgojno-obrazovne skupine djece (54 djece), jaslička grupa od dvanaestero dječice i dvije vrtićke grupe od 20, odnosno 22 djece. Ukupna vrijednost vrtića je nešto malo više od 8 milijuna kuna – kazao je čelni čovjek općine Kalinovac.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Općina Kalinovac prijavila je ove godine projekt Brižne žene Podravske na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda pod nazivom Zaželi, a provedba projekta krenula je 28. rujna ove godine potpisom ugovora u trajanju od 30 mjeseci. Projekt je od velikog značaja jer se njime zapošljava 18 žena na 2 godine.

– Općine Kalinovac ne bi bilo bez ljudi, a svi oni su zaslužni za razne događaje koje smo imali u protekloj godini. Neki od njih su Advent u Kalnovcu, koncert u spomen pokojnog Tomislava Franjića, Noć muzeja, Tamburaška smotra tamburaških orkestara i mladih glazbenih sastava, Ivanje v Kalnovcu, Dani otvorenih vrata udruga, Leto v Kalnovcu i mnoge druge. Svi mi zajedno imamo cilj da općina Kalinovac bude što bolja, da bude mjesto u kojem će svima biti pruženi jednaki uvjeti za život, općina iz koje mladi neće odlaziti u potrazi za nečim boljim – zaključio je Danijel Zvonar i čestitao imendan svima koji nose ime Luka.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Nastupio je glazbeni sastav Gorbonuk iz Kloštra Podravskog, kao i mladi Martin Miklić, domaći Kalnovčan koji je izveo pjesmu Muzej, s kojom je nastupio i na ovogodišnjem Kukuričeku.

Dani općine počeli su 18. listopada na dan kada se obilježava Lukovo, a u Kalinovcu je sve počelo svečanom misom u 11 sati, te predstavljanjem knjige Sunčice Orešić, točnije bajke Joha i vilenjaci. Nakon svečane sjednice, udruga Kalnovčice imaju otvorena vrata, a u subotu će se prezentirati novi radni stroj koji je spomenuo načelnik.

Subota je ujedno i glavni dan obilježavanja Dana općine, pripremljen je Sajam domaćih proizvoda i obrtnika, te Folklorna večer, dok će uvečer uz Franju Barića nastupiti i TS Mjesečina.

Nedjelju će kratiti uz gađanje glinienih golubova, revijalne rukometne utakmice i Međunarodnu izložbu rakije, pripravaka od rakije i octa. Kulturno će se Kalinovčani uzdići u nedjelju navečer kada je na rasporedu predstava Svoga tela gospodar koju će izvesti OSS Buševac u općinskom društvenom domu. Sve će se zatvoriti u petak 26. listopada predstavom More u lavoru u izvedbi male dramske sekcije KU Tomislav Franjić.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Kako to obično biva, svečanu sjednicu su uveličala mnoga poznata lica iz naše županije. Tako su tu u prvim redovima bili saborski zastupnici Branko Hrg, Damir Felak i Mladen Mađer, kao i čelni ljudi okolnih gradova i općina poput Hrvoja Jančija, Vjekoslava Maletića, Zdravka Ivančana, Mirka Peroka, Petra Dombaja i mnogih drugih. Svečanosti je prisustvovao i dožupan Ratimir Ljubić, kao i ranije spomenuti Kalinovčan Darko Sobota.

Stigao je i Mladen Kešer, šef županijskog SDP-a, ali i Ivan Sabolić, načelnik općine Legrad. Bili su tu i mnogi gospodarstvenici i poduzetnici, a stigla je i predsjednica koprivničkog Općinskog suda Marija Grgešić, kao i Verica Rupčić.

Svečana sjednica općine Kalinovac

Gepostet von Epodravina.hr am Freitag, 19. Oktober 2018

čitam...