rezala se velika torta

FOTO/VIDEO Općina Virje grabi naprijed i postaje jedno od najpoželjnijih mjesta za život u županiji, Mirko Perok: Programima potičemo i druge, a iduće godine planiramo projekte vrijedne 25 milijuna

Općinski načelnik Mirko Perok naglasio je i da danas Općina slavi i 25 godina od osnutka  općine koja je kroz protekle razdoblje zaista napredovala u svim segmentima života. Osvrnuo se na zasluge hrvatskih branitelja koji su svojom žrtvom za domovinu omogućili da danas imamo slobodnu, samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

18:25h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Općina Virje je bogatim programom obilježila blagdan svetog Martina, zaštitnika župe i općine i proslavila 25. obljetnicu svojeg postojanja kroz Martinjske dane Općine Virje od 3. do 11. studenog.

Danas je glavni događaj bio svečana sjednica Općine Virje održana u društvenom domu, iako je sve krenulo već od 9 sati kada je centrom krenula svečana povorka svih udruga koje djeluju na području Općine.

U 10 sati počela je sveta misa u župi sv. Martina koju je predvodio prečasni Mirko Horvatić, prijenos je bio i na Prvom programu HRT-a, a po završetku mise ispred crkve svečano je prerezana velika torta koju je sponzorirala Podravka. Tortu je narezao i mještanima podijelio njihov načelnik Mirko Perok.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Svečana sjednica privukla je mnoga poznata i uvažena lica naše županije, kao što su saborski zastupnici Željko Lacković, Damir Felak, Branko Hrg i župan Darko Koren kojem su društvo pravili njegov zamjenik Darko Sobota i Željko Pintar, predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije. Bili su tu i čelni ljudi susjednih općina poput Hrvoja Jančija, Vjekoslava Maletića, Stjepana Milinkovića, Božice Trnski i drugi načelnici susjednih općina, a stigla je i Ljiljana Šapina, članica Uprave Podravke, načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac, te mnogi drugi poduzetnici i gospodarstvenici.

Načelnik Mirko Perok pobrojao je aktivnosti i brojne projekte općine koji su u realizaciji ili u pripremi te je naglasio kako svi mogu biti zadovoljni izvršenjem proračuna i provedenim projektima. Načelnik se osvrnuo i na socijalnu osjetljivost općine koja provodi razne programe s ciljem pomoći žiteljima od rođenja pa sve do treće životne dobi.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

– Povećana je naknada za novorođenčad na 3000,00 kuna, Općina financira vrtić, financijski pomaže osnovnoj školi, osigurava besplatne bilježnice za sve učenike, sufinancira prijevoz za srednjoškolce, kreditira đake i studente, sufinancira rad glazbene škole, zajedno sa županijom provodi program geronto domaćica, financira  karitas, te na prijedlog socijalnog vijeća odobrava jednokratne pomoći za potrebite – rekao je Mirko Perok.

Općinski načelnik posebno je naglasio program za mlade obitelji koji u svojim mjerama sadrži potpore kod kupnje kuća ili stanova, gradilišta, uređenje ili proširenje stambenog prostora te besplatno priključenje na komunalnu infrastrukturu. U proteklom periodu kroz program potporu je ostvarilo 36 obitelji, a osim toga, program za mlade obitelji bio je poticaj i drugim sredinama da osmisle slične programe.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

– U tijeku je projekt  Zaželi – Program zapošljavanja žena u Općini Virje pod nazivom Zaželi – provedi! Ukupna vrijednost projekta je 1.336.345,77 kuna, a financiran je u potpunosti sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Općina Virje je prva u županiji kojoj je ovaj projekt odobren još u svibnju ove godine. U okviru projekta, devet žena trenutno prolazi edukaciju za njegovateljice starijih osoba i osoba kojima je potrebna pomoć a od 1. prosinca će početi s radom i pružati pomoć u kući 45 korisnika s područja cijele općine na vrijeme od dvije godine – kazao je čelni čovjek Općine Virje.

Svi ovi programi konkretne su demografske mjere za ostanak virovskih žitelja u općini Virje. Financijske mogućnosti realizacije nekih projekata preko EU fondova otvaraju mogućnost da se u narednom periodu znatno proširi broj mjera i financijski iznos.

– U potpunosti je izgrađena vodoopskrba u svim naseljima općine. U realizaciji je projekt dovršetka kanalizacija u Virju u vrijednosti preko 8 milijuna kuna. Projekt se financira uz potporu Hrvatskih voda, Koprivničko križevačke županije, a samu realizaciju provodi naša zajednička tvrtka Komunalije d.o.o iz Đurđevca. Izgradnja kanalizacije u Šemovcima i Hampovici realizirat će se kroz projekt aglomeracije Đurđevac-Kloštar Podravski-Novigrad-Virje, nadam se u 2020. godine, financirano sredstvima iz fondova EU. Kanalizacija u mjestu Miholjanec, riješiti će se kroz projektiranje odnosno izgradnju zasebnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – spomenuo je Perok.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Rekonstruira se plinska mreža u Virju, u realizaciji je i projekt sufinanciran iz sredstava Europske unije, projekt uređenja ulica Lugarićeva i Gundulićeva sa izgradnjom kružnog toka. Vrijednost radova je 5 milijuna kuna, sufinancirano od strane EU sa 3,5 milijuna kuna. Radove izvodi tvrtka Bistra d.o.o iz Đurđevca.

U cijelosti je realiziran projekt uređenja ulice Ferde Rusana, izgradnjom pješačkih staza i uređenjem kolnika. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 320.000,00 tisuća kuna. U tijeku je realizacija projekta dovršetak adaptacije društvenog doma u Šemovcima. Dovršena je i kompletnu sanaciju staza u mjesnom parku u Virje i u jednom dijelu stazu u ulici Mitrovica. Realiziran je i projekt nabave fiksne opreme, igrala za dječji vrtić.

Na Mjeru 7.4. u okviru natječaja Ruralnog razvoja, ponovno je prijavljen veliki projekt u vrijednosti 10 milijuna kuna, uređenja stare škole u kulturno – zavičajni centar. Pripremljena je potrebnu projektno tehničku dokumentaciju i građevinska dozvolu za izgradnju reciklažnog dvorišta te je izgradnja kandidirana na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a izgradnja se planira u 2019. godinu. Vrijednost radova iznosi 2,5 milijuna kuna.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Do kraja godine očekuje se građevinska dozvola za izgradnju tržnice, hostela, novog dječjeg igrališta i uređenja Starčevićeve ulice. U pripremi je i tehnička dokumentacija za rekonstrukciju pješačkih staza u ulicama Mitrovica i Novigradska.

Završeni su istražne radove na projektu sanacije odlagališta otpada Hatačanova. Isti je u fazi projektiranja i u pripremi ostale dokumentacije za dobivanje građevinske dozvole vrijednosti oko 400.000 kn financirano iz Fonda za zaštitu okoliša.  Početak sanacije očekuje se u drugoj polovici iduće godine. Vrijednost ovih radova je oko 10 milijuna kuna.

– Ukupna vrijednost svih planiranih projekata za iduću godinu prelazi 25 milijuna kuna, što znači da će Općina biti apsolutno spremna za kandidiranje prema fondovima EU i resornim ministarstvima. Moram pohvaliti i rad općinskih ustanova, Dječjeg vrtića Zrno i Narodne knjižnice koja ove godine slavi 140 godina postojanja, te rad OŠ prof. F. V. Šignjar i Turističke zajednice. Veoma me veseli da imamo velike turističke manifestacije kao što su Virovska prkačijada, međunarodni festival izvornih kolača, prkača, koji svake godine okuplja veliki broj ljubitelja slastica doslovno iz cijelog svijeta – dodao je Perok.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Martinske dane Općine Virje koji svake godine okupljaju brojne goste i posjetitelje. Cilj manifestacije je da općinske brojne udruge pokažu svoje aktivnosti i kreativnost. Tradicionalna šetnja vinskom stazom svake godine okupi mnoštvo posjetitelja, prijatelja prirode i dobre kapljice. Pohvalio je načelnik rad svih udruga koje djeluju u općini, vatrogasce, čuvare i promicatelje kulturne i tradicijske baštine, mnogobrojne športaše i sve ostale, te im zahvalio na svemu što čine za promociju svojih udruga, ali i cijele općine.

Općinski načelnik Mirko Perok naglasio je i da danas Općina slavi i 25 godina od osnutka  općine koja je kroz protekle razdoblje zaista napredovala u svim segmentima života. Osvrnuo se na zasluge hrvatskih branitelja koji su svojom žrtvom za domovinu omogućili da danas imamo slobodnu, samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Također je zahvalio i svim dosadašnjim kolegama načelnicima te svim dosadašnjim i sadašnjim vijećnicima Općine na velikom radu, trudu i zajedništvu.

– Hvala svim resornim ministarstvima koja su sudjelovala u financiranju općinskih projekata, Hrvatskim vodama, Koprivničko Križevačkoj županiji, poslovnim partnerima na odličnoj suradnji u protekloj poslovnoj godini, vijećnicama i vijećnicima te predsjedniku općinskog vijeća g. Mladenu Mesarovu, zamjeniku Davoru Čižmešinkinom na suradnji u zajedništvu za boljitak naše općine – kazao je za kraj svog govora Mirko Perok, a još je zahvalio je i svojim najbližim suradnicima, djelatnicima općine, naročito pročelnici gosp. Kristini Filipović na razumijevanju i predanom radu.

Foto: Jurica Karan
Biljana Španiček i Mirko Perok // Foto: Jurica Karan

Prekrasne dojmove i svoje najljepše želje

Svečana sjednica bila je i prilika da se zaslužnim pojedincima dodijele javna priznanja za promicanje ugleda i razvoj općine na različitim područjima svojeg djelovanja. Zlatne plakete uručene su

1.       na području kulture – Mira Ljubić
2.       na području prosvjete – Đurđica Krčmar Zalar
3.       na području društvenih djelatnosti – Biljana Španiček
4.       na području vatrogastva – Božo Kicivoj
5.       na području vatrogastva – Ženska vatrogasna mladež DVD-a Šemovci
6.        na području poduzetništva – Kokor d.o.o. Miholjanec
7.       na području humanitarnog rada – Mirko Bušić
8.       na području društvenih djelatnosti – Narodna knjižnici Virje.

U glazbenom dijelu protokola sjednice nastupili su solistica Petra Cik i Josip Kapitanić kao pratnja na klaviru te Pjevački zbor HPD-a Ferdo Rusan Virje.

Svečana sjednica općine Virje, nastup HPD Ferdo Rusan

Gepostet von Epodravina.hr am Sonntag, 11. November 2018

čitam...