dan općine

[FOTO/VIDEO] Općina Virje ostvarila financijski rekordnu godinu, a za iduću se planiraju projekti vrijedni 40 milijuna kuna, Perok: Pomažemo svim našim žiteljima

U Virju također redovito potiču gospodarstvo, gospodarstvenike i poljoprivrednike. Ponose se vrtićom Zrno, svojom bogatom poviješću i udrugama, vatrogascima, sportašima.

16:33h
0
Martinjski dani Općine Virje 2019. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Martinjski dani u punom su jeku po cijeloj Hrvatskoj, no jedna općina kao i svake godine sprema posebno slavlje. Martinjski dani dika su i ponos općine Virje, a razlog je taj što Virje svake godine baš tad slavi Dan općine. Virje svake godine raste i napreduje, gradi i obnavlja, a posebno je to vidljivo ove godine.

Svečani program nakon mise krenuo je obilaskom i otvaranjem novog reciklažnog dvorišta. Načelniku Peroku i pročelnici pridružili su se župan Koren i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, kao i razni poslovni partneri općine. Produžili su posjetiti i novi kružni tok i novu tržnicu.

Glavni događaj svakako je bila svečana sjednica u Društvenom domu. Osim već spomenutih župana i predsjednika Županijske skupštine na svečanu sjednicu stigli su i drugi uvaženi gosti. Bili su tu saborski zastupnici Željko Lacković i Damir Felak, gradonačelnik grada Đurđevca Hrvoje Janči, načelnici općina Vjekoslav Maletić, Božica Trnski, Danijel Zvonar, Stjepan Milinković, Zdravko Ivančan, domaća Virovka pročelnica službe ureda župana Melita Ivančić, zatim poznati Podravkaš Zdravko Dimač, ali i uvaženi predstavnici iz Mađarske, iz pobratimske općine Nagybajoma. Također, stigli su i predstavnici MUP-a, načelnik PU Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac i njegov kolega Marijan Slaviček, načelnik PP Đurđevac.

Sjednicu je pripremila i vodila pročelnica Kristina Filipović, a prvu riječ dala je Mladenu Mesarovu, predsjedniku općinskog vijeća. Naglasio je kako su odluke gotovo uvijek usvajane jednoglasno, a zajednički cilj je razvoj svih područja djelovanja, razvoj svih naselja i podizanje kvalitete života.

Pročelnica Kristina Filipović // Foto: Matija Gudlin

Poduži govor zatim je imao načelnik Mirko Perok. Nakon pozdrava istaknuo je kako Općina redovito podmiruje obaveze prema svima, a prošle godine najavljenu financijski rekordnu godinu su i ostvarili. Veći dio sredstava stigao je iz EU fondova, tako je Općina mogla više vlastitih sredstava usmjeriti prema svojim žiteljima.

– Možemo se zasigurno nazvati socijalno osjetljivom općinom jer kroz razne programe i pomoći pomažemo našim žiteljima od rođenja pa sve do starije životne dobi. I nadalje
roditeljima pomažemo s tri tisuće kuna kod rođenja djeteta, financiramo i brinemo se o našem dječjem vrtiću, financijski pomažemo osnovnoj školi, osiguravamo besplatne
bilježnice za sve učenike, sufinanciramo prijevoz za srednjoškolce, kreditiramo đake i studente, sufinanciramo rad umjetničke glazbene škole – rekao je.

– Posebno želim i ove godine spomenuti naš program za mlade obitelji koji u svojim mjerama sadrži nepovratnu financijsku potporu kod kupnje kuća ili stanova, gradilišta,
uređenja ili proširenja stambenog prostora te besplatno priključenje na komunalnu infrastrukturu. Ova mjera postigla je odlične rezultate od njene provedbe prije dvije
godine potpore su koristile 104 obitelji, a vrijednost isplaćene potpore iznosi 1,5 milijuna kuna. Nekoliko obitelji doselilo je u našu općinu iz drugih područja, najnoviji primjer je mlada obitelj koja je doselila iz Sjeverne Irske, kupila kuću u Rakitnici. Veseli nas da je i mnogo mladih obitelji zbog ove mjere ostalo u našoj općini. Program planiramo nastaviti i u idućim godinama, a razmišljamo i proširenju programa. Smatramo da su svi ovi programi i potpore konkretne su demografske mjere za ostanak naših žitelja u našoj Općini – istaknuo je načelnik Perok.

Martinjski dani Općine Virje 2019. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Pomažu i osobama starije životne dobi, ponajviše kroz projekt Zaželi. Zaposleno je devet teže zapošljivih žena koje pomažu starijima u svakodnevnom životu. Tu su i gerontodomaćice. U općini su jako ponosni na uređenje Gundulićeve i Lugarićeve ulice koje su dobile i kružni tok, a vrijednost investicije je oko pet milijuna kuna. Izgrađeno je i reciklažno dvorište vrijedno preko dva milijuna kuna, kao i nova tržnica vrijedna milijun kuna, a dio od 450 tisuća sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja.

– Dovršili smo izgradnju kanalizacije u Virju, u koju je kroz desetak godina gradnje zajedno sa uređajem za pročišćavanje otpadnih voda uloženo preko 50 milijuna kuna.
Uz ove projekte dovršili smo uređenje društvenog doma u Šemovcima i rekonstrukciju sportskih prostorija sportskog parka Virje, te obnovili dio pješačke staze u ulici Mitrovica i uredili plato ispred crkve u Virju – kazao je Mirko Perok.

Za nadolazeće razdoblje Virje ima velike planove. Saniranje odlagališta otpada Hatačanova, rekonstrukcija stare škole točnije dijela koji se odnosi na muzej, u funkciju staviti hostel, kroz Aglomeraciju izgraditi kanalizaciju u Šemovcima i Hampovici, izgradnja spojnog vodovoda Rakitnica – Donje Zdjelice, uređenje trga Prodavić s novim kružnim tokom, uređenje Starčevićeve ulice, energetski obnoviti društveni dom, dom zdravlja i staru općinu, dovršiti nogostup u Mitrovici i Novigradskoj, izgraditi spomenik domovini, urediti Trg Franje Tuđmana i rekonstruirati javnu rasvjetu. To su projekti za koje imaju  valjane dozvole ili su u visokoj fazi dobivanja. Cjelokupni planirani iznos ovih investicija iznosi oko 40 milijuna kuna.

Martinjski dani Općine Virje 2019. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

U Virju također redovito potiču gospodarstvo, gospodarstvenike i poljoprivrednike. Ponose se vrtićom Zrno, svojom bogatom poviješću i udrugama, vatrogascima, sportašima.

Naše glavne manifestacije Martinjski dani i Virovska prkačijada postaju turistički proizvod naše općine kroz koji će biti mogućnosti lokalnim proizvođačima hrane i domaćih proizvoda plasirati svoje proizvode i usluge. U kratko vrijeme Virovska prkačijada pod nazivom prvi Europski festival malih tradicijskih kolača privlači sve veći broj turista. To je zapravo svjetski projekt jer svake godine ugostimo vrsne slastičare iz drugih kontinenata. Očekujte sljedeće godine goste iz Japana – najavio je Perok i zahvalio se svim djelatnicima u općini, svojim suradnicima, Županiji, Vladi, ustanovama i djelatnicima istih, đurđevačkim Komunalijama, resornim ministarstvima, Hrvatskim vodama, Fondu za zaštitu okoliša te na kraju čestitao svim mještanima Dan općine i blagdan njihovog zaštitnika sv. Martina.

U ime gradonačelnika i načelnika općina govorila je Božica Trnski, načelnica općine Hlebine. Čestitala je Dan općine Virje načelniku Peroku i svim mještanima te je istaknula kako se svi oni ponose Virjem koje velikim koracima grabi naprijed. Župan Koren pridružio se čestitkama Božice Trnski i kazao kako je plodonosna suradnja Županije i Virja nešto što ga jako raduje. Saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća grada Đurđevca pohvalio je načelnika kazavši kako svakom mjestu treba čovjek koji će prepoznati priliku i dovući sredstva u općinu, baš kako to radi Mirko Perok. Dodao je kako će u narednom periodu Virje biti dobro povezano sa Zagrebom jer je u planu brza cesta do Bjelovara, odakle će se raditi spojna cesta do Đurđevca koja će prolaziti između Virja i Šemovaca.

Za kulturni program bila je zadužena sjajna mlada pjevačica Petra Cik. Dodijeljena su i javna priznanja. Zlatnu plaketu na području kulture dobila je Ljubica Drvenčić, na području predškolskog odgoja Marija Bušić, zatim ona za vinogradarstvo otišlo je Gordani Matoničkin Čurić dok je Josip Gabaj primio Zlatnu plaketu za ostvarenja na području vatrogastva. Zlatnu plaketu za poljoprivredu dobio je OPG Vladimira Čagrana, onu za učinak na području predškolskog odgoja i obrazovanja primio je Dječji vrtić Zrno odnosno njegova ravnateljica, te posljednju za djelovanje na području kulture i društvenih djelatnosti primilo je Hrvatsko pjevačko društvo Ferdo Rusan povodom 135 godina postojanja.

Martinjski dani Općine Virje 2019. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Slavlje općinskih dana krenulo je još 6. studenog Kajkavskim etnografskim kvizom, dan kasnije održana je Predmartinjska večer kulture, a u petak 8. studenog na ulicama Virja mogli ste vidjeti oldtajmer traktore. Popodne su održane Martinjske igre za djecu dok je predvečer održana misa u crkvi sv. Martina.

Vrijeme nije mazilo Virovce, no to ih nije spriječilo da protekle subote naprave bogat program slavlja. Održan je Martinjski sajam rukotvorina, prodajna izložba kolača, fišijada, šetnja vinskom stazom, a navečer je mještane zabavljala grupa MAX 5. Nedjelja je bila rezervirana za braniteljski turnir udruge dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata, održao se i Martinjski lov na zeca i fazana, a nešto prije podneva selom je prošla i povorka konjskih zaprega i jahača.

 

Svečana sjednica općine Virje, Petra Cik

Gepostet von Epodravina.hr am Montag, 11. November 2019

čitam...
Loading...