nastavak velike priče

FOTO/VIDEO Otvorena vrata spektakularne Dalijeve izložbe Recepti za besmrtnost u Muzeju grada Đurđevca

Dali je jedan od vodećih nadrealista čiji opus obuhvaća razdoblje gotovo cijelog 20.stoljeća. Izložbom su obuhvaćena 123 djela - grafički radovi, litografije u boji, drvorezi u boji, radovi u tušu, suhoj igli i olovci, akvarelu, akvatinti, gvašu, plakati i tapiserije.

19:56h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Dobro je znana činjenica da đurđevački Muzej u posljednje vrijeme ruši svoje rekorde posjećenosti. Nakon što je danas otvorena nova izložba, ona Salvadora Dalija pod imenom Recepti za besmrtnost, sigurni smo da će se obaranje rekorda nastaviti.

Dali je jedan od vodećih nadrealista čiji opus obuhvaća razdoblje gotovo cijelog 20.stoljeća. Izložbom su obuhvaćena 123 djela – grafički radovi, litografije u boji, drvorezi u boji, radovi u tušu, suhoj igli i olovci, akvarelu, akvatinti, gvašu, plakati i tapiserije.

– Hvala sponzorima Hrvatskim šumama i INA-i i njihovim predstavnicima Mirku Kovačevu i Vladimiru Tišljaru koji vjerno prate naše projekte. Ovo je još jedna velika izložba, nastavak priče. Nadam se da će ova isto biti uspješna – rekao je gradonačelnik Janči.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, također je podržalo projekt preporukom za posjet ovoj izložbi, a pokazatelji uspješnosti iskazani su s brojem posjetitelja koji su na prošlogodišnjoj razini dosegnuli 15.500 posjetitelja.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Osim što izložba pruža uvid u likovni opus umjetnika, njegovim načinom interpretacije uvodi nas i u umjetnički pravac nadrealizma koji je obilježio likovnu scenu polovicom 30-tih godina 20 stoljeća. Ovom nadasve plodonosnom umjetniku omiljena tema razgovora bila je  kako postati genijem. U svoja  djela uklapao je krajolike dajući im čudesne oblike. Svoje halucinacije  i vizije utkao je u brojne kompozicije ocrtavajući se kao jedinstven i osebujan umjetnik moderne umjetnosti. Izložba Recepti za besmrtnost iznimna je prilika da posjetitelji razgledaju i ostale sadržaje u utvrdi Stari grad u Đurđevcu, spomeniku kulture Republike Hrvatske, te tako uz nju upoznaju i spomeničku baštinu – rekla je ravnateljica Edita Janković Hapavel.

Ova izložba bit će još jedan atraktivni kulturni sadržaj koji će obogatiti turističku ponudu Grada Đurđevca, a važno je naglasiti i da je ova izložba samo početak bogatog programa pripremljenog za posjetitelje povodom obilježavanja Dana grada.

Otvorenje izložbe Salvadora Dalija u Đurđevcu

Gepostet von Epodravina.hr am Freitag, 26. April 2019