SIGURNOST NA PRVOM MJESTU

FOTO/VIDEO Počelo rušenje dimnjaka u Starčevićevoj, na terenu su vatrogasci, djelatnici Komunalca i Grada

Najvažnije je da nećemo riskirati da dođe u pitanje nečija imovina, zdravlje ili ne daj bože život - poručio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

10:57h
0
Rušenje dimnjaka oštećenih potresom

Danas u  jutarnjim satima u Koprivnici je započelo rušenje prvog od ukupno 208 dimnjaka koje su građani i javne ustanove prijavili kao potencijalne prijetnje usred nepogoda. Prvi je na redu za rušenje bio dimnjak u ulici Ante Starčevića, na zgradi u vlasništvu Grada Koprivnice.

Oko devet sati u dvorištu objekta okupili su se djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica i Vatrogasne zajednice grada Koprivnice te djelatnici gradske komunalne službe.

Nakon snimanja situacije prionulo se k poslu. Kako je pojasnio Krunoslav Krvar, voditelj odjeljenja prve smjene JVP, sigurnost vatrogasaca uvijek je na prvom mjestu, nakon čega se počinje uklanjati dimnjak.

Rušenje dimnjaka oštećenih potresom
Krunoslav Krvar

Upravo tako je i bilo jutros, tek nakon što su poduzete sve radnje da se vatrogasci sigurno popnu na krov, krenulo se s rušenjem.

U ovu je akciju koprivnička gradska Uprava krenula nakon potresa u Baniji.

Gradske službe odmah su obišle sve objekte koje su u vlasništvu javne uprave kako bi  utvrdili gdje potencijalno treba nešto odraditi. Nakon toga donesena je odluka da se sa JVP i VZG te s komunalnim službama kreće u akciju.

Rušenje dimnjaka oštećenih potresom
Mišel Jakšić

– Za sada smo prvi i jedini grad u Hrvatskoj koji ćemo omogućiti građanima i pravnim subjektima na trošak gradskog proračuna ukloniti dimnjake. Do sada je prijavljeno 208 dimnjaka, iznos preko 400 tisuća kuna osiguran je u gradskom proračunu. Nadam se da će sugrađanima puno značiti, najvažnije je da nećemo riskirati da dođe u pitanje nečija imovina, zdravlje ili ne daj Bože život – poručio je gradonačelnik Mišel Jakšić koji je jutros također prisustvovao prvoj akciji. Kako je rekao, građani svoje dimnjake mogu i dalje prijavljivati, a s radovima će se nastaviti dok god bude potrebno.

– Nije dobro što se sve u Hrvatskoj u proteklo vrijeme događalo. To je pokazatelj koliko nam je civilna zaštita i vatrogastvo važno te koliko ih moramo čuvati i razvijati – rekao je gradonačelnik.

Kako je objasnio Krvar, dimnjaci će se uklanjati polako, dio po dio, skidaju se do krovišta, a ostatak sanacije će odraditi vlasnici objekata, o svom trošku.

Iz gradske uprave mole građane za razumijevanje zbog mogućeg otežanog kretanja te pojačan oprez u kretanju prometnicama gdje će se provoditi akcija.