Velika šteta

FOTO/VIDEO Poplava u centru Koprivnice, voda provalila u podrume i Državni arhiv: Par dana tražili su gdje pušta cijev i odjednom je sve prsnulo

Kakva je točno šteta, znat će se kada se stvore uvjeti za ulazak u podrum.

13:35h
0
Foto: Ivan Brkić

Dio ulica u samom centru grada od vodom je zbog puknuća cijevi blizu raskrižja Marofske, Miškinine i Trga bana Jelačića.


Voda je poplavila ulicu, promet je otežan, a da sve bude još gore, voda je provalila u podrum zgrade u kojoj su stambeni i poslovni prostori, ali i sabirni centar državnog arhiva.

– Kopali su i tražili već dva-tri dana gdje pušta cijev jer je stalno ‘suzilo’ pomalo, u podrumu se bilo nakupilo dva-tri centimetra vode. Tražili su i nisu nalazili ništa, a onda su maknuli jedan blok, kamen sa cijevi i sve je prsnulo. Očito je to bilo držalo rupu na cijevi da ne provali. Sve je otišlo u podrume, velika je šteta – rekao nam je jedan od očevidaca, čiji zet ima poslovni prostor u zgradi.

Možda je i najviše stradao arhiv, u kojemu se čuvaju desetljećima stari dokumenti. Voditeljica arhiva Ivana Posedi očajna je zbog poplave.

Poplava centar
Foto: Ivan Brkić

– Dokumenti su bili na policama i čini se da je stradao prvi red. Nije onako dramatično kao što se činilo u prvom trenutku, izgleda da veći dio nije nepovratno uništen – rekla nam je ona, baš kada smo promatrali kako dio zemljišnih knjiga izlazi iz arhiva i pluta prema nama u vodi do koljena.

Gradonačelnik Mišel Jakšić obišao je mjesto poplave i uvjerio se u razmjere štete.

Poplava centar
Foto: Ivan Brkić

– Pukla je cijev, to se nažalost događa. Ako će Arhivu biti potrebni dodatni prostori, osigurat ćemo im – rekao je gradonačelnik.

Kakva je točno šteta, znat će se kada se stvore uvjeti za ulazak u podrum. Na mjestu događaja su vatrogasci koji ispumpavaju vodu, a budući da je električna energija zbog njih uključena, nije sigurno ulaziti u poplavljeni podrum.

Koprivničke vode saniraju kvar pa je voda za dio ulica zatvorena, točnije za Miškininu, Marofsku, Vuka Pavlovića, Galovićevu i Trg bana Jelačića.

 

čitam...