Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju koji se tradicionalno održava svake godine 17. studenog raznim aktivnostima radi podizanja svijesti i dugoročnog unapređenja skrbi za prijevremeno rođenu i bolesnu novorođenčad i potporu njihovim obiteljima obilježen je i u Koprivnici.


Koprivnički Palčići, njihovi roditelji i prijatelji okupili su se danas na glavnom gradskom trgu kako bi puštanjem ljubičastih i bijelih balona u zrak obilježili Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Podršku su im ispred Grada Koprivnice pružili Mišel Jakšić, gradonačelnik i Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika.

Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Stopa smrtnosti beba rođenih prije 37. tjedna je pala i u konstantnom je padu, no bebe koje su rođene značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme.

Obilježavanje Svjetskog dana palčića

Obilježavanje Svjetskog dana palčića

Posted by Epodravina.hr on Freitag, 17. November 2017

– Rana intervencija je proces koji pomaže djeci od najranije dobi kako bi se otkrili potencijalni nedostaci. Potičemo djecu da što više sustignu svoje vršnjake. U tom procesu sudjeluje logoped, psiholog i fizioterapeut. Rad se provodi u senzornoj sobi, kroz igru – izjavila je Dunja Vargović, stručna suradnica u vrtiću Podravskog sunca.

Dodala je i kako su problemi s kojima se palčići suočavaju individualni, ovisno u kojem je tjednu dijete rođeno. Radi se uglavnom u motoričkim problemima, teškoćama u čitanju i pisanju i slično.

Na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi Palčići u svim gradovima sudionicima se puštaju ljubičasti baloni u zrak kao simbolični znak prijevremeno rođene djece u Hrvatskoj. Ljubičasta boja u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost te je stoga postala simbol Svjetskog dana prijevremenog rođenja.

Ove godine obilježavanju pridružilo se 25 gradova širom Hrvatske među kojima je i Koprivnica, a zahvaljujući vrijednim roditeljima Palčića organizirana su još neka od događanja.

– U Koprivnici pokušavamo podići svijest o životnim bitkama koje od rođenja vode palčići. Još uvijek nemamo podružnicu udruge u gradu, no postoje planovi kako bi se osnovala. Postoji velik interes roditelja za tako nešto, a trenutno se organiziramo uz pomoć društvenih mreža – rekla je Valentina Smiljanović, članica kluba Roditelja palčića.

Obilježavanju su se pridružili učenici medicinske škole i učenici smjera fizioterapeut te njihovi mentori.

Svjetski Dan Palčića
Ivana Županić Rumek i kćer Ecija Rumek // Foto: Ivan Brkić

– Ecija je rođena sa 34 tjedna i 5 dana i danas je živa zdrava i vesela curica. Trudnoća je bila pomalo traumatična pošto se radilo o prvom djetetu i nismo znali što nas sve čeka. Zbog kolestaze mi je induciran porod, nakon čega je Ecija provela osam dana u inkubatoru. Nakon izlaska iz bolnice redovito smo išle na vježbe i pretrage, a već iduće godine upisujemo ju u vrtić. Drago mi je da su se majke i žene povezale preko ove inicijative jer je podrška u tim trenucima vrlo bitna – izjavila je Ivana Županić Rumek iz Novigrada Podravskog.

Pročitajte i našu veliku priču o hrabroj majci Jeleni iz Križevaca i njena tri palčića koje je dobila nakon devet pokušaja potpomognute oplodnje. 

čitam...