Romana kao Anna Moor

FOTO-VIDEO Romana Pavliša: Kad smo snimali Lutka, osjećala sam se kao da sam van ovog svijeta

08:00h
1
Romana Pavliša // Foto: Valentina Blažek

Uskoro će svjetlo dana ugledati novi singl i spot koprivničke glazbenice Romane Pavliše, ali ovoga puta to neće biti ništa slično onome po čemu smo je dosad zapamtili. Sada će nam se predstaviti Anna Moor, Romanin alter ego, koji predstavlja sve ono što ona zaista i ustvari jest.

Anna Moor ne postoji u knjizi rođenih, već se rađa kao individualka kroz koncept ‘Lutak‘, kao vizualno i emotivno biće. Svojim debitantskim glazbeno-vizualnim projektom stvara intiman odnos s publikom, gradeći priču kroz iskustva i sjećanja iz nedaleke prošlosti. Kroz singl Lutak, prisjeća se idiličnih uspomena koje je dijelila s bliskom osobom te ih problematizira kroz alegorične vodeće stihove ‘Ti si moj Lutak’ – stoji u opisu Anninog projekta, a s Romanom smo nedavno popričali o tome kako je Lutak nastao, što ga je inspiriralo i što će nakon njega uslijediti.

Helena Hraščanec, Marin Hraščanec, Dinko Šimac, ja i ostala ekipa smo zamislili da Anna Moor bude nešto neovisno od mog prijašnjeg rada koji sam stvarala kao Romana Pavliša i da to bude skroz novi konstrukt, moj alter ego. Tako je pjesma Lutak nastala u suradnji s Marinom i Helenom, Marin je napravio aranžman i produkciju, Dinko mi je snimio spot i to je sad zapravo sve ono što ja zaista volim i što cijeli život jesam i to nije nečiji tuđi projekt, nego nešto baš iz mene. Ali ne želim da to bude samo pjevačica, nego da ljudima prenesem i neku poruku, da se razbiju strahovi od toga da budete ono što zaista jeste. Ne želim da to bude samo još jedna prolazna pjevačica, nego da ostavim nešto, da i vizualno napravim nekakav performans, pošaljem nekakvu umjetničku poruku – ispričala mi je Romana te dodala kako pjesmu izdaje kuća Intek Music te u budućnosti, osim hrvatskog, planiraju ići i na slovensko tržište.

Isječak iz spota // Foto: Dinko Šimac
Isječak iz spota // Foto: Dinko Šimac

Kako sam unaprijed čula pjesmu i vidjela spot, zanimalo me kako je sve to zapravo nastalo, a prema Romaninim riječima iako dugo, sve je teklo nekako spontano i s emocijom, zbog čega je i ispalo ovoliko posebno.

Kod Marina sam jedan dan čula tu neku melodiju i na prvu me zainteresirala, a kad sam sljedeći put došla već je postojala prva kitica s pjesmom. Čim sam je otpjevala, rekla sam da je to muzika kakvu ja želim raditi. Kasnije je Helena napisala refren, ja sam snimila flautu i tako je krenulo… To nije nekakva previše alternativna pjesma, više je radio-friendly, ali nije neki šund, već ima elemente i jazza, i elektronike i funka. U biti pjesma je nastajala doslovno godinu dana, ali prvo nismo znali što bi s njom pa je sve malo stagniralo, ali sad smo odlučili zagristi i vidjeti što će se dogoditi – priča mi Romana i dodaje kako je cijeli tim prilično uzbuđen saznati kako će publika reagirati na projekt.

Romana // Foto: Valentina Blažek
Romana // Foto: Valentina Blažek

Ipak, Romana se, kako u životu, tako i u ovom konkretnom slučaju, vodi sljedećom filozofijom, kako je to rekao Oscar Wilde: Društvo postoji samo kao mentalni koncept; u stvarnom svijetu postoje samo individualci.

– To je poruka koju i sama želim poslati. Moja orijentacija je ta da dođem do svakog pojedinca. Sve je stvar percepcije i toga kako će svaka osoba zasebno doživjeti ovu stvar – kaže te se prisjeća kako je Lutak nastajao s onog drugog, emocionalnog, a ne samo tehničkog aspekta.

lutak02
Anna i njen Lutak // Foto: Dinko Šimac

Lutak je ljubavna pjesma, jer sam i ja tad bila u toj nekoj fazi i Marin je to dosta dobro prepoznao. To nije sretna pjesma, to je dosta nostalgična stvar, jer sam se ja u tom trenutku tako i osjećala. Takva je i melodija i spot, spot je zapravo na pola mračan… A u samom spotu imam i dva gosta iznenađenja. Tu je jedna moja draga prijateljica, plesačica, koja je inače na pola Japanka, na pola Švicarka, a upravo se savršeno uklopila jer se istog trena kad je čula pjesmu počela kretati s njom – priča Romana te dodaje kako je drugi gost glazbenik kojeg ljudi u našim krajevima već prilično dobro znaju.

– Baš smo tražili nekog tko izgleda onako lutkasto i odmah smo se sjetili njega. Također se savršeno uklopio u cijelu priču, a u spotu se pojavljuje u nekim flashbackovima – pojašnjava Romana.

Sam je spot, kao i pjesma, nastajao po osjećaju i iako je unaprijed postojala neka priča i okvir, na licu mjesta, spontano su se nizali događaji koji su cijeli projekt učinili i više nego uspješnim, u što će se javnost moći uvjeriti već ovoga vikenda.

Foto: Dinko Šimac
Foto: Dinko Šimac

– Osjećala sam se kao da sam van ovog svijeta dok smo snimali, jer smo svi zajedno napravili takvu dobru vibru i energiju i sve je nekako išlo samo od sebe. Bilo je to iznimno inspirativno snimanje i u biti tek nakon tog spota smo shvatili da smo napravili nešto, barem nama, prilično vrijedno. Dinko je unaprijed osmislio priču i okvir, ali sve dok nismo krenuli snimati nismo znali kako će sve ispasti. Kad smo došli na set sve je bilo prilično spontano, a ono što je možda i najbolje jest da ništa nije bilo namješteno i ništa nismo unaprijed uvježbavali – opisuje mi Romana atmosferu sa snimanja, koje se u cijelosti odvijalo u Koprivnici.

Ako vas zanima kako Lutak izgleda kao gotova cjelina, u nedjelju točno u podne, u 12 sati, budite pred malim ekranima, jer će spot premijerno biti prikazan u RTL-ovoj emisiji Top HR. Video će također od ponedjeljka biti dostupan i na sljedećem linku.

Loading...